Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός καταργεί τα ονόματα θύελλας Matthew και Otto

03-27-2017 20:46 / 1317 προβολές
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός καταργεί τα ονόματα θύελλας Matthew και Otto

Ακούσατε για  τελευταία φορά τα ονόματα Matthew και Otto - τουλάχιστον σαν  θύελλες στον Ατλαντικό για τις μελλοντικές εποχές τυφώνων. Αυτές οι δύο καταιγίδες κατέστρεψαν την Καραϊβική τόσο πολύ πέρυσι που τα ονόματά τους έχουν καταργήθηκαν από την World Meteorological Organization’s Region IV Hurricane Committee, του οποίου το Εθνικό Κέντρο τυφώνων NOAA είναι μέλος.
Ο Matthew και Otto είναι τα 81ο και 82ο ονόματα που πρέπει να αφαιρεθούν από τον κατάλογο του Ατλαντικού. Τα ονόματα καταιγίδων καταργούνται αν ειναι τόσο θανατηφόρα ή καταστροφικά που  η μελλοντική χρήση του ονόματος θα ήταν αναίσθητη.
Ο Matthew έγινε κατηγορίας 5 θύελλα στην κλίμακα Saffir-Simpson το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου, πάνω από την κεντρική Θάλασσα της Καραϊβικής στο χαμηλότερο γεωγραφικό πλάτος που έχει καταγραφεί ποτέ στη λεκάνη του Ατλαντικού. Προσέγγισε την  ξηρά κατά μήκος της ακτής της νοτιοδυτικής Αϊτής, την ακραία ανατολική Κούβα, τη δυτική Grand Bahama Island και κεντρική Νότια Καρολίνα. Ο Matthew ήταν υπεύθυνος για 585 θανάτους,  περισσότερους από 500 θανάτους που συμβαίνουν στην Αϊτή, καθιστώντας τον τον πιο θανατηφόρο Ατλαντικό τυφώνα  μετά τον τυφώνα Stan το 2005.
Ο Otto ήταν ένας  τροπικός κυκλώνας  στα τελειώματα της σεζόν που δημιουργήθηκε στη νοτιοδυτική Θάλασσα της Καραϊβικής στις 20 Νοέμβριου. Γρήγορα εντάθηκε  σε τυφώνα κατηγορίας 3 πριν προσεγγίσει την  ξηρά στη νότια Νικαράγουα. Πέρασε από τον Ατλαντικό και τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, σπάνιο γεγονός  για ένα τροπικό κυκλώνα, όταν κινήθηκε από την νότια Νικαράγουα και τη βόρεια Κόστα Ρίκα και προέκυψε ως τροπική καταιγίδα στον Ανατολικό Βόρειο Ειρηνικό .Οι έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες από τον τυφώνα προκάλεσαν 18 θανάτους στην Κεντρική Αμερική.
Ο WMO θα αντικαταστήσει τον  Matthew με το Martin και  το Otto με τον Owen, όταν οι  κατάλογοι του 2016 χρησιμοποιηθούν πάλι το 2022.

Το Εθνικό κέντρο τυφώνα NOAA είναι αρμόδιο για την έκδοση των τροπικών προβλέψεων κυκλώνων και για  προειδοποιήσεις τόσο για τον Ατλαντικό όσο και για τον Ανατολικό Βόρειο Ειρηνικό, και τα ονόματα των καταιγίδων σε αυτές τις περιοχές επαναχρησιμοποιούνται μέσα σε ένα κύκλο έξι ετών. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία της ονοματολογίας τροπικών συστημάτων εδώ(http://www.nhc.noaa.gov/aboutnames_history.shtml)

 

Για το WeatherNation: Μετεωρολόγος Mace Michaels

.