Νέα επιδείνωση του καιρού - Έκτακτο δελτίο ισχυρών καιρικών φαινομένων - Νέες πυκνές χιονοπτώσεις.

01-08-2019 21:57 / 3590 προβολές
Νέα επιδείνωση του καιρού - Έκτακτο δελτίο ισχυρών καιρικών φαινομένων - Νέες πυκνές χιονοπτώσεις.

Τετάρτη 9/1:

Νέα κακοκαιρία θα απασχολήσει μέσα στο ξημέρωμα της Τετάρτης αρχικά τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας, δίνοντας τοπικά ισχυρές βροχές στο Ιόνιο και πυκνές χιονοπτώσεις κατά μήκος της Πίνδου, στην δυτική και κεντρική Μακεδονία μέχρι πολύ χαμηλά υψόμετρα έως πεδινά. Έτσι τις πρωινές ώρες πυκνές έως πολύ πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στην δυτική Θεσσαλία, στην δυτική και κεντρική Μακεδονία έως μηδενικό υψόμετρο, ενώ στην Ήπειρο από τα 100-200 μέτρα και ειδικά στην Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία θα είναι πολύ πυκνές.

Βαδίζοντας προς τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες η κακοκαιρία θα επεκταθεί στο σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, αφήνοντας ανεπηρέαστα μόνο τα ΝΑκα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Οι βροχές στα δυτικά και γύρω από την Πίνδο θα είναι αρκετά ισχυρές ενώ στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να είναι πολύ πυκνές κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας μας, έτσι στην δυτική Θεσσαλία οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται από τα 200-300 μέτρα και θα είναι αξιόλογες, στην δυτική και κεντρική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις θα πέφτουν μέχρι μηδενικά υψόμετρα, ενώ σημαντική πιθανότητα για πρόσκαιρα έντονη χιονόπτωση δίνει και η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Επίσης με την κίνηση των φαινομένων ανατολικά χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στην περιοχή της Δράμας μέχρι μηδενικά υψόμετρα, περιμετρικά της Καβάλας, ενώ υπό προυποθέσεις (άνεμος, θερμοκρασία) ίσως νιφάδες πέσουν πρόσκαιρα και στην Ξάνθη.

Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα περπατήσουν ακόμη ανατολικότερα και θα επηρεάζουν σχεδόν το σύνολο της επικράτειας (εκτός Δωδεκανήσων-Καστελόριζου). Ειδικά στην δυτική-νοτιοδυτική χώρα, στην Κρήτη, στο ΒΑκο Αιγαίο και στην Θράκη τα φαινόμενα θα έχουν τοπικά αξιόλογη ένταση και απαιτείται στοιχειώδης προσοχή.Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις με την είσοδο θερμών και υγρών νοτιάδων αυτές θα εντοπίζονται πλέον μόνο στην δυτική Μακεδονία όπου θα συνεχίσει να χιονίζει ικανοποιητικά, και στα βορειότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως στον κάμπο της Αριδαίας) που συνορεύουν με τα Σκόπια.

Η θερμοκρασία στα βόρεια από -10 έως 7 βαθμούς, στα δυτικά από -8 έως 11 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από -8 έως 13 βαθμούς ενώ στο Αιγαίο και την Κρήτη από -3 έως 14 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θυελλώδεις ΝΔκοι στα 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις ΝΝΔκοι στα 8-9 και πρόσκαιρα οι ριπές έως 10 μποφόρ.

Πέμπτη 10/1: Η ημέρα ξεκινά με κακοκαιρία σχεδόν στο σύνολο της χώρας μιας και η δυτική και βόρεια χώρα αλλά και το νότιο και ανατολικό Αιγαίο θα έχουν βροχές και τοπικές καταιγίδες , ενώ χιονοπτώσεις θα επιμείνουν στην δυτική Μακεδονία στις περισσότερες περιοχές. Προς το μεσημέρι και το απόγευμα ο κύριος όγκος των φαινομένων θα παραμείνει στις περιοχές που αναφέρονται παραπάνω, ενώ στα λιγότερα φαινόμενα φαίνεται πως θα τα έχει η Θεσσαλία, η κεντρική και ανατολική Στερεά και η ανατολική Πελοπόννησος.

Οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στην δυτική Μακεδονία πάνω από τα 400-500 μέτρα και κατά μήκος των συνόρων με τα Σκόπια στην κεντρική Μακεδονία πάνω από τα 800-900 μέτρα. Κλείνοντας η μέρα, τα φαινόμενα δείχνουν να εξασθενούν σημαντικά από τα βόρεια τμήματα της επικράτειας και να εντοπίζονται μόνο στα δυτικά και στο ανατολικό/νότιο Αιγαίο. Ωστόσο στα τελευταία φαινόμενα στην βόρεια χώρα δεν αποκλείεται στο εσωτερικό πεδινό τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας (νομοί Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας) να εκδηλωθούν πρόσκαιρες νιφαδοπτώσεις πάνω από τα 100-200 μέτρα τοπικά και για λίγο, πριν τα φαινόμενα παύσουν τελείως. 

Η θερμοκρασία στην βόρεια χώρα από -4 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 0 έως 14 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από 0 έως 16 βαθμούς ενώ στο Αιγαίο και την Κρήτη από 5 έως 17 βαθμούς.

Οι  άνεμοι στο Ιόνιο ΔΝΔκοι αρχικά στα 7-8 μποφόρ με εξασθένηση μετά το μεσημέρι στα 5-6 μποφόρ, και στο Αιγαίο θα πνέουν ΝΝΔκοι στα 6-8 μποφόρ.

Επιμέλεια-συγγραφή άρθρου: Τάσος Κουρτζιάκης

 Απόσπασμα από την σημερινή εκπομπή του Alpha στην εκπομπή Happy Day

Δείτε Live εικόνα από τους χειμερινούς προορισμούς της χώρας.

ΜΕΤΣΟΒΟ 1

ΜΕΤΣΟΒΟ 2

ΕΛΑΤΗ

ΠΕΡΤΟΥΛΙ

ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΙΣΟΔΕΡΙ

ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 

ΚΟΖΙΑΚΑΣ 

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 

ΧΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ 1

ΧΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ 2

ΑΓΟΡΙΑΝΗ

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΘΕΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΖΑΡΟΥΧΛΑ ΑΧΑΙΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΣΠΗΛΙΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

ΣΥΡΡΑΚΟ

ΠΑΡΝΗΘΑ1

ΠΑΡΝΗΘΑ 2

ΒΙΛΙΑ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ