Οι επιστήμονες εξετάζουν το ηφαίστειο του Μπαλί ώστε να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή

12-05-2017 21:00 / 1506 προβολές
Οι επιστήμονες εξετάζουν το ηφαίστειο του Μπαλί ώστε να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή

Του  

Οι επιστήμονες του κλίματος παρακολουθούν  ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται στο Ινδονησιακό νησί  διακοπών του Μπαλί για ενδείξεις σχετικά με μια πιθανή βραχυπρόθεσμη διακοπή ώστε να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη με την έγχυση χημικών ουσιών που θα κάνει τον ήλιο να σκοτεινιάζει πάνω από τη Γη.

Τα ηφαίστεια αναδύονται ως φυσικά εργαστήρια που μιμούνται τη «γεωμηχανική», την ιδέα ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν σκόπιμα να προσθέσουν ένα πέπλο διοξειδίου του θείου υψηλά πάνω από τον πλανήτη ως τεχνητή ομπρέλα ώστε  να περιορίσει την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η τέφρα και ο καπνός που εκτοξεύθηκαν μέχρι στιγμής από το ηφαίστειο Agung, το οποίο εκρήγνυτο  τις  τελευταίες ημέρες, δεν ήταν αρκετά μεγάλα  ή αρκετά υψηλά στην ατμόσφαιρα για να δροσίσουν  τις θερμοκρασίες του κόσμου. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι μελετούν τι θα συμβεί εάν το ηφαίστειο επαναλάβει μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη όπως αυτή το 1963.

"Έχω κάνει μερικές προσομοιώσεις του Μπαλί με το κλιματικό μοντέλο της  Αγγλικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ως"τι θα γινόταν αν " και μερικές προσομοιώσεις γεωμηχανικής", δήλωσε ο Jim Haywood, καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Exeter.

Εκτίμησε ότι το Agung εξάπλωσε 8 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα το 1963, περίπου 10-15 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, αρκετή ώστε  να περιορίσει τις θερμοκρασίες του πλανήτη για μήνες. Αυτή η έκρηξη σκότωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στο Μπαλί.

"Πολλοί επιστήμονες παρακολουθούν την έκρηξη του  Agung στο Μπαλί", δήλωσε ο Alan Robock, καθηγητής κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers. "Οι ηφαιστειακές εκρήξεις χρησιμεύουν ως αναλογική για την ιδέα των ανθρώπων να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύννεφο".

Οι δορυφορικές μετρήσεις των εκρήξεων ς πρόσφατα έγιναν αρκετά ακριβείς ώστε να εκμεταλλευτούν τα ηφαίστεια ως μοντέλα γεωμηχανικής.

Αυτό ήταν αδύνατο, για παράδειγμα, όταν το όρος Pinatubo στις Φιλιππίνες εξερράγη το 1991 και πυροδότησε περίπου 20 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη του 20ου αιώνα μετά από ένα στην Αλάσκα το 1912.

Το όρος Pinatubo είχε μια ψυκτική επίδραση στη Γη, εξαιτίας του θείου που κάλυψε τον ήλιο και  εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

"Μετά το  Pinatubo πάμε πολύ καλύτερα" στο να μετράμε τις  επιπτώσεις  μεγάλων εκρήξεων, δήλωσε  ο Matthew Watson του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Περιμένουμε κάτι να συμβεί σε μια κλίμακα όπου μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι σημαίνει για τη γεωμηχανική».

Εκτίμησε ότι το ηφαίστειο Agung κατά πάσα πιθανότητα έβγαλε μόνο 10.000 τόνους διοξειδίου του θείου στην τελευταία έκρηξη και όχι τόσο υψηλό όσο στη στρατόσφαιρα.

Οι κυβερνήσεις συμφωνούν ότι πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού το 2015 και όχι σε συντομεύσεις επιστημονικής φαντασίας ώστε  να περιορίσουν τις θερμοκρασίες που είναι υπεύθυνες για  περισσότερους καύσωνες, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης  της θάλασσας.

Αλλά οι τρέχουσες πολιτικές έβαλαν τον κόσμο σε  ένα καλό δρόμο ώστε να ξεπεράσουν τον στόχο του Παρισιού  για να περιορίσουν τις αυξανόμενες θερμοκρασίες σε "πολύ χαμηλότερα" από  δύο βαθμούς Κελσίου (3.6 Fahrenheit) πάνω από την προ-βιομηχανική εποχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος αμφισβητεί τις εκπομπές που προκαλούνται από τον άνθρωπο  να είναι η πρωταρχική αιτία της υπερθέρμανσης, σχεδιάζει επίσης να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού και να προωθήσει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ. Αυτό διακινδυνεύει να αποδυναμώσει περαιτέρω το σχέδιο του Παρισιού

Πηγή  https://www.scientificamerican.com/article/scientists-look-to-bali-volcano-for-clues-to-curb-climate-change/

Μετάφραση  Γιώργος Κυπραίος