Περιληπτική πρόγνωση καιρού Ευρώπης για τις επόμενες ημέρες

06-30-2016 16:40 / 2515 προβολές
Περιληπτική πρόγνωση καιρού Ευρώπης για τις επόμενες ημέρες
Καλησπέρα σας.

Ας δούμε περιληπτικά τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Για αύριο 01/07:
Βόρεια Ευρώπη: Βαρομετρικό χαμηλό μεγάλης έκτασης στην βόρεια θάλασσα θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του φτάνοντας ακόμη και τα 992hpa σε βάθος. Έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Σκανδιναβία θα δέχονται κατά διαστήματα βροχοπτώσεις μέτριας έως ισχυρής έντασης. 
Οι μέγιστες θερμοκρασίας θα αγγίζουν τους 11-18 στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους 8-20 στην Σκανδιναβία. 

Κεντροδυτική-Κεντρική Ευρώπη: Τα απομεινάρια του χαμηλού θα δώσουν κάποιες βροχές στην Βόρεια Γαλλία, στην Βόρεια Γερμανία και στις Κάτω χώρες.Καταιγίδες θα σημειωθούν στην Γερμανία. Βροχές και πιθανές καταιγίδες σε περιοχές γύρω από τις Άλπεις. Σχετικά καλός καιρός με συννεφιά κατά διαστήματα όμως στα υπόλοιπα.

Ιβηρική Χερσόνησος: Το πιο ζεστό μέρος της Ευρώπης θα είναι η Ισπανία τις επόμενες ημέρες, καθώς στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί θερμές αέριες μάζες από την Αφρική.Καταιγίδες μέτριας έντασης θα σημειώνονται στα Ανατολικά, το απόγευμα και ιδιαίτερα στα σύνορα με την Γαλλία. Μέγιστες θερμοκρασίες ακόμη και στους 37 βαθμούς στην Νότια Ισπανία. Χαμηλότερες θερμοκρασίες στα βόρεια και στην Πορτογαλλία. 

Ιταλική Χερσόνησος: Όπως είπαμε βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στην Βόρεια Ιταλία και τοπικά και στα Κεντρικά και Νοτιοανατολικά της χώρας κατά τις απογευματινές ώρες. Καλός καιρός στις υπόλοιπες περιοχές.Οι μέγιστες θερμοκρασίες στους 32-34 βαθμούς στα Νότια, λίγο χαμηλότερα στα υπόλοιπα.

Βαλκανική Χερσόνησος: Και εδώ θα σημειωθούν αστάθειες από το μεσημέρι και μετά κυρίως στην Βοσνία, στην Σερβία, στην Σλοβενία, στην Κεντρική Ρουμανία, στην Δυτική Βουλγαρία και στην Βόρεια Ελλάδα. Αίθριος θα είναι ο καιρός στα υπόλοιπα. 
Η περισσότερη βροχή θα πέσει στην Σερβία και στην Ρουμανία.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες στους 36 βαθμούς τοπικά στην Ελλάδα, ενώ μέχρι τους 32 θα φτάσει τοπικά στα υπόλοιπα.

Κεντροανατολική-Ανατολική Ευρώπη: Βροχοπτώσεις θα σημειώνονται σε περιοχές της Πολωνίας(πιθανές καταιγίδες), της Βαλτικής, τοπικά της Σλοβακίας, της Νότιας Ρωσίας(καταιγίδες) και της Ανατολικής Ουκρανίας. Συννεφιασμένος ο ουρανός στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης.

Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 30-32 βαθμούς σε περιοχές της Πολωνίας, της Λευκορωσίας, της Νότιας Ρωσίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας. Πιο ήπιες θερμοκρασίες στις υπόλοιπες περιοχές αλλά σχετικά ζεστός καιρός.

Σοβαρή κακοκαιρία δείχνει πως θα πλήξει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από το απόγευμα του Σαββάτου. Θα δημιουργηθεί μεγάλη γραμμή λαίλαπας με ανατολική κίνηση και θα σαρώσει αρκετές χώρες. 
Τα φαινόμενα φαίνεται οτι θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και θα συνοδεύονται από χαλάζι κατά τόπους ή και ανεμοστρόβιλους. Πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία. 
Βροχοπτώσεις θα έχει πάλι η Βόρεια Ευρώπη, ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν τις μεσημεριανές ώρες και στην Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια ώρα καύσωνας θα χτηπάει την Νότια Ισπανία με θερμοκρασίες στους 41-42 βαθμούς.
Χάρτης υετού βράδυ Σαββάτου:

 

Χάρτης δημιουργίας supercell(υπερκύτταρο καταιγίδων):

 

Χάρτης πιθανών χαλαζοπτώσεων(χρωματισμοί):

 

Χάρτης πιθανότητας δημιουργίας ανεμοστροβίλων(μαύρες γραμμές):

 

Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες θα επιμείνουν στην Μεσόγειο(θα πέσει η θερμοκρασία λιγάκι στην Ιβηρική), ενώ η τάση δείχνει πως θα πέσει η θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης από τις 6 Ιουλίου και μετά, καθώς θα δημιουργηθεί ridge στην Ισπανία, όπου εκεί φαίνεται νέο κύμα καύσωνα.

 

Πηγή Χαρτών: meteociel.fr, lightningwizard.com, meteocenter.eu, weatheronline.gr

Επιμέλεια:Θοδωρής Κοντός(Theocorfu)