Νέα υποτροπή του καιρού με τοπικές καταιγίδες, θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο και πυκνές χιονοπτώσεις σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σαββατοκύριακο 09-10/12/17.

12-08-2017 14:18 / 4779 προβολές
Νέα υποτροπή του καιρού με τοπικές καταιγίδες, θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο και πυκνές χιονοπτώσεις σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σαββατοκύριακο 09-10/12/17.

Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός το Σαβ/κο στη χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική, την βορειοανατολική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο, τους πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη αλλά και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της βορειοδυτικής - δυτικής και βόρειας χώρας, οι οποίες πρόσκαιρα θα απασχολήσουν και ημιορεινές περιοχές.

Αιτία για την αλλαγή του καιρού στην περιοχή μας είναι μία νότια προέκταση της long wave trough που έχει κατέλθει στην κεντρική Ευρώπη , η οποία συναντώντας τις Άλπεις σχηματίζει βαρομετρικό χαμηλό . Το βαρομετρικό χαμηλό κινείται ταχύτατα προς τα ανατολικά, κατά μήκος της Βαλκανικής , μεταφέροντας ψυχρότερες αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά.

Ακολουθεί αναλυτική πρόγνωση καιρού για το Σαβ/κο:


Σάββατο 09/12/17


 Πρωινές-μεσημβρινές ώρες: Αυξημένες νεφώσεις ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες σε όλη σχεδόν την δυτική Ελλάδα. Αρχικά, νωρίς τα ξημερώματα θα σημειώνονται τοπικές ψεκάδες, κατά τόπους, άνευ ιδιαίτερης σημασίας. Πρόσκαιρη μπόρα ίσως σημειωθεί στα νότια παραθαλάσσια της Αιτωλοακαρνανίας. Βαδίζοντας προς το μεσημέρι, οι πρώτες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν το κεντροβόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Σποραδικές καταιγίδες μάλιστα θα σημειωθούν ανάμεσα σε Κέρκυρα και Λευκάδα που τα απομεινάρια τους  θα επηρεάζουν ως έναν βαθμό και τα ηπειρωτικά της Ηπείρου. Νεφώσεις κατά περιόδους θα υπερπηδούν την Πίνδο και θα αφήσουν ασθενή φαινόμενα στα δυτικότερα και βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας. Πιο ασθενή και πρόσκαιρα  θα είναι τα φαινόμενα που θα σημειώνονται στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ παροδικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν και στην Πελοπόννησο (κυρίως το κεντρικό και δυτικό κομμάτι).

Παράλληλα, μία ζώνη βροχοπτώσεων ή όμβρων θα απασχολεί τις ανατολικές Κυκλάδες, την Σάμο και τα βόρεια, κυρίως, Δωδεκάνησα, ιδίως τις πρωινές ώρες. Ενδέχεται ασθενή φαινόμενα να εκδηλωθούν και στα δυτικά και δυτικοβόρεια τμήματα της Κρήτης.

 

Aπογευματινές-βραδυνές ώρες: Ο καιρός σταδιακά θα αρχίσει να υποτροπιάζει. Οι πρώτες έντονες βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο βόρειο Ιόνιο. Μέσα στην νύχτα θα σχηματιστεί μία ιδιότυπη ζώνη φαινομένων ανάμεσα σε Κέρκυρα και κεντρικό Ιόνιο, η οποία θα δίνει ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ήπειρο με πρόσκαιρες καταιγίδες. Η ζώνη φαινομένων εντός της νύχτας θα μετατοπίζεται νοτιότερα, επηρεάζοντας με βροχοπτώσεις, που θα έχουν κατά περιόδους έντονο χαρακτήρα,  την Αιτωλοακαρνανία και την δυτική Μακεδονία και δευτερευόντως την Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά.

Από την άλλη, βροχοφόρο σύστημα στα νότια του Ιονίου θα δώσει πρόσκαιρα περάσματα βροχοπτώσεων στην Πελοπόννησο. Στα δυτικά και νότια τμήματα μάλιστα θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Αργά την νύχτα βροχοπτώσεις θα σημειωθούν και στην Μακεδονία, κυρίως την βόρεια και ανατολική, που θα εξαπλωθούν μετά τα μεσάνυχτα και στην Θράκη. Τα φαινόμενα θα δυτική Μακεδονία θα εκδηλώνονται αδιάκοπα, παρουσιάζοντας όμως σημαντική εξασθένιση και περιοδικές παύσεις όσο βαδίζουμε προς τα μεσάνυχτα. Αστατος ο καιρός στο Αιγαίο, με τοπικές ψεκάδες στις Κυκλάδες, ενώ στο ανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν μπόρες με πολύ τοπικό χαρακτήρα (κυρίως στην Μυτιλήνη και την Χίο). Βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται στην Κρήτη με απότομη έναρξη και ληξη, κυρίως στα κεντρικά ορεινά και νότια παραθαλάσσια τμήματα, ενώ άστατο καιρό αναμένουμε και στην Ρόδο με βροχοπτώσεις κατά περιόδους, ιδίως στο ανατολικό και βόρειο τμήμα της.

Οι άνεμοι στα Πελάγη θα πνέουν νοτιοδυτικοί στα 5-6 μποφόρ

Η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 14-17 βαθμούς.

*Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται σε Ήπειρο και δυτική Θεσσαλία πάνω από τα 1500μ , προοδευτικά ισχυρές. Στα ορεινά της δυτικής Στερεάς και βορειοδυτικής Πελοποννήσου πάνω από τα 1700μ.. Aπό αργά την νύχτα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στην δυτική Μακεδονία άνω των 1000μ.


Κυριακή 10/12/17 


Πρωινές-μεσημβρινές ώρες:  Αρχικά το ξημέρωμα χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά της δυτικής χώρας και στην Ήπειρο πάνω από τα 500-600μ. Στη δυτική Μακεδονία ασθενείς χιονοπτώσεις και μέσα στις πόλεις με γρήγορη υποχώρηση των φαινομένων. Χιονοπτώσεις επίσης χαμηλά σε Δράμα και Ροδόπη ( 400-500μ). Ιδιαίτερα άστατος ο καιρός στο ανατολικό Αιγαίο, με βροχές και καταιγίδες κυρίως από το ύψος των βορείων Δωδεκανήσων έως και της Μυτιλήνης κατά μήκος μίας ζώνης φαινομένων που θα κινείται από τα βορειότερα προς τα νοτιότερα. Μάλιστα, εκτιμούμε πως η Μυτιλήνη θα επηρεαστεί περισσότερο από κάθε άλλο νησί. Όμβροι θα σημειώνονται και στις ανατολικές Κυκλάδες, ενώ τοπικές ασθενείς μπόρες θα απασχολήσουν και τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Νωρίς τα ξημερώματα θα σημειώνονται όμβροι και σποραδικές καταιγίδες σε ανατολική Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο με γρήγορη βελτίωση. Επίσης, μία ζώνη φαινομένων που θα εκκινεί από την Θεσσαλία, θα περνά από Βοιωτία, Αττική και ανατολική Πελοπόννησο και θα καταλήγει στην Κρήτη θα δίνει στα προαναφερθέντα τμήματα σποραδικές βροχοπτώσεις, ασθενούς κατά βάση χαρακτήρα με γρήγορη παύση εντός του πρωινού. Στην κεντρική και νότια Κρήτη ενδέχεται να επιμείνουν τα φαινόμενα.

Απογευματινές-βραδυνές ώρες: Τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται στα νότια Δωδεκάνησα και δευτερευόντως στην ανατολική Κρήτη (με γρήγορη παύση).

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 3-4 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο αρχικά νοτιοδυτικοί στα 6-7 και τοπικά στα ανατολικά τα 8 μποφόρ, με σταδιακή στροφή σε βορειοδυτικούς και παράλληλη εξασθένιση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 3-5 βαθμούς στην βόρεια Ελλάδα, κατά 1-2 βαθμούς στην υπόλοιπη.


Επιμέλεια: Γεώργιος Πολίτης, Σεμερτζίδης Δημήτριος