Ο χειμώνας συνεχίζεται- εκτίμηση νέας κακοκαιρίας το Σαβ/κο και ατμοσφαιρική ανάλυση.

01-10-2019 00:00 / 3219 προβολές
Ο χειμώνας συνεχίζεται-  εκτίμηση νέας κακοκαιρίας το Σαβ/κο και ατμοσφαιρική ανάλυση.

Υποχωρεί ένα άκρως παγωμένο και χιονοβόλο δεκαήμερο στη χώρα μας , με 3 σοβαρούς πεδινούς χιονιάδες, εκ των οποίων ο ένας απασχόλησε με αξιόλογες χιονοπτώσεις πολλά προάστια και πεδινά τμήματα της Αθήνας και οι άλλοι δύο την Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πρωτεύουσες νομών της χώρας μας. Το χθεσινό βαρομετρικό χαμηλό που στρογγυλοκάθισε στο βόρειο Ιόνιο, συνδυαζόμενο με το προυπάρχον ψύχος έδωσε μεγάλα ύψη χιονιού σε πόλεις όπως τα Γρεβενά, η Νάουσα , και τα Γιάννενα και αξιόλογες χιονοπτώσεις στα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Λαμία , την Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες , την Λάρισα και την Κατερίνη. Παράλληλα, η στροφή των ανέμων σε νοτιάδες έφερε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε όλες τις περιοχές , εξού και σε πολλά παράκτια και πεδινά τμήματα ακόμα και στη βόρεια χώρα , το τελείωμα των χθεσινών φαινομένων ήταν με τη μορφή βροχής. Όπως είχε γραφτεί στις αναλύσεις μας, κάποιες άλλες περιοχές, στη Θεσσαλία, την Μακεδονία και την Ήπειρο βίωσαν το επικίνδυνο φαινόμενο της παγωμένης βροχής , το οποίο συνοδεύει συχνά την διέλευση θερμών μετώπων από την περιοχή μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

Γενική εκτίμηση καιρού έως και το Σαβ/κο.

Η σημερινή μέρα είνα αρκετά πιο ζεστή από τις προηγούμενες σε όλη τη χώρα , ενώ η κακοκαιρία συνεχίζεται κατά τόπους στη δυτική , κεντρική και βόρεια χώρα με παροδικές βροχές, χιόνια στην Πίνδο και τα βόρεια ορεινά-ημιορεινά και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο. Οι βροχές αυτές προοδευτικά θα απασχολήσουν και ανατολικότερες ηπειρωτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Στερεάς και της Αττικής , με τάση όμως να εξασθενούν κατά τη μετάβαση τους ανατολικά. Αντίθετα, πιο αξιόλογες θα είναι οι βροχές στο ανατολικό Αιγαίο , όπου υπάρχουν επίσης αυξημένες πιθανότητες τοπικών καταιγίδων τις αμέσως επόμενες ώρες. 

Αύριο Παρασκευή, θα συνεχιστούν οι βροχές σε τμήματα της δυτικής, νότιας και ανατολικής χώρας και πιο συγκεκριμένα τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο( κυρίως δυτική- βορειοδυτική και κεντρική) και το ανατολικό Αιγαίο δείχνουν να είναι ισχυρά. Χιόνια θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται σε ορεινές περιοχές τόσο στην δυτική Στερεά και την Ήπειρο όσο και στην Πελοπόννησο , αλλά σε μεγάλα σχετικά υψόμετρα. Από αργά το βράδυ αναμένεται νέα βαθμιαία επιδείνωση του καιρού , αυτή τη φορά και στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Η αιτία της επιδείνωσης: Ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και χαμηλή τροπόσφαιρα κινούμενες προς τον Κόλπο της Σύρτης δημιουργούν μεγάλη οριζόντια θερμοβαθμίδα( σύγκρουση ψυχρών και θερμών αερίων μαζών) , με αποτέλεσμα τον σχηματισμό οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού με κίνηση από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά και εν συνεχεία πιθανόν από τα δυτικά προς τα ανατολικά μέσα στο Αιγαίο. Παράλληλα, με τη μετατόπιση των υψηλών πιέσεων από την κεντρική Ευρώπη προς την Ιταλία και τα δυτικά Βαλκάνια και την στροφή των ανέμων σε βοριάδες, οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες , παρότι σχετικά "εκφυλισμένες" , τείνουν να απασχολήσουν εκ νέου την ηπειρωτική ελλάδα. 

Έτσι, το Σάββατο , ήδη από νωρίς το πρωί θα πρέπει να μας απασχολεί κακοκαιρία , κυρίως στην κεντρική /ανατολική και νότια χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες σε παράκτια και νησιωτικά τμήματα ,  τους θυελλώδεις ανέμους στα νότια πελάγη και βαθμιαία τις πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές της κεντρικής /ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και τις ορεινές της Πελοποννήσου. 

Όσον αφορά στη βόρεια χώρα, η τρέχουσα πιθανή τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού , δεν δείχνει να την επηρεάζει σημαντικά, ωστόσο φαίνεται να συννεφιάζει και οι αέριες μάζες να είναι αρκούντως ψυχρές ώστε να εκδηλώνονται ασθενείς χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα, στην κεντρική Μακεδονία και την βόρεια Θεσσαλία, ενώ αναμένεται να χιονίσει πρόσκαιρα και στη δυτική Μακεδονία στις περισσότερες πόλεις.

Όσον αφορά στην κεντρική Ελλάδα, και συγκεκριμένα σε ηπειρωτικές περιοχές της δυτικής-κεντρικής Θεσσαλίας , της βόρειας και κεντρικής Στερεάς αναμένονται χιονοπτώσεις από τα 200-300μ και πάνω και πιθανόν τοπικά, ακόμα και σε πεδινές περιοχές ( π.χ. Καρδίτσα, Τρίκαλα, Δομοκός, Φάρσαλα, Λαμία, Άμφισσα,Λειβαδιά). Το κατά πόσο θα χιονίσει  μέσα σε αυτές τις πόλεις  θα εξαρτηθεί τόσο από την ένταση των φαινομένων, η οποία με τη σειρά της θα εξαρτηθεί από την τελική τροχιά και βάθυνση του βαρομετρικού χαμηλού, όσο και από την ποιότητα της ψυχρής μάζας. Στην ανατολική Θεσσαλία οι χιονοπτώσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο μεγαλύτερα υψόμετρα, άνω των 400-500μ , όμως το δυτικό/νοτιοδυτικό τμήμα της Μαγνησίας και της Λάρισας είναι πιθανό να συμπεριφερθεί τοπικά όπως οι παραπάνω περιοχές της παραγράφου.

Όσον αφορά στην ανατολική Στερεά και την βόρεια -βορειοανατολική Πελοπόννησο, όσο πιο δυτικά τόσο χαμηλότερα θα χιονίζει, με μέσο ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500μ , ενώ στα ανατολικότερα τμήματα θα χιονίζει κατά κύριο λόγο από τα 800-900μ και πάνω. Οι χιονοπτώσεις εδώ δείχνουν να είναι πολύ ισχυρές μέσα στην ημέρα. Γενικά, η Στερεά Ελλάδα δείχνει να είναι στο επίκεντρο της κακοκαιρίας όσον αφορά τα ύψη χιονιού στα αντίστοιχα υψόμετρα.

Στη νότια και ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, και τα Δωδεκάνησα η κακοκαιρία φαίνεται να έχει έντονα χαρακτηριστικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ χιόνια αναμένονται σε ορεινά της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου πάνω από τα 1300-1400μ. Αντίθετα, στη δυτική χώρα, η νέα αυτή επιδείνωση του καιρού θα έχει σαφώς μικρότερη επιρροή και μόνο στο νότιο Ιόνιο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. 

Την Κυριακή : H κακοκαιρία δείχνει σταδιακά να περιορίζεται στην ανατολική και νότια χώρα , όπου αρχικά θα σημειώνονται παροδικές βροχές στα περισσότερα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας/ανατολικής Στερεάς / βόρειας Πελοποννήσου(ενδεικτικό υψόμετρο 400-800μ, το χαμηλότερο στα βόρεια-δυτικά) και στα ορεινά της Εύβοιας, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης(ενδεικτικό υψόμετρο 700-1100μ , το χαμηλότερο αφορά την Εύβοια) . Καταιγίδες αναμένονται στις νότιες θαλάσσιες περιοχές. Προοδευτικά , οι χιονοπτώσεις στην ηπειρωτική χώρα θα σταματήσουν και τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Αιγαίο. 

Ατμοσφαιρική ανάλυση και τάση καιρού νέας εργάσιμης βδομάδας (14-18/01)

Διατηρούνται οι υψηλές πιέσεις στην περιοχή του βορειοανατολικού Ατλαντικού και της δυτικής Ευρώπης, αν και έχουν την τάση να εξασθενήσουν , καθώς ο Καναδικός λοβός του πολικού στροβίλου διογκώνεται και μετατοπίζεται σταδιακά νοτιότερα, "σπρώχνοντας " βαθμιαία το αντικυκλωνικό πεδίο προς τα ανατολικά. Παράλληλα, όμως η περαιτέρω χαλάρωση του πολικού στροβίλου και η επικράτηση υψηλών πιέσεων σε μεγάλο τμήμα της Αρκτικής, έχει ως αποτέλεσμα να είναι εξίσου ενισχυμένος και ο Σιβηρικός λοβός πάνω από την Σκανδιναβία και την βορειοδυτική Σιβηρία. Μάλιστα, λόγω της μεγάλης εμμονής του αντικυκλωνικού εμποδισμού στην βορειοδυτική Ευρώπη το τελευταίο δεκαήμερο, ένα τμήμα του Σιβηρικού λοβού έχει προεκταθεί σε αρκετά νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη , και στο ύψος περίπου της Βαλτικής και των  βορείων βαλκανίων παρατηρούμε τα επόμενα 24ώρα την κατάβαση μιας αρκτικής αέριας μάζας στα μέσα τροποσφαιρικά στρώματα. 

Δεν είναι ξεκάθαρο το αν οδεύουμε στην οριστική κατάρρευση του αζορικού αντικυκλώνα από τα βορειότερα πλάτη και στη μετάβαση από μια μεσημβρινή σε μια ζωνική φάση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρωπαική Ήπειρο , ωστόσο για την εβδομάδα που έρχεται μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια σαφής τάση νέας μεσημβρινής έξαρσης στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης, η οποία με τα τωρινά δεδομένα δείχνει να απασχολεί περισσότερο την Τουρκία/ μέση Ανατολή παρά τη νότια Βαλκανική. Ο λόγος αυτής της νέας αρκτικής κατάβασης είναι ότι καθώς ο αντικυκλώνας των Αζόρων εξασθενεί και μετατοπίζεται νοτιοανατολικά, το βόρειο τμήμα του επιχειρεί να δημιουργήσει σφήνα προς την Ισλανδία, στρεβλώνοντας προσωρινά τον πολικό αεροχείμμαρο στην κατεύθυνση βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά. Καθώς όλο αυτό το πλανητικό κύμα θα εκτοπίζεται γρήγορα ανατολικά με την έντονη παρουσία του καναδικού λοβού στην βορειοατλαντική περιοχή, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μας απασχολήσει μια express κακοκαιρία ψυχρών χαρακτηριστικών με έμφαση στα ανατολικά προσήνεμα και το Αιγαίο . 

Με τα τωρινά προγνωστικά δεδομένα , αυτή η μεταβολή  αφορά το τριήμερο 14-16 /01 , συνοδεύεται αρχικά από οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό με νότια τροχιά από το νότιο Ιόνιο προς την Κύπρο, το οποίο ενδέχεται να δώσει χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς(συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και των νησιών του Αιγαίου ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο(ενδεικτικά 300-400μ) , ενώ  πρόσκαιρο πέρασμα χιονοπτώσεων από τα πεδινά ίσως έχουν και τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Στη συνέχεια, ξηρή ψυχρή εισβολή δείχνει να απασχολεί για 1 ημέρα ακόμα κυρίως την ανατολική - βορειοανατολική χώρα. Υπάρχει περιθώριο μέχρι και στα τρεξίματα των μοντέλων το πρωί του Σαββάτου η συγκεκριμένη διάταξη να μεταβληθεί προς 2 κατευθύνσεις: 

1. Express ψυχρό μέτωπο με ελάχιστα φαινόμενα ακόμα και στην ανατολική χώρα και επικράτηση ξηρών ψυχρών συνθηκών για περίπου ένα 24ώρο, προτού η θερμοκρασία ανέβει εκ νέου. 

2. Σύντομη αλλά βιαίη χιονοκακοκαιρία ανατολικών προσήνεμων ακόμα και σε πεδινά-παράκτια τμήματα και στη συνέχεια επικράτηση εκ νέου παγερών συνθηκών για περίπου 36-48 ώρες. 

Για να συμβεί το δεύτερο, αρκεί η σφήνα υψηλών πιέσεων να βρει λίγο περισσότερο χώρο ανάπτυξης στον βόρειο Ατλαντικό( μιλάμε για μικρές μόνο μεταβολές , οι οποίες βέβαια δεν είναι εύκολο να συμβούν) και να καταστήσει την διεύθυνση του αεροχειμμάρου στην δυτική Σκανδιναβία πιο κάθετη. Το πιο πιθανό σενάριο τη δεδομένη στιγμή είναι να συμβεί αυτό που περιγράφηκε στην 3η παράγραφο της ατμοσφαιρικής ανάλυσης(40% πιθανότητα), ενώ μεταξύ των  σεναρίων 1 & 2 οι υπόλοιπες πιθανότητες ισομοιράζονται ( 30% -30%). Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη και θα σας ενημερώσουμε όταν συγκλίνουν τα προγνωστικά προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Πολίτης