'Εκτακτο nowcast χιονιά Τηλέμαχου- Πρόγνωση Αττικής & Εύβοιας.

01-07-2019 00:00 / 2886 προβολές
'Εκτακτο nowcast χιονιά Τηλέμαχου- Πρόγνωση Αττικής & Εύβοιας.

Ο χιονιάς Τηλέμαχος έχει ξεκινήσει με αρκετές νεφώσεις τόσο μέσα στο Αιγαίο όσο και στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά. Τοπικές χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στην δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο αλλά και σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Τα φαινόμενα προς την πλευρά της Εύβοιας απασχολούν κυρίως το κεντρικό, ανατολικό και νότιο τμήμα του νησιού και την βορειοανατολική Αττική. Χιονόβροχο σημειώνεται ακόμα σε κάποια παραθαλάσσια, όμως γενικά χιονίζει ήδη από τα 100μ και πάνω. 

Για την συνέχεια, τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα δείχνουν σοβαρή επιδείνωση του καιρού στην Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Φθιώτιδα, την Αττικοβοιωτία τις Κυκλάδες , την β. Κρήτη και την βορειοανατολική Πελοπόννησο με παροδικές χιονοπτώσεις, κατά τόπους ισχυρές έως πολύ ισχυρές, ακόμα και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο μέχρι το βράδυ και στις Κυκλάδες και την Β. Κρήτη σε ημιορεινά κυρίως τμήματα. 

Μετεωρολογική Ανάλυση

Πριν προχωρήσουμε στην αναλυτική πρόγνωση, να τονίσουμε ότι έχει γίνει επαλήθευση της μέχρι τώρα πραγματικής εικόνας του καιρού με τα προγνωστικά μοντέλα και φαίνεται πως το ευρωπαικό μοντέλο, το οποίο είναι και το μοναδικό που παρουσιάζεται αρκετά φειδωλό ως προς την ένταση των φαινομένων ειδικά στην Αττική, δείχνει να έχει αρκετές αστοχίες. Αρκετές αστοχίες όμως υπάρχουν και από το αμερικάνικο μοντέλο , αλλά τα περισσότερα περιοχικά μοντέλα( μοντέλα υψηλής ανάλυσης) με είσοδο από αυτό, φαίνεται πως έχουν απεικονίσει καλύτερα από όλα την μέχρι τώρα πραγματική κατάσταση του καιρού. 

Η περιστροφή του πολικού αυλώνα στον άξονα βορρά - νότου πάνω από τα ανατολικά προσήνεμα τμήματα και η σταδιακή πύκνωση της βαροβαθμίδας στο Αιγαίο , λόγω του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια και των χαμηλών στα Δωδεκάνησα( οι υψηλές πιέσεις επεκτείνονται σταδιακά προς τα κεντρικά ηπειρωτικά και το χαμηλό στα Δωδεκάνησα παρουσιάζει μια ελαφριά βάθυνση) θα είναι η αιτία για την περαιτέρω επιδείνωση του καιρού στα ανατολικά και νότια και την επικράτηση παγερών συνθηκών με ξαστεριά τη νύχτα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Η παρουσία δυναμικού αιτίου σε πρώτη φάση και το ανεμολογικό πεδίο καθ' ύψος σε δεύτερη φάση ευνοούν την οργάνωση πολύ αξιόλογων νεφικών ζωνών με αρκετούς πυρήνες καταιγιδοφόρων νεφών από τις Σποράδες έως και την β.Κρήτη . Δείχνει να ενεργοποιείται , κυρίως τη νύχτα προς την Τρίτη και ο μηχανισμός του lake effect snow. 

Πρόγνωση nowcast Aττικής - Εύβοιας

Επόμενες ώρες έως και νύχτα Δευτέρας:

Σταδιακά,  περαιτέρω πύκνωση των νεφώσεων στην βορειοανατολική - βόρεια και κατόπιν στη βορειοδυτική Αττική , καθώς και στο κεντρικό και δυτικό κομμάτι της Εύβοιας , όπου λίγο πριν το απόγευμα οι χιονοπτώσεις αναμένεται να πυκνώσουν σημαντικά και να εκδηλωθεί χιονοκαταιγίδα. Τα ισχυρά φαινόμενα θα εισχωρήσουν πρόσκαιρα και μέσα στο Λεκανοπέδιο , όπου ήδη από τις αμέσως επόμενες ώρες θα πρέπει να αρχίσει να χιονίζει κανονικά, αρχικά κυρίως στα βόρεια και βορειοανατολικά του τμήματα. Στο πρώτο αυτό αξιόλογο πέρασμα , ισχυρή χιονόπτωση θα έχει πρόσκαιρα και το κέντρο της Αθήνας , τα δυτικά προάστια  και τα ανατολικά προάστια από τα 50-100μ και πάνω , ενώ στα νότια προάστια, τον Πειραιά και την νότια-νοτιοανατολική Αττική(παράκτια) πιθανότατα δε θα πέφτει αρχικά καθαρό χιόνι αλλά χιονόβροχο. Σε μηδενικό υψόμετρο θα χιονίζει και στα παράκτια της δυτικής Εύβοιας και της βορειοανατολικής Αττικής. 

Από αργά το απόγευμα έως και αργά το βράδυ, μετά το πρώτο κύμα αξιόλογων φαινομένων, εκτιμάται ότι οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στη βόρεια και βορειοδυτική Αττική και τα προάστια που πρόσκεινται στην Πάρνηθα, ενώ στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο και τα ανατολικά του νομού θα παρατηρούνται ανοίγματα και κλεισίματα του καιρού με τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις περιοχές κοντά στην Πάρνηθα οι χιονοπτώσεις θα ειναι πιο έντονες , δίνοντας παροδικά κύματα χιονοπτώσεων έως και στα νοτιοδυτικά προάστια και το Θριάσιο , πλέον ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα δείχνει να ευνοείται η ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας με ισχυρές χιονοπτώσεις. Δεν αποκλείεται εκ νέου εκδήλωση χιονοκαταιγίδων στο κεντρικό κομμάτι της Εύβοιας και αυτή τη φορά στην βορειοδυτική/βόρεια Αττική.

Θερμοκρασία (κυριώς για το βράδυ): κέντρο 1-2 οC, δυτικά προάστια 0-1 oC, βόρεια προάστια -1-1 oC , ανατολικά προάστια 0-2 oC, νότια προάστια-νότια Αττική 2-4 oC. Χαλκίδα 0oC. 

Τρίτη μεσάνυχτα έως και πρωινές ώρες

Αρχικά, πυκνές νεφώσεις σε όλο σχεδόν το νομό Αττικής εκτός από τα νότια -νοτιοανατολικά τμήματα, με χιονοπτώσεις, παροδικά ισχυρές στο δυτικό και βόρειο Λεκανοπέδιο και την βόρεια Αττική και χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης στη βορειοανατολική Αττική, και στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο, στο τελευταίο με τη μορφή on-off. Μέσα στο ξημέρωμα , ο πυρήνας των έντονων φαινομένων θα μετατοπίζεται σταδιακά ανατολικότερα , απασχολώντας ολόκληρο το Λεκανοπέδιο έως και τα νότια προάστια. Φυσικά, όσο πιο νότια κινούμαστε, οι χιονοπτώσεις θα εξασθενούν , αλλά φαίνεται ότι η όλη διάταξη είναι ικανή να δώσει έστω και ένα μικρό χρονικό διάστημα γενικευμένων χιονοπτώσεων. Στο ίδιο διάστημα , οι χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της Εύβοιας αλλά και στην ανατολική Βοιωτία δείχνουν να είναι πολύ πυκνές. 

Νωρίς το πρωί οι χιονοπτώσεις φαίνεται να περιορίζονται στην βορειοανατολική Αττική και να συνεχίζουν για κάποιο διάστημα να επηρεάζουν και τα βόρεια και ανατολικά προάστια του Λεκανοπεδίου με τη μορφή χιονομπορών, προτού σταματήσουν τελείως και ανοίξει ο καιρός. Οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια θα περιοριστούν στο ανατολικό και νότιο κομμάτι του νησιού , όπου τοπικά θα συνεχίσουν να είναι ισχυρές. 

Θερμοκρασία : κέντρο 1 οC, δυτικά προάστια 0 oC, βόρεια προάστια -2 με -1 oC , ανατολικά προάστια -1 με 0 oC, νότια προάστια-νότια Αττική 1-2oC. Χαλκίδα -1oC. 

Τρίτη μεσημέρι- υπόλοιπο ημέρας

Ο καιρός θα ανοίξει σε όλο το νομό Αττικής και στο μεγαλύτερο τμήμα της Εύβοιας και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Εξαίρεση αποτελούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της Εύβοιας όπου θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται κάποιες παροδικές χιονοπτώσεις με εξασθενούμενη ένταση , ενώ θα πρέπει μέχρι το απόγευμα να σταματήσουν τα φαινόμενα και εδώ. 

Θερμοκρασία : κέντρο 5 οC, δυτικά προάστια 5 oC, βόρεια προάστια 2-3oC , ανατολικά προάστια 4-5 oC, νότια προάστια-νότια Αττική 6-7oC. Χαλκίδα 4οC. 

Ενδεχόμενες μετατοπίσεις στα διαστήματα εκδήλωσης των χιονοπτώσεων κατά 2-3 ώρες είναι μέσα στα όρια του προγνωστικού σφάλματος.

Χιονοστρώσεις ( Για να μην κουράζεστε , αυτή η παράγραφος αναφέρεται κυρίως στους καιρόφιλους)

Σημαντικές χιονοστρώσεις αναμένονται στο μεγαλύτερο τμήμα της Εύβοιας έως και στα παράκτια καθώς και μέσα στην πόλη της Χαλκίδας και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή αυτής. Μεγάλες χιονοστρώσεις , ικανές να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα , σε ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές στα κεντρικά , ανατολικά και νότια του νησιού.

Στην Αττική περιμένουμε χιονοστρώσεις σε όλο το βόρειο - βορειοδυτικό και βορειοανατολικό-ανατολικό κομμάτι, οι οποίες γύρω από την Πάρνηθα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αξιόλογες. 

Χιονόστρωση στο Λεκανοπέδιο αναμένουμε σε όλο το κεντρικό και βόρειο κομμάτι , η οποία από το ύψος της Αττικής οδού και βορειότερα- δυτικότερα δείχνει να είναι αξιόλογη. Πιθανή χιονόστρωση σε ευαίσθητες επιφάνειες και στο κέντρο της Αθήνας και τα ψηλότερα των νοτίων προαστίων. Οι χιονοστρώσεις γενικά φαίνεται είναι ολικές από τα 150-200μ και πάνω και στο δυτικό Λεκανοπέδιο από τα 100μ και πάνω. Δεν δίδεται εκτιμώμενο ύψος χιονόστρωσης για ευνόητους λόγους. Μπορεί μέχρι και το ύψος της Αττικής οδού να έχουμε μόλις ένα πασπάλισμα και στα βόρεια- δυτικά προάστια μέχρι 5 εκατοστά. Μπορεί όμως και να εξελιχθούν τα πράγματα διαφορετικά και να έχουμε πολύ μεγαλύτερο πάχος χιονιού (αυξανόμενο υψομετρικά). Θα εξαρτηθεί καθαρά από την ένταση των φαινομένων μέσα στο Λεκανοπέδιο και το timing. Εξάλλου , με το ευρωπαικό μοντέλο να παραμένει φειδωλό , προσωπικά δεν μπορώ να είμαι απόλυτα σίγουρος . 

Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Πολίτης