Οι άνθρωποι προκαλoύν το κλίμα να αλλάξει 170 φορές πιο γρήγορα από ότι οι φυσικές δυνάμεις

02-14-2017 18:00 / 2121 προβολές
Οι άνθρωποι  προκαλoύν το κλίμα να αλλάξει 170 φορές πιο γρήγορα από ότι οι φυσικές δυνάμεις

Της 

Οι ερευνητές πίσω από «η εξίσωση της Ανθρωποκαίνου» λένε ότι η  επίδραση της έντονης δραστηριότητας των ανθρώπων στη Γη υπερβαίνει κατά πολύ εκείνη των φυσικών φαινομένων κατά τη διάρκεια όλων των χιλιετιώντά τη διάρκεια όλων των χιλιετιών

Η εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο τα τελευταία 45 χρόνια έχει αυξήσει την θερμοκρασία σε 1,7 βαθμούς Κελσίου ανά αιώνα. Φωτογραφία: ISS / NASA


Για πρώτη φορά, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια μαθηματική εξίσωση για να περιγράψουν την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη γη, και ανακάλυψαν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί σε αλλαγή του κλίματος 170 φορές πιο γρήγορα από ότι οι φυσικές δυνάμεις.

Η εξίσωση αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή Will Steffen, ένας εμπειρογνώμονας της αλλαγής του κλίματος και ερευνητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Anthropocene Review..

Οι συντάκτες του εγγράφου έγραψαν ότι τα τελευταία 4,5 δις χρόνια αστρονομικοί και γεωφυσικοί παράγοντες, ήταν οι κύριοι παράγοντες που επιδρούσαν πάνω στο σύστημα της Γης. Το σύστημα της Γης ορίζεται από τους ερευνητές ως βιόσφαιρα, (συμπεριλαμβανομένων των αλληλεπιδράσεων και τις ανατροφοδοτήσεις με την ατμόσφαιρ), υδρόσφαιρα, κρυόσφαιρα και άνω λιθόσφαιρα.

Αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι δεκαετιών  οι ανθρώπινες δυνάμεις "έχουν οδηγήσει σε αλλαγή του συστήματος της Γης σε εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς», έγραψαν οι συγγραφείς, δίνοντας αφορμή για μια περίοδο γνωστή ως  Ανθρωποκαίνος (Anthropocene).
"Οι ανθρώπινες δραστηριότητες ανταγωνίζονται τώρα τις μεγάλες δυνάμεις της φύσης σε αλλαγές στο σύστημα της Γης», ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Steffen και συνερευνητής του, ο Owen Gaffney, από το Stockholm Resilience Centre ανακάλυψαν την  "Ανθρωποκαίνο Εξίσωση» για να προσδιορίσουν την επίδραση αυτής της περιόδου  της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη γη.

Εξηγώντας την εξίσωση στο New Scientist,  ο Gaffney δήλωσε ότι την  ανέπτυξαν «πλησιάζοντας το ρυθμό μεταβολής του συστήματος υποστήριξης της ζωής της Γης: την ατμόσφαιρα, τους ωκεανούς, τα δάση και τους υγροτόπους, τους πάγους και την καταπληκτική ποικιλομορφία της ζωής».

"Για τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, ο ρυθμός μεταβολής του συστήματος της Γης είναι μια σύνθετη λειτουργία των αστρονομικών και γεωφυσικών δυνάμεων συν την εσωτερική δυναμική: η τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις με άλλους πλανήτες, η παραγωγή θερμότητας του ήλιου, συγκρουόμενοι ήπειροι, ηφαίστεια και εξέλιξη , μεταξύ άλλων, "έγραψε.

"Στην εξίσωση, οι αστρονομικές και γεωφυσικές δυνάμεις τείνουν στο μηδέν λόγω της αργής φύσης ή της σπανιότητάς τους. Όλες αυτές οι δυνάμεις εξακολουθούν να ασκούν πίεση, αλλά επί του παρόντος σε μικρότερο μέγεθος από την ανθρώπινη επίδραση. "

Σύμφωνα με τον Steffen οι δυνάμεις αυτές έχουν οδηγήσει  σε ένα ρυθμό μεταβολής 0,01 βαθμούς Κελσίου ανά αιώνα.

Από την άλλη πλευρά οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 45 ετών, «έχουν αυξήσει το ποσοστό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,7 βαθμούς Κελσίου ανά αιώνα, ξεπερνώντας το φυσικό ρυθμό », είπε.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στο κλίμα που ήταν 170 φορές πιο γρήγορα από ότι οι φυσικές δυνάμεις.

«Δεν λέμε ότι οι αστρονομικές δυνάμεις του ηλιακού μας συστήματος ή  οι γεωλογικές διεργασίες έχουν εξαφανιστεί, αλλά από την άποψη των επιπτώσεών τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι πλέον αμελητέα σε σύγκριση με τη δική μας επιρροή», δήλωσε ο Steffen.

"Με το να αποκρυσταλλώνουμε αυτή την απόδειξη με την μορφή μιας απλής εξίσωσης δίνουμε στην τρέχουσα κατάσταση μια σαφήνεια ότι ο πλούτος των δεδομένων εξασθενεί συχνά.

«Αυτό που κάνουμε είναι να δώσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο αριθμό για να δείξουμε πώς οι άνθρωποι επηρεάζουν τη γη σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό δείχνει ότι ενώ οι άλλες δυνάμεις λειτουργούν εδώ και εκατομμύρια χρόνια, εμείς οι άνθρωποι έχουμε αντίκτυπο με την  ίδια δύναμη όπως αυτές οι δυνάμεις, αλλά σε χρονικό πλαίσιο  μόλις λίγων αιώνων.

"Το  μέγεθος της ανθρώπινης κλιματικής αλλαγής μοιάζει περισσότερο με μια απεργία μετεωρίτη από μια σταδιακή αλλαγή."

Ο Gaffney και Steffen έγραψαν ότι, ενώ το σύστημα της Γης έχει αποδειχθεί ανθεκτικό, επιτυγχάνοντας εκατομμύρια χρόνια σχετικής σταθερότητας λόγω των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ του πυρήνα της Γης και της βιόσφαιρας, οι ανθρώπινες κοινωνίες θα ήταν απίθανο να τα πηγαίνουν τόσο καλά.

Η αποτυχία της μείωσης της ανθρωπολογικής αλλαγής του κλίματος θα μπορούσε να "προκαλέσει κατάρρευση της κοινωνίας», η έρευνα τους κατέληξε

Πηγή:https://www.theguardian.com/environment/2017/feb/12/humans-causing-climate-to-change-170-times-faster-than-natural-forces

Γιώργος Κυπραίος (George George/Γιωργος 77)