Νέα επιδείνωση του καιρού- Που αναμένονται χιονοπτώσεις σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη 27-28/02.

02-27-2018 00:00 / 4451 προβολές
Νέα επιδείνωση του καιρού- Που αναμένονται χιονοπτώσεις σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη 27-28/02.

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά με βόρεια τροχιά εντός του ελλαδικού χώρου δημιουργεί η πολικής υφής αέρια μάζα που έχει κατέλθει έως και στα Βαλκάνια και την Ιταλία. Ήδη , σημαντικές ποσότητες χιονιού έχουν πέσει στη Μακεδονία και τη Θράκη, ακόμα και σε πεδινά - παράκτια τμήματα. 

Ακόμα ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό θα μας απασχολήσει από σήμερα το απόγευμα με χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, ενώ πολλές θα είναι οι βροχές στα αντίστοιχα πεδινά τμήματα της δυτικής , κεντρικής και νότιας χώρας και στη συνέχεια του βορειοανατολικού - ανατολικού Αιγαίου. Πρόσκαιρες καταιγίδες αναμένονται σε τμήματα του Ιονίου και του βορειοανατολικού Αιγαίου.  

Η κακοκαιρία θα έχει σχετικά σύντομη διάρκεια , έτσι μέχρι το πρωί της Τετάρτης τα φαινόμενα θα έχουν περιοριστεί στη βορειοανατολική χώρα , ενώ τη νύχτα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης αναμένεται τσουχτερό κρύο και ισχυρός παγετός στα περισσότερα τμήματα της βόρειας χώρας και σε ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής χώρας.

Πρόγνωση χιονοπτώσεων 

Ήπειρος- Θεσσαλία-κεντρική και δυτική Στερεά: Από σήμερα το απόγευμα έως περίπου και το ξημέρωμα της Τετάρτης αναμένονται παροδικά ισχυρές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά τμήματα , καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Θεσσαλίας με υψόμετρο έως και στα 700-800μ. Σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα της δυτικής Θεσσαλίας , με ελάχιστο όριο τα 500μ, αναμένονται εναλλαγές χιονιού - παγωμένης βροχής και καθαρής βροχής. Στη συνέχεια , τα φαινόμενα θα περιοριστούν κατά μήκος της ορεογραμμής της βόρειας Πίνδου και βαθμιαία θα σταματήσουν. 

Δυτική Μακεδονία: Προοδευτική αύξηση των νεφώσεων και τοπικές χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι σε όλες τις περιοχές . Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν, ειδικά στους νομούς Φλώρινας και Γρεβενών, όμως θα εξασθενήσουν μέσα στη νύχτα προς την Τετάρτη και γρήγορα θα σταματήσουν. 

Κεντρική Μακεδονία: Πέρασμα χιονοπτώσεων αναμένεται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα μέσα στη νύχτα προς την αυριανή μέρα, ενώ πρόσκαιρη χιονόπτωση ίσως εκδηλωθεί σε πεδινά τμήματα της Πέλλας και του Κιλκίς. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται βροχή ή χιονόνερο. Τα φαινόμενα θα έχουν σύντομη διάρκεια και μέτρια ένταση. 

Ανατολική Μακεδονία: Πιο αξιόλογη θα είναι σε αυτό το τμήμα της Μακεδονίας η κακοκαιρία , με τα φαινόμενα να εντείνονται από το βράδυ και να διαρκούν περίπου έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια τμήματα της Δράμας και της Καβάλας έως και σε μηδενικό υψόμετρο, ενώ στην πόλη της Δράμας αρχικά αναμένεται χιονόπτωση και στη συνέχεια "γύρισμα" σε παγωμένη βροχή ή χιονόβροχο , για να ξαναχιονίσει για λίγη ώρα το πρωί της Τετάρτης προτού τα φαινόμενα υποχωρήσουν. Στην Καβάλα αναμένονται αρκετές βροχές και οι χιονοπτώσεις θα περιορίζονται περιφερειακά της πόλης , από τα 300-400μ και πάνω. Μεγάλα ύψη χιονιού αναμένονται στα βόρεια τμήματα του νομού Δράμας.

Θράκη: Η κακοκαιρία θα δώσει φαινόμενα μεγάλης έντασης σε αυτό το γεωγραφικό διαμέρισμα, με χιονοπτώσεις , παροδικά πυκνές, στις περισσότερες περιοχές. Στα νότια τμήματα των ν.Έβρου και Ροδόπης, συμπεριλαμβανομένης και της Αλεξανδρούπολης, πολύ γρήγορα θα έχουμε μετάβαση σε βροχή . Στις πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής και στα περίχωρα αυτών θα έχουμε αρχικά χιονοπτώσεις, αρκετά πυκνές, πρόσκαιρα είναι πιθανόν να "το γυρίσει" σε χιονόβροχο ή παγωμένη βροχή , ενώ αναμένεται να χιονίσει ξανά στο τελείωμα των φαινομένων αύριο το πρωί.  Στο βόρειο Έβρο , κατά μήκος της Ροδόπης αλλά και στα ορεινά της Σαμοθράκης αναμένονται αθροιστικά μεγάλα ύψη χιονιού , καθώς ήδη επικρατεί σημαντική χιονόστρωση. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης , κυρίως στην περιοχή του β. Έβρου και της οροσειράς της Ροδόπης , με τη μορφή μπορών χιονιού , ενώ στα υπόλοιπα τμήματα φαίνεται να σταματούν πριν το μεσημέρι. 

Θερμοκρασίες για αύριο Τετάρτη στη βόρεια και κεντρική χώρα: 

Ήπειρος: -10 έως 6 oC ( υπό το μηδέν όλο το 24ώρο σε όλες τις περιοχές πάνω από τα 600μ). 

Δυτική Μακεδονία: -12 έως -3 oC , με τις ελάχιστες να σημειώνονται αύριο το βράδυ. 

Kεντρική Μακεδονία: -5 έως 7oC ( η μέγιστη αφορά τα πόδια της Χαλκιδικής). Στη πόλη της Θεσσαλονίκης η θερμ. θα κυμανθεί από 0 έως 5 oC ( η ελάχιστη το βράδυ). 

Ανατολική Μακεδονία: -4 έως 4 oC ( η μέγιστη αφορά τα νότια παράκτια της Καβάλας). Στο Νευροκόπι και την γύρω περιοχή το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται σημαντικά χαμηλότερη ελάχιστη, πιθανόν κοντά στους -10 oC. 

Θράκη: -6 έως 3 oC ( η μέγιστη αφορά την Αλεξανδρούπολη). 

Θεσσαλία: -2 έως 9 oC

Στερεά Ελλάδα: -1 έως 10 oC

Eπιμέλεια: Γιώργος Πολίτης

Φώτογραφία άρθρου: Παναγιώτης Νόνας.