Μεταβολή του καιρού στην χώρα από την Δευτέρα. Αναλυτική εκτίμηση καιρού έως και την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.(+Χάρτες)

09-17-2016 18:57 / 10134 προβολές
Μεταβολή του καιρού στην χώρα από την Δευτέρα. Αναλυτική εκτίμηση καιρού έως και την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου.(+Χάρτες)
Φθινοπωρινή αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα σε σχεδόν όλη την χώρα.
Βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από την Κεντρική Ευρώπη, θα πλησιάσει την χώρα μας την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.


Πιο αναλυτικά: 


-Τις επόμενες ώρες ο καιρός σταδιακά θα συννεφιάσει στα Δυτικά της χώρας και προς το τέλος της ημέρας, θα σημειώνονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικότερα τμήματα. Στην υπόλοιπη χώρα, ο ουρανός θα είναι καθαρός με λίγα διάσπαρτα νέφη, κυρίως στην Θράκη.

 

Χάρτης καιρικών φαινομένων μέχρι την Κυριακή το πρωί:

Κυριακή 18.09:
-Πρωινές ώρες:Τοπικές συννεφιές , κατά τόπους και περιόδους αυξημένες και περισσότερες , θα αναπτύσονται σε Ιόνιο Πέλαγος και νησιά , Ήπειρο , Πίνδο , Δυτική και Κεντρική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο , αλλά και λιγότερα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. 
Παροδικές μπόρες , τοπικές βροχές -και πιθανώς στο Βόρειο Ιόνιο κυρίως κάποιες διάσπαρτες καταιγίδες- , αναμένονται σε Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο Πέλαγος , Κέρκυρα , Παξούς και παράκτια Θεσπρωτίας-Πρέβεζας.
Μικρή πιθανότητα να υπάρξει έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα στο βόρειο Ιόνιο. 
Τοπικές συννεφιές , θα υπάρχουν επίσης και σε Ροδόπη και Λακωνία , με πολύ μικρή πιθανότητα για κάποιο πρόσκαιρο φαινόμενο το πρωί.
Σχεδόν αίθριος στην υπόλοιπη χώρα.

 

-Μεσημεριανές-απογευματινές ώρες: Προς το μεσημέρι , είναι πολύ πιθανόν , να έχουμε τα πρώτα κάπως ισχυρότερα φαινόμενα , κυρίως περί νομού Πρεβέζης.
Διάσπαρτες νεφώσεις , κατά τόπους και περιόδους αυξημένες , θα υπάρχουν πλέον πέραν Ιονίου Πελάγους και νησιών του Ηπείρου Πίνδου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και σε Δυτική Μακεδονία , κατά μήκος των Βορείων μας συνόρων , καθώς επίσης και περί των ορεινών κυρίως όγκων σε Ανατολική Θεσσαλία , Κεντρική Στερεά Ελλάδα , όπως και σε Νοτιότερα παράκτια Στερεάς Ελλάδας έως την Αττική, Πατραικό, Κορινθιακό και Ισθμό Κορίνθου , Βόρεια Πελοπόννησο κυρίως , αλλά και προς τα Νοτιότερα της Πελοποννήσου και τα Κύθηρα......Πιθανότητα για κάποιους όμβρους βασικά , διάσπαρτα και πρόσκαιρα , κυρίως σε Ιόνιο και νησιά , Ήπειρο , Βόρεια Αιτωλοακαρνανία και Παναχαικό Αχαίας.....
Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος , με κάποιες τοπικές νεφώσιες κατά μήκος των Βορείων συνόρων , σε Δυτικότερη Μακεδονία και Έβρο , με συνεχή τάση Νοτιοανατολικότερης επέκτασης.....

 

-Βραδινές ώρες: Αρκετή συννεφιά κατά τόπους και περιόδους , θα αναπτυχθεί προοδευτικά , στις περισσότερες περιοχές Ιονίου Πελάγους , Ηπείρου , Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδος , Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Μεκεδονίας , παρόλα αυτά , με διάσπαρτα φαινόμενα όμβρων μονάχα σε περιοχές εσωτερικές της Ηπείρου , προς Ζάκυνθο Κεφαλλονιά και Αιτωλοακαρνανία κυρίως......
Σχεδόν αίθριος στην υπόλοιπη χώρα , με κάποιες νεφώσεις , κυρίως σε Δυτικότερα και Βορειοδυτικότερα προς την Ηπειρωτική χώρα τμήματα και την Δυτικότερη Κρήτη.
Προς το βράδυ κυρίως κι έπειτα , χωρίς κάποια αλλαγή στα φαινόμενα , ο καιρός θα βαραίνει προς τα Βορειοδυτικά την Πίνδο και την Κεντρική Στερεά Ελλάδα.

 

Άνεμοι: Στο Ιόνιο το Νότιο-Νοτιοδυτικό ρεύμα θα φτάνει τα 3-4 μποφόρ, ενώ στα παραθαλάσσια το νοτιοανατολικό θα είναι ασθενές.
Ανατολικώς της Πίνδου και των βουνών της Πελοποννήσου και της Κεντρική Στερεάς, αναμένονται ισχυροί καταβάτες Νοτιοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι θα αγγίξουν τα 6-7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. 
Στο Αιγαίο θα πνέουν Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί άνεμοι στα 5-6 μποφόρ στα Νοτιοδυτικά, πιο εξασθενημένοι σε Κρήτη και Κυκλάδες, ενώ στα Δωδεκάνησα οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε Δυτικούς.
Στα Βόρεια τμήματα του Αιγαίου κυριώς νοτιάδες ασθενείς.

 

Θερμοκρασία:
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 12.....28/29οC
ΠΕΛΛΑ ΗΜΑΘΙΑ 16.....29/30oC
ΚΙΛΚΙΣ 17.....31/32oC
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΙΕΡΙΑ 17.....30/31οC
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 20.....29/30oC
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 18.....33/34oC
ΘΡΑΚΗ 18.....31/32oC
ΗΠΕΙΡΟΣ 15.....28/29οC
ΘΕΣΣΑΛΙΑ 16.....34/35oC
ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 17.....28/29oC
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 12.....27/28oC
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 20.....30/31oC , οι ΔΝΔ θα δώσουν και 33/34οC τοπικά σε Φθιώτιδα , Βόρεια Βοιωτίας κυρίως.....
ΑΘΗΝΑ 20.....33/34οC
ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 20....32/33οC
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 18.....29/30oC τοπικά και 33/34oC όπου θα έχει καταβάτες ανέμους.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 14.....31/32oC
ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ 19.....28/29oC
ΚΥΘΗΡΑ 23.....30/31oC
ΘΑΣΟΣ , ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ , ΛΗΜΝΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ 21.....31/32oC
ΣΠΟΡΑΔΕΣ 24.....29/30oC
ΕΥΒΟΙΑ 20.....34/35oC
ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ , ΚΥΚΛΑΔΕΣ 22.....30/31oC
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 22.....30/31oC
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΠΛΗΝ ΣΥΜΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ 23.....30/31oC
ΡΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΗ 24.....32/33oC , στα Ανατολικά της Ρόδου , ίσως και υψηλότερα τοπικά.
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ 25.....30/31οC
ΚΡΗΤΗ.....
ΔΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 23....32/33οC, Ανατολικά Χανίων , περί Σούδας , εσωτερικού Αποκόρρωνα και Αλμυρού , οι Δ ίσως δώσουν υψηλότερες μέγιστες τοπικά.....
ANATOΛIKA TMHMATA 22...32/33οC
NΗΣΟΣ ΔΙΑ 22.....26/27οC.....
ΓΑΥΔΟΣ 23.....25/26οC.....
ΕΝΔΟΧΩΡΑ 17.....33/34οC.....
ΠΕΡΙ 400Μ 19.....30/31οC.....
ΟΡΕΙΝΑ ΠΕΡΙ 800Μ 17.....29/30οC , ισχυρότερες αναστροφικές δραστηριότητες στα οροπέδια , με το Λασίθι να έχει πιθανότητες ελαχίστων περί 12οC.....

 

Χάρτης καιρικών φαινομένων(για το υπόλοιπο της Κυριακής):

Δευτέρα 19.09:
Από τις μεταμεσονύκτιες ώρες θα αρχίσουν να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στα Δυτικά, ενώ προς το μεσημέρι θα αρχίσουν να επηρεάζονται(πιο τοπικά όμως), περιοχές Ανατολικά της Πίνδου(Ανατολική Πελοπόννησος, Δυτική Μακεδονία).
Στην συνέχεια θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες στα σύνορα μας με τα Σκόπια, στην Θεσσαλία. Από το απόγευμα δείχνουν να επηρεάζονται σταδιακά από ασθενείς τοπικές βροχές και περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Κρήτης, των Κυκλάδων, του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. 

 

Οι ισχυροί καταβάτες άνεμοι θα επιμείνουν στα Ηπειρωτικά, ενώ στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου και στην θάλασσα των Κυθήρων, οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα αγγίξουν τα 7-8 και πιθανώς και τα 9 μποφόρ. 
6-7 μποφόρ αναμένονται και στο υπόλοιπο Νότιο Αιγαίο. 

 

Πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία κυριώς στα Βορειοδυτικά.

 

Τρίτη 20.09:
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για την Τρίτη με τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα να υποστηρίζουν, ότι θα σημειώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στα Δυτικά, στην Θράκη και στα νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου. 
Ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.
Πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα. Μονοψήφιες τιμές το πρωί στα ορεινά. 

 

Προσεγγιστικός χάρτης φαινομένων για την Δευτέρα και την Τρίτη:

Θα ενημερωθείτε σε νέο άρθρο για την εξέλιξη του καιρού την νέα εβδομάδα.

 

Επιμέλεια: Σάββας Σπυριδάκης-Θοδωρής Κοντός.

Χάρτες: Θοδωρής Κοντός.