Πιθανή πορεία Μεσογειακού Κυκλώνα( ανανεωμένο) - Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος για αύριο Παρασκευή 28/09/2018.

09-27-2018 14:26 / 26337 προβολές
Πιθανή πορεία Μεσογειακού Κυκλώνα( ανανεωμένο) - Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος για αύριο Παρασκευή 28/09/2018.

Το βαρομετρικό χαμηλό που περιμένουμε οργανώνεται στα βόρεια του Λιβυκού πελάγος και λαμβάνει σταδιακά πορεία προς το νότιο Ιόνιο , όπου κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας αναμένεται να αναβαθμιστεί σε τροπικού τύπου κυκλωνικό σύστημα. Προγνωστικά, η τροχιά και η βάθυνση του συστήματος παρουσιάζουν ακόμα σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των αριθμητικών μοντέλων καιρού , ωστόσο στον παρακάτω χάρτη εκτιμούμε την πιθανή πορεία του εντός του ελλαδικού χώρου, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Χάρτης 1

Όπως παρατηρείται στον χάρτη, ο κυκλώνας αναμένεται να διασχίσει την ευρύτερη περιοχή μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης και να προχωρήσει προς το νότιο/ανατολικό Αιγαίο. Από το πόσο βόρεια ή νότια θα διέλθει ο άξονας της τροχιάς του κέντρου του (βλέπε φάσμα πιθανής τροχιάς ) , εξαρτάται η κατανομή των έντονων καιρικών φαινομένων. Γενικά , πάντως οι περιοχές οι οποίες με τα υπάρχοντα προγνωστικά δεδομένα θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή από αύριο το βράδυ έως και την Κυριακή το βράδυ είναι η νότια Πελοπόννησος ( Λακωνία, Μεσσηνία) , τα Κύθηρα, η Κρήτη ( ειδικότερα η βόρεια και δυτική ) , τμήματα των Κυκλάδων και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου καθώς και των Δωδεκανήσων. Θυελλώδεις άνεμοι έως και 12 μποφόρ και ραγδαίες βροχοπτώσεις αναμένονται διαδοχικά σε κάποιες ή σε όλες εξ αυτών των περιοχών, κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή.

Όσον αφορά στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τα νότια Επτάνησα και την Στερεά Ελλάδα- Εύβοια, αναμένεται κυρίως να επηρεαστούν από δευτερεύοντα δυναμικά αίτια και από τη σύγκλιση αερίων μαζών που εξηγήσαμε στο χθεσινό άρθρο. Συνεπώς, η κακοκαιρία σε αυτές τις περιοχές δε θα είναι επικίνδυνη , δηλαδή θα είναι όπως κάθε αξιόλογη φθινοπωρινή μεταβολή , με αρκετές βροχές αλλά και καταιγίδες, παροδικά ισχυρές στα παράκτια τμήματα. Αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιες περιοχές, της ανατολικής - βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της Αττικής να επηρεαστούν εντονότερα από τις υπόλοιπες, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από την τελική τροχιά του medicane, η οποία δεν έχει φυσικά ξεκαθαρίσει.

Ακολουθεί γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος για αύριο Παρασκευή:

Στα δυτικά και βόρεια θα έχουμε λίγες νεφώσεις, αρκετή ηλιοφάνεια και στα βόρεια ηπειρωτικά χαμηλές θερμοκρασίες το ξημέρωμα και νωρίς το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες στην Πελοπόννησο( ειδικά την νότια και ανατολική) , την ανατολική Στερεά , την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια , τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι πυκνότερες και θα εκδηλώνονται παροδικές βροχές και στα παράκτια τμήματα τοπικές καταιγίδες.

Σε τμήματα των δυτικών Κυκλάδων, της θάλασσας των Κυθήρων , του δυτικού Κρητικού Πελάγους , του Μυρτώου και του Σαρωνικού αναμένεται μετά το μεσημέρι πρόσκαιρη περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και παροδικές καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα. Αυτά τα κύματα ισχυρών βροχοπτώσεων αναμένεται να επηρεάσουν επίσης την Λακωνία, την Αργολίδα, την Κορινθία, την Αττική , την Βοιωτία , την Μαγνησία και την Εύβοια. Μέσα στο ξημέρωμα του Σαββάτου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ανατολικοί-βορειοανατολικοί με τάση εξασθένισης σε σχέση με σήμερα, έτσι θα κυμαίνονται στα 5-7 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο και τα ανοιχτά του Αιγαίου στα 7-8bf. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο της τάξεως των 3-5 oC κατά μέσο όρο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με το τι είναι το medicane και πώς μπορεί να μας επηρεάσει , μπορείτε να ανατρέξετε στα προηγούμενα άρθρα μας. Αναλυτική πρόγνωση για το Σαβ/κο θα εκδοθεί αύριο.

Επιμέλεια άρθρου: Γιώργος Πολίτης

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ facebook για να μαθαίνετε πρώτη όλα τα καιρικά νέα της  χώρας. Πατήστε ΕΔΩ