Οι βροχές από καταιγίδες αυξάνονται ραγδαία σε Ευρώπη , Ασία

01-27-2017 20:30 / 1717 προβολές
Οι βροχές από καταιγίδες αυξάνονται ραγδαία σε Ευρώπη , Ασία

Οι βροχές από καταιγίδες αυξάνονται ραγδαία σε Ευρώπη , Ασία

Συγγραφέας:Andrea Thompson

 

Σε μια τεράστια λωρίδα της Ευρώπης και της Ασίας, oι βροχές όλο και περισσότερο πέφτουν στα σύντομα, σε ξεσπάσματα που σχετίζονται με καταιγίδες, φαινομενικά σε βάρος των φαινομένων, όπου μια σταθερή βροχή πέφτει επί πολλές ώρες, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Κάτοικοι κάθονται σε αυτοσχέδιες σχεδίες κατά την εκκένωση του Villeneuve-Trillage, προάστιο στο Παρίσι στις 3 Ιουνίου 2016,μετα από καταρρακτώδεις βροχές που δημιουργήσαν πλημμυρικά φαινόμενα. REUTERS/Christian Hartmann

Η μελέτη, που αναλύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances, συνδέει άμεσα αυτή την τάση με την αύξηση της θερμοκρασίας και την ύγρανση της ατμόσφαιρας που προκαλείται από τα αυξανόμενα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου.

Τα αποτελέσματα ταιριάζουν με τις τάσεις  βροχόπτωσης που παρατηρούνται ήδη στις ΗΠΑ, καθώς και οι προβλέψεις των μοντέλων ότι οι πολλές βροχές που σχετίζονται με καταιγίδες θα μπορούσαν να γίνουν  πιο συχνές και πιο έντονες στις ΗΠΑ, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να θερμαίνεται.

Η στροφή προς πιο ακραίες βροχοπτώσεις θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών επειδή το έδαφος  δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το νερό της βροχής, όταν πέφτει κατευθείαν.

"Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να έχουν αρκετά μεγάλες επιπτώσεις στην περιοχή αυτή," δήλωσε ο Αndreas Prein, του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα (National Centre for Atmospheric Research)στο Boulder, Colo.

To oτι  η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας θα οδηγήσει σε πιο ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων είναι μία από τις βασικές προβλέψεις της επιστήμης του κλίματος, και συνδέεται με το γεγονός ότι αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε περισσότερη εξάτμιση, η οποία οδηγεί σε περισσότερους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι όταν έχουμε βροχές, υπάρχουν και άλλοι υδρατμοί που είναι διαθέσιμοι να πέσουν  ως βροχή.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις έχουν ήδη αυξηθεί στις ΗΠΑ, κυρίως στα βορειοανατολικά, όπου  εκεί έχουν αυξηθεί κατά 71 τοις εκατό(71%) από τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με το National Climate Assessment το 2014.

Αλλά η βροχή έρχεται με διαφορετικούς τύπους, δηλαδή της συναγωγής και της μη συναγωγής. Συναγωγή (convection) είναι η διαδικασία που προκαλεί καταιγίδες και συμβαίνει όταν υπάρχει μεγάλη  αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, η οποία δημιουργεί ένα ασταθές περιβάλλον. Αυτός ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, και καθώς ανεβαίνει ψύχεται  δημιουργώντας σύννεφα και τροφοδοτώντας τα με έντονη βροχή. Είναι  ένα  βραχύβιο, πολύ τοπικό φαινόμενο που τείνει να συμβαίνει πιο συχνά το καλοκαίρι. Ο ουρανός μπορεί  από  ηλιόλουστος, να πάει σε βροχερός,  μετά σε ηλιόλουστος και πάλι και όλα αυτά μέσα σε μια ώρα.

Οι μη συναγωγικές βροχές (non-convective precipitation) από την άλλη, συνήθως εμπλέκονται με τα καιρικά  μέτωπα και τείνουν να οδηγήσουν σε σταθερές βροχές που πέφτουν αρκετές ώρες ή ημέρες.

Αλλά είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς πώς η θέρμανση  του πλανήτη θα επηρεάσει αυτές τις διαφορετικές διαδικασίες βροχής, εν μέρει επειδή η συναγωγική βροχή (convective rain)  συμβαίνει σε πολύ μικρή κλίμακα για τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα ώστε να το λύσουν. Μια πρόσφατη μελέτη εστιασμένη στις ΗΠΑ που διεξήχθη από το Prein, πήρε ένα μοντέλο υψηλότερης ανάλυσης εστιαζόμενο  μόνο στις ΗΠΑ για να δείξει ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις που συνδέονται με συναγωγικές καταιγίδες θα συμβαίνουν πιο συχνά και θα ρίχνουν όλο και περισσότερες βροχές σε κάθε καταιγίδα.

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Hengchun Ye, ερευνητής του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, και διευθυντής της DIRECT-STEM της NASA, κοίταξε μια ευρεία περιοχή της Ευρώπης και της Ασίας από την αντίθετη κατεύθυνση, για να δούμε τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει με τις συναγωγικες και μη συναγωγικες  βροχοπτώσεις. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καθημερινές παρατηρήσεις δεδομένων βροχόπτωσης και τον καιρό που παρεμβαλλόταν μεταξύ των δύο τύπων βροχής από 152 μετεωρολογικούς σταθμούς που καλύπτουν τα έτη 1966-2000.

Διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το  ετήσιο σύνολο της συναγωγικής βροχόπτωσης για το σύνολο της περιοχής κατά μέσο όρο "έχει αυξηθεί εκπληκτικά γρήγορα", κατά περίπου 1,4 ίντσες ανά δεκαετία, με 8,5 περισσότερες ημέρες  συναγωγικής βροχόπτωσης κάθε δεκαετία.

Πώς οι συναγωγικές, μη-συναγωγικές και μικτές βροχοπτώσεις κατά μέσο όρο σε όλη την περιοχή μελέτης άλλαξε με την πάροδο του χρόνου από την άποψη των βροχοπτώσεων, τη συχνότητα και την ένταση. Ye, et al./Science Advances

Συνολικά  η ετήσια βροχόπτωση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πολύ, ένα γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συναγωγικές βροχοπτώσεις αυξάνονται εις βάρος των μη-συναγωγικών βροχοπτώσεων, ένα αποτέλεσμα που ο Prein, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, το ονόμασε ως έκπληξη.

"Είναι συναρπαστικό αυτό που δείχνουν», είπε.

Η αλλαγή φαίνεται να συμβαίνει σε συγκεκριμένες  εποχές,  με τις εποχές της άνοιξης και του φθινόπωρου να μοιάζουν  όλο και περισσότερο στο καλοκαίρι-όπως τα βροχερά τους μοτίβα. Για παράδειγμα, οι μη συναγωγικές βροχοπτώσεις αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος της βροχής πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μετά την οποία οι συναγωγικες βροχοπτώσεις ανέλαβαν.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπιστώσαν επίσης ότι η μέση ημερήσια ένταση των βροχοπτώσεων αυξάνεται, κυρίως λόγω της αύξησης των συναγωγικών βροχοπτώσεων.

Τα ευρήματα έχουν μια φυσική ερμηνεία, δήλωσε ο Ye, γιατί «το κλίμα  ζεσταίνεται συνεχώς και έχουμε περισσότερους υδρατμούς."

Η άνοδος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερη ενέργεια στον αέρα κοντά στην επιφάνεια, κάνοντας αυτό τον αέρα πιο ισχυρό », έτσι ώστε να μπορεί να πυροδοτήσει συναγωγικές βροχοπτώσεις πολύ πιο εύκολα», δήλωσε ο Prein.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο ετήσιος μέσος όρος συναγωγικής βροχόπτωσης αυξήθηκε κατά 18,4 % για κάθε αύξηση βαθμού Κελσίου της θερμοκρασίας. Από την προβιομηχανική εποχή, ή πριν η ανθρώπινη δραστηριότητα ξεκινήσει να θερμαίνει τον πλανήτη, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1 ° C (1,8 ° F).

Ο μεγαλύτερο λόγος της αύξησης των συναγωγικών βροχοπτώσεων οφείλεται σε εκείνα τα γεγονότα που συμβαίνουν πιο συχνά, με την αύξηση της έντασης της βροχής να συμβάλλει σε μια μικρότερη ώθηση προς τα πάνω.

Καθώς αυτή η τάση θέρμανσης συνεχίζεται, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διαχείριση των βροχοπτώσεων. Η αλλαγή των μη συναγωγικών βροχοπτώσεων στις συναγωγικές βροχοπτώσεις σημαίνει ότι θα υπάρξουν λιγότερες ημέρες που θα έχουμε βροχή, αλλά περισσότερες βροχές θα  πέφτουν τις ημέρες πουν θα έχουμε καταιγίδες, είπε ο Ye.

Μια μετατόπιση από πιο συχνές μη συναγωγικες βροχές σε λιγότερο συχνές έντονες νεροποντές θα μπορούσε να καλύψει την ικανότητα του εδάφους και των φυτών να απορροφούν το νερό της βροχής. Εάν το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό, πηγαίνει σε ρέματα, και  ενδεχομένως να  προκαλεί  πλημμύρες ,αλλάζοντας τον τρόπο που πόλεις και χώρες πρέπει να σκεφτούν για τη λήψη του νερού τους.

 

 

Πηγη: http://www.climatecentral.org/news/rains-from-thunderstorms-rising-europe-asia-21113-21113

 

Γιώργος Κυπραίος (George George/Γιώργος 77)