Έκτακτο δελτίο / Νέος κύκλος ισχυρών καταιγίδων, πυκνών χιονοπτώσεων και θυελλωδών ανέμων στα Πελάγη / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για 14-15/02/18.

02-13-2018 17:37 / 4832 προβολές
Έκτακτο δελτίο / Νέος κύκλος ισχυρών καταιγίδων, πυκνών χιονοπτώσεων και θυελλωδών ανέμων στα Πελάγη / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για 14-15/02/18.

Συντάκτης: Σεμερτζίδης Δημήτρης


Τετάρτη 14/02/18
Πρωινές-μεσημβρινές ώρες:
Η κυριότερη μεταβολή του καιρού θα λαμβάνει χώρα κατά βάση στην βορειοανατολική και ανατολική νησιωτική Ελλάδα. Πριν τα ξημερώματα, ψυχρό μέτωπο θα διασχίσει την ανατολική Ελλάδα από το ύψος της Νότιας Κρήτης έως και την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Η λιγότερο ευνοημένη από άποψη φαινομένων δείχνει να είναι η Κρήτη, με πρόσκαιρες βροχές ή ασθενείς καταιγίδες στα νότια κατά βάση τμήματά της. Πριν τα ξημερώματα ζώνη όμβρων και καταιγίδων θα διασχίσει το κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο. Σύντομο πέρασμα φαινομένων θα απασχολήσει τις Κυκλάδες, ενώ πιο ισχυρά και με διάρκεια θα είναι στο ανατολικό Αιγαίο.
Καταιγίδες θα σημειωθούν και στην Θράκη, ενώ τα φαινόμενα θα καθυστερήσουν να εισβάλλουν στα Δωδεκάνησα, όπου κι εκεί θα σημειωθούν πρόσκαιροι μεν, ισχυροί όμβροι δε, κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα. Ενδέχεται στην βορειοανατολική Ρόδο να αναπτυχθεί ισχυρή καταιγίδα. Να σημειώσουμε πως το άστατο σκηνικό από το ύψος της Χίου και βορειότερα θα διατηρηθεί. Τις προμεσημβρινές ώρες αναμένεται νέα μικροδιαταραχή από τα δυτικά να επηρεάσει το τόξο Χίος-Μυτιλήνη-Θράκη με νέο γύρο βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων.
Όσον αφορά στην δυτική Ελλάδα κάποια πρόσκαιρα περάσματα βροχοπτώσεων θα απασχολήσουν σχεδόν όλα τα τμήματά της που γρήγορα στο μεγαλύτερο μέρος της θα παύσουν. Θα επιμείνουν μόνο στην νότια και την δυτική Πελοπόννησο, ιδίως σε δυτική Λακωνία, Μεσσηνία, βορειοδυτική Ηλεία και δυτική Αχαΐα. Στην Ηλεία θα σημειωθούν και τοπικοί όμβροι, ιδίως πλησίον των ορεινών όγκων.

 

Απογευματινές-βραδυνές ώρες:
Οργανωμένη διαταραχή από την κεντρική Μεσόγειο θα προσεγγίζει με αργούς ρυθμούς την χώρα μας. Το απόγευμα θα ξεκινήσουν  να σημειώνονται ασθενή φαινόμενα σε Ιόνιο και νότια Πελοπόννησο πρόσκαιρης μορφής. Θα επακολουθήσει βελτίωση του καιρού και από τα μεσάνυχτα σταδιακά τα φαινόμενα θα γενικευτούν σε όλη την δυτική Ελλάδα. Οσον αφορά στο ανατολικό Αιγαίο  το άστατο σκηνικό του καιρού θα επιμείνει, με εναλλαγές βελτιωμένου και καθαρού ουράνιου θόλου και ραγδαία αύξηση νεφώσεων και το ξέσπασμα όμβρων και τοπικών καταιγίδων, κυρίως ανάμεσα σε Χίο και Μυτιλήνη και δευτερευόντως τα βόρεια Δωδεκάνησα.
Oι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση το μεσημέρι και το απόγευμα. Από το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς στα 5-7 μποφόρ. Στα νοτιότερα τμήματα θα φθάσουν και τα 8 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Αρχικά με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ, παρουσιάζοντας σταδιακή εξασθένιση στο πέρας της ημέρας.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται στους 14-16 βαθμούς.

Πέμπτη 15/02/18
Πρωινές-μεσημβρινές ώρες: Ιδιαίτερα σημαντική κακοκαιρία θα πλήξει μεγάλο τμήμα της Ελλάδας. Πριν τα ξημερώματα τα πρώτα φαινόμενα θα πλήξουν τα Ιόνια νησιά και την δυτική παραθαλάσσια Ελλάδα. Μέσα στο πρωινό θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση και θα περιοριστούν στο κεντρονότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κατά βάση. Στα νότια και δυτικά τμήματα της τελευταίας θα ξεσπάσουν ισχυρές καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Εντός ολίγων ωρών θα πέσουν σημαντικά ύψη βροχής και στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Στα κεντρικά τμήματα οι καταιγίδες θα είναι λιγότερες, αλλά ορογραφικοί παράγοντες θα συμβάλλουν ώστε οι βροχοπτώσεις να έχουν ένταση και διάρκεια.
Το σύστημα τις προμεσημβρινές ώρες θα κινηθεί βορειοανατολικά και θα επηρεάσει την Αττική με βροχοπτώσεις. Στα νότια θαλάσσια τμήματα του Σαρωνικού θα σχηματιστούν μικροί πυρήνες καταιγίδων ταχέως κινούμενοι βορειοδυτικά.
Στο ανατολικό Αιγαίο αναμένεται ήδη πριν τα ξημερώματα ιδιαίτερα άστατος καιρός με ισχυρές μπόρες κατά περιόδους. Τα φαινόμενα τοπικά σε Χίο και Μυτιλήνη θα έχουν ισχυρό χαρακτήρα και απότομη έναρξη και λήξη. Εντός των πρωινών ωρών ο καιρός θα βελτιωθεί αλλά γρήγορα θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση. Θα σχηματιστούν και πάλι καταιγίδες, αρχής γενομένης στις Κυκλάδες που σταδιακά θα εξαπλωθούν στο ανατολικό Αιγαίο το απόγευμα.
Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο πως μικροδιαταραχή θα επηρεάζει τμήματα του ανατολικού Αιγαίο και το μεσημέρι, που σταδιακά θα απομακρυνθεί για να δώσει την θέση της στην κύρια.  Παράλληλα, αρκετές βροχές και μπόρες με διάρκεια θα σημειωθούν δυτικά της Λήμνου και τις Σποράδες. Σημαντικά φαινόμενα θα σημειώνονται και στις παραπλήσιες στην Πίνδο περιοχές και την Θεσσαλία, ιδίως την δυτικότερη και βόρεια.
Από την άλλη μετά από καιρό δείχνει να ξεδιψά αρκετά και η νότια Κρήτη (κυρίως ο νομός Χανίων), όπου θα εκδηλωθούν παρατεταμένες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

 

Απογευματινές-βραδυνές ώρες:
Τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν σε κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, βόρεια Πελοπόννησο, Αιγαίο, Θεσσαλία και νότια Μακεδονία. Τα ισχυρότερα φαινόμενα θα ξεσπάσουν στα Δωδεκάνησα, το ανατολικό Αιγαίο και τις Σποράδες με κατά περιόδους ισχυρές καταιγίδες. Ιδιαίτερα αξιόλογα φαινόμενα θα σημειώνονται σε κεντροανατολική Στερεά Ελλάδα, νότια Μακεδονία και Θεσσαλία με βροχοπτώσεις διαρκείας. Στην δυτική Ελλάδα σημαντικά πιο βελτιωμένος αναμένεται ο καιρός με τοπικές μόνο βροχοπτώσεις κυρίως νωρίς το απόγευμα που θα επικεντρώνονται σε κεντρικό Ιόνιο, δυτική Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία.
Eκτίμηση χιονοπτώσεων: Πυκνές χιονοπτώσεις άνω των 300-400 μέτρων στην κεντροδυτική Θεσσαλία και την Φθιώτιδα λόγω εγκλωβισμού ψύχους στα κατώτερα τροποσφαιρικά στρώματα. Στην νότια Λάρισα, την δυτική Μαγνησία και την κεντροβόρεια Φθιώτιδα οι χιονοπτώσεις θα σημειώνονται άνω των 200μ, ιδίως το βράδυ. Κατά συνέπεια πολλές πόλεις θα ντυθούν στα λευκά! Στην δυτική Μακεδονία το όριο θα είναι τα 350-400μ και τα 450-500μ στην νότια. Στην ανατολική Μαγνησία χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται άνω των 1000-1200μ, Ενώ σε Πιερία και Λάρισα άνω των 600μ. Στην Πελοπόννησο αρχικά οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται άνω των 700μ, ενώ στο υπόλοιπο της ημέρας άνω των 900-1000μ
Οι άνεμοι στο κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι στα 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα οι νοτιοανατολικοί θα φθάσουν τα 8-9 μποφόρ! Στα βόρεια τμήματα, στο Θρακικό, θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις στα 7-8 μποφόρ με τις ριπές να φθάνουν τα 9 μποφόρ!
Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν ανατολικοί ενισχυμένοι, που στην πορεία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς στα 6-7 μποφόρ.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 13 βαθμούς στην βόρεια Ελλάδα (συγκεκριμένα ανατολική Μακεδονία, στα δυτικά της τμήματα η θερμοκρασία θα είναι αισθητά χαμηλότερη) και τους 14 βαθμούς στην νότια, κυρίως σε παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα.

Πατώντας επάνω στην κάθε μία περιοχή μπορείτε να δείτε live εικόνα από το δίκτυο καμερών που διαθέτει το forecastweather.gr:
Μέτσοβο
Μέτσοβο 2
Πισοδέρι Φλώρινας
Νυμφαίο
Νεραϊδοχώρι Τρικάλων
Βίλια Αττικής
Λίμνη Πλαστήρα
Πάρνηθα 1 κι Πάρνηθα 2
Eλάτη Τρικάλων
Νευροκόπι Δράμας
Τρίκαλα Κορινθίας
Aγόριανη
Περτούλι
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έχετε πάντα τα κατωτέρω υπ'όψιν:
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ
 
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
 • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
 • Ελέγξτε τον τρόπο στερέωσης διαφημιστικών πινακίδων που τυχόν έχετε αναρτήσει.
 • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα.
 • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
 
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
 • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
 • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
 • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
 • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
 
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
 • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
 • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
 • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
 • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
 • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
 • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
 • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
 • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
 • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
 
Κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης
 • Προφυλαχθείτε αμέσως. Μην εγκαταλείψετε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  
► ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
 
Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις
 • Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
 • Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).
  
ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ
 
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
 • Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
 • Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
 • Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
 • Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.
 
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
 • Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
 • Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
 • Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
 • Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.