Άκαρπη προσπάθεια επικράτησης του Χειμώνα,ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μέχρι το πέρας του Οκτώβρη 2018

10-20-2018 13:16 / 5229 προβολές
Άκαρπη προσπάθεια επικράτησης του Χειμώνα,ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μέχρι το πέρας του Οκτώβρη 2018
Άκρως ενδιαφέρον η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας.Μεγαλώνουν ιδιαίτερα τα μήκη κύματος rossby οπότε και η κυκλοφορία θα γίνει άκρως μεσημβρινή.Αυτό σημαίνει βίαιες καταβάσεις ψύχους που θα αφορούν την Ευρωπαϊκή μας ήπειρο,αρχικά θα αφορούν την ανατολική Ευρώπη.... σταδιακά οι  βίαιες πολικές  καταβάσεις θα αφορούν  και δυτικότερες περιοχές της Ευρώπης.
Άς δουμε τι θα συμβεί πρώτα στο αμέσως επόμενο στάδιο:
Auλώνας στην περιοχή της Σκανδιναβίας,αποκόπτεται καθώς εκτενές Ridge απλώνεται για λίγο ώς τις Βαλτικές χώρες.
Η αποκομένη ψυχρή ανώτερη λίμνη καθώς μπαίνει στην τροχιά του αεροχειμάρρου με οπισθοδρομική πορεία προς τα ΝΔκά θα κινηθεί προς την κεντρική μεσόγειο και θα συναντήσει τις κατα πολύ θερμότερες θάλασσες.
Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης θα είναι η δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού πλησίον της Σικελίας με τάση εκβάθυνσης καθώς εισέρχεται στα θερμά νερά ΝΔκά της Πελοποννήσου.Η τροχιά του χαμηλού είναι ακόμη ασαφής και εξαρτάτε απο τον κατερχόμενο νέο αυλώνα απο την ΒΔκή Ευρώπη.Στην συνέχεια ακολουθεί βίαιη κατάβαση ψύχους στην ανατολική Ευρώπη ,καθώς μεγάλου μήκους κύμα Rossby θα λάβει χώρα και θα ενεργοποιηθεί πολικός αεροχείμμαρος μεγάλου πλάτους και μήκους,που θα κατέλθει απο τις Σκανδιναβικές χώρες προς τα Βαλκάνια.
Όμως θα ακολουθήσει νέο κυμα Rossby που θα εκτοπίσει την πολική κατάβαση ανατολικότερα με αποτέλεσμα η χώρα μας ξώφαλτσα να γλιτώσει τα χειρότερα για την εποχή(πολλές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές).Το νέο κύμα Rossby θα αφορά δυτικότερες περιοχές στην Ευρώπη
οπότε πολική κατάβαση στην Κεντροδυτικη Ευρώπη και η χώρα μας θα μπεί στον θερμό τομέα:
Πιθανότατα νοτιαδόκαιρος περισσότερες βροχές στα δυτικά και θερμότερος και ήπιος καιρός στα ανατολικά,χωρίς να αποκλείονται και περάσματα καταιγιδών με σύντομες ατμοσφαιρικές διαταραχές εκ δυσμάς.
Άς δούμε περιληπτικά τι σημαίνουν όλα αυτά και τι καιρό θα συναντήσουμε στην χώρα μας τις επόμενες ημέρες:
Δευτέρα 22 Οκτώβρη 2018
Αρκετά νεφελώδης καιρός στην Μακεδονία-Θεσσαλία,ΒΑκή Στερεά με βροχές ασθενή κατα βάση κυρίως ορεογραφικού χαρακτήρα,χιόνια σε ψηλά ορεινά.Στα υπόλοιπα αρκετή συννεφιά μεν αλλά σοβαρή θα είναι η επιδείνωση του καιρού εντός του Ιονίου απο το μεσημέρι ,με βροχές και καταιγίδες ,που όμως θα δυσκολεύονται να κινηθούν ανατολικότερα.μέσα στην νύχτα θα βρέξει σε περισσότερες περιοχές και καταιγίδες σε νότια θαλάσσια τμήματα αρχικώς.
Τρίτη 23 Οκτώβρη 2018
Ασαφής ακόμη ο τύπος της μεταβολής του καιρού,καθώς το χαμηλό δεν γνωρίζουμε πόσο νότια τροχιά θα έχει.Υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσει αρκετά νότια τροχιά και η κακοκαιρία να είναι ήπια και να αφορά περισσότερο θαλάσσια τμήματα.Πάντως εκ πρώτης άποψης αναμένεται σημαντική ένταση των βροχοπτώσεων σε περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας καθώς και καταιγιδών,χιονοπτώσεις σε υψηλά κεντροβόρεια ορεινά.Τα φαινόμενα σε κάποιες περιοχές δίχνουν να επιμένουν πάρα πολλές ώρες και να δημιουργήσουν πλυμμηρικά επισόδεια πράγμα που θα το δούμε σε πολύ κοντινά δελτία απο τους έμπειρους προγνωστες του site μας.Σε ένα μεγάλο μέρος του κεντροβόρειου κορμού της χώρας μας οι θερμοκρασίες θα είναι πλησίον των χειμερινών επιπέδων.
Τετάρτη-Πέμπτη 24-25 Οκτώβρη 2018
Σταδιακή βελτίωση του καιρού ,θα ακολουθήσει πτώση της θερμοκρασίας με πολυ ηλιοφάνεια,λίγα φαινόμενα σε κάποια ανατολικά προσήνεμα.Η δυτική Ελλάδα θα χει περισσότερο ανοιξιάτικο καιρό,αντίθετα η ανατολική θα χει κρύο και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
26-28 Οκτώβρη 2018
Υποχώρηση ψυχρού καιρού,επικράτηση ηλοφάνειας,βαθμιαία άνοδο της Θερμοκρασίας,πιθανή μεταβολή του καιρού στην δυτική χώρα την 28η Οκτώβρη με νοτιάδες και βροχές κυρίως στα ΒΔκά.
Τελευταίες μέρη του Οκτώβρη 2018
Αναμένεται επικράτηση νοτιάδων θερμός καιρός υπάρχει ενδεχόμενο για βροχές και καταιγίδες που θα αφορά κατα κύριον λόγο τα δυτικά ,χωρίς να αποκλείονται και περάσματα ανατολικότερα.
Επιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας