Πάρος: Αγροτική καταστροφή λόγω ανομβρίας.

04-21-2018 00:14 / 864 προβολές
Πάρος: Αγροτική καταστροφή λόγω ανομβρίας.

Οι παρατεταμένες συνθήκες ανομβρίας στο νησί της Πάρου, πλην των άλλων σοβαρών επιπτώσεων, επέφεραν και μερική καταστροφή στην αγροτική παραγωγή του νησιού.

Βρισκόμαστε λίγο μετά τα μέσα Απριλίου, και σε ολόκληρη σχεδόν την Πάρο πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο εργασίες θερισμού, ώστε να περισωθεί ένα μέρος της παραγωγής σιτηρών που είναι κατάλληλο μόνο για ζωοτροφή, δηλαδή του σανού.

Λόγω των φετινών περιορισμένων βροχοπτώσεων στο νησί, τα σιτηρά δεν αναπτύχθηκαν φυσιολογικά, δεν ωρίμασαν, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να κάνουν συγκομιδή του καρπού ο οποίος δεν είναι μεστωμένος, δεν έχει «καρποδέσει» όπως λέγεται. 

Επιπλέον, οι καλές καιρικές για την εποχή συνθήκες και οι υψηλές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες επέτειναν ακόμη περισσότερο την παρατηρούμενη στο νησί ξηρασία η οποία μαζί με την ανομβρία έκαναν αναγκαίο το θερισμό πολύ πρώιμα. 
Αν σκεφτεί κανείς ότι παραδοσιακά «θεριστής» ονομάζεται ο Ιούνιος μήνας, αντιλαμβάνεται και το μέγεθος του σοβαρού προβλήματος. Οι φετινές δυσμενείς για την παραγωγή μετεωρολογικές συνθήκες, επέβαλαν την επίσπευση των αγροτικών εργασιών χωρίς ωστόσο να αποφευχθεί η μερική καταστροφή που υπέστη ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας τους.

 

Πηγή: parianostypos.gr