Πανελλαδική πρόγνωση καιρού 15-16/2/2019 - Νέα κακοκαιρία ''express'' στην χώρα μας

02-14-2019 21:00 / 1776 προβολές
Πανελλαδική πρόγνωση καιρού 15-16/2/2019 - Νέα κακοκαιρία ''express'' στην χώρα μας

Nέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τη νύχτα προς την Παρασκευή στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το κεντρικό - βόρειο Αιγαίο, την ίδια στιγμή που οι βροχές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα συνεχίζονται. Πιο αναλυτικά:

 

  Aύριο Παρασκευή: Στην ανατολική Μακεδονία, την Θράκη , τα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια , την ανατολική - βορειοανατολική Πελοπόννησο , τις Σποράδες, τις Κυκλάδες , την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις , παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Τα φαινόμενα, κυρίως από το ύψος της Μαγνησίας και νοτιότερα,πρώτα στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά και προοδευτικά στην ανατολική Θεσσαλία και την βορειοανατολική Πελοπόννησο, θα αποκτούν κατά διαστήματα αξιόλογη ένταση, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα θα είναι κατά βάση ασθενή. Εξαίρεση αποτελούν η Β. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές.

Τοπικές ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στο νομό Έβρου έως και σε πεδινά , στα βόρεια των νομού Ροδόπης και Δράμας, καθώς και στα ημιορεινά της Πιερίας και της Καρδίτσας ( 500-600μ υψόμετρο). Οι χιονοπτώσεις στα αντίστοιχα ορεινά τμήματα αυτών των νομών θα είναι πρόσκαιρα έως και μέτριας έντασης.

Στην Μαγνησία, την Εύβοια, την Φθιώτιδα και την Αττικοβοιωτία οι χιονοπτώσεις στα ορεινά- ημιορεινά θα είναι κατά διαστήματα και κατά τόπους ισχυρές, πιο πολύ στο δεύτερο μισό της ημέρας, και θα εκδηλώνονται κατά μέσο όρο από τα 300-500μ και πάνω( το χαμηλότερο υψόμετρο μακριά από τη θάλασσα , το μεγαλύτερο πιο κοντά στη θάλασσα). Το ίδιο ισχύει και για ορεινά της β. Κρήτης ( ενδεικτικό υψόμετρο ~800μ). Στην ανατολική Πελοπόννησο τα χιόνια θα πέφτουν κατά βάση από τα 700μ και πάνω και προς το βράδυ από τα 500μ και πάνω.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί στο Αιγαίο και τα ανατολικά στα 6-7 και τοπικά μέσα στη θάλασσα στα 8-9 bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα σημερινά επίπεδα, ωστόσο στις περιοχές με αυξημένη συννεφιά και φαινόμενα θα πέσει 2-3 °C.

  Σάββατο: Στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την βορειοανατολική - ανατολική Πελοπόννησο , τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις , αρχικά πυκνές , με παροδικές βροχές , καταιγίδες στα νότια παράκτια τμήματα και χιονοπτώσεις, τοπικά ισχυρές, στα ορεινά - ημιορεινά. Τα υψόμετρα χιονόπτωσης δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σημαντικά, ωστόσο στο εσωτερικό της ανατολικής Θεσσαλίας , της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου ενδέχεται να χιονίσει πρόσκαιρα έως και στα 200-300μ τα ξημερώματα, αλλά γενικά τα χιόνια θα εκδηλώνονται από τα 400μ και άνω.

Μετά τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σε όλα τα ανατολικά ηπειρωτικά και θα περιοριστούν στα ορεινά, ενώ θα συνεχιστεί η κακοκαιρία στη Β. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι βόρειοι - βορειοανατολικοί στα 5-6 και τοπικά μέσα στο Αιγαίο στα 7-8 bf με τάση εξασθένισης μέσα στην ημέρα και θερμοκρασία περίπου στα επίπεδα της Παρασκευής, με μια μικρή περαιτέρω πτώση μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συγγραφή-επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Πολίτης