Προαναγγελία σοβαρής κακοκαιρίας τη νέα εβδομάδα στη χώρα μας.

10-19-2018 00:00 / 7008 προβολές
Προαναγγελία σοβαρής κακοκαιρίας τη νέα εβδομάδα στη χώρα μας.

Αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού από την Κυριακή και από τα βορειοδυτικά της χώρας μας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε θαλάσσιες περιοχές, πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τις πρώτες χιονοπτώσεις σε πολύ ορεινά τμήματα της βόρειας και κεντρικής ηπειρωτικής χώρας. 

Μετεωρολογική ανάλυση

Αιτία για την μεταβολή του καιρού είναι μια σκαφή χαμηλών υψών , η οποία κατέρχεται από τα βορειοανατολικά και αναμένεται να αποκοπεί από την γενική ατμοσφαιρική ροή στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και των δυτικών Βαλκανίων και να κινηθεί αρχικά προς το κεντρικό/νότιο Ιόνιο. Η διαταραχή αυτή αναμένεται να δημιουργήσει οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό ( εξωτροπική ύφεση) συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας , η κίνηση του οποίου παραμένει ακαθόριστη λόγω της χρονικής απόστασης( 4 ημέρες). Το επικρατέστερο σενάριο είναι το χαμηλό να ακολουθήσει τροχιά σε σχήμα V , διασχίζοντας το νότιο κομμάτι της χώρας μας, ωστόσο παραμένει αβέβαιο το πόσο νότια ή βόρεια θα "επιλέξει" να κινηθεί, μεταβάλλοντας έτσι την τελική κατανομή των φαινομένων. 

Γενικότερα, τέτοια βαρομετρικά χαμηλά, λόγω του ότι το επικρατέστερο "ρεύμα" στην τροπόσφαιρα γίνεται νοτιοανατολικό, δίνουν πολύ νερό κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε έναν νοητό άξονα που οριοθετείται από το ύψος του νομού Θεσσαλονίκης έως το νομό Αργολίδας και την οροσειρά της Πίνδου. Σε όσο πιο βόρειο στρέφεται το ρεύμα στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα, τόσο νοτιότερα επικεντρώνονται τα φαινόμενα σε αυτόν τον άξονα. 

Προπαρασκευαστική εκτίμηση κακοκαιρίας

Tην Κυριακή αναμένονται τα πρώτα δείγματα της επερχόμενης κακοκαιρίας , με τις νεφώσεις να πυκνώνουν αρχικά στα δυτικά και βόρεια και εν συνεχεία και σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας  και να εκδηλώνονται πρόσκαιρες βροχές με τη μορφή περάσματος αλλά και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο.

Την Δευτέρα στην δυτική και βόρεια χώρα αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές, οι οποίες στα Επτάνησα και τα δυτικά παράκτια θα είναι περισσότερες και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Σε τμήματα της δυτικής ,κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου αναμένεται γρήγορη επικράτηση βοριάδων , με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας και την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών χιονοπτώσεων σε  ορεινά τμήματα ( >1600-1700μ). Προοδευτικά, οι βροχές θα επεκταθούν σε τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς Ελλάδος , της κεντρικής Μακεδονίας ,της ανατολικής Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου , ενώ υπάρχει πιθανότητα χιονοπτώσεων και σε ορεινά της υπόλοιπης δυτικής και κεντρικής ηπειρωτικής χώρας ( πάνω από τα 1800-1900μ). 

Για την Τρίτη, είναι νωρίς να αναφερθούμε αναλυτικά, ωστόσο φαίνεται πως η κακοκαιρία θα επικεντρωθεί στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο , με καταιγίδες, πιθανόν ισχυρές στις νότιες/ ανατολικές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές και ισχυρές βροχές στα ηπειρωτικότερα τμήματα , ενδεχομένως μεγάλης διάρκειας και έντασης. Είναι αδύνατον να καθοριστεί από τώρα το επίκεντρο της σύγκλισης που θα δώσει και το περισσότερο νερό. Υποψήφιες περιοχές είναι κάποιες εκ των παρακάτω : Πιερία, Μαγνησία, Λάρισα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Εύβοια, Αττική , Βοιωτία , Αργολίδα, Κορινθία. 

Γενικά σε αυτή τη κακοκαιρία, οι άνεμοι δε δείχνουν να αποτελούν πρόβλημα , όμως οι βροχές ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα είτε σε περιοχές που έχουν ήδη δεχτεί τεράστιο όγκο νερού από την προηγούμενη κακοκαιρία είτε σε άλλες περιοχές, κυρίως λόγω της διάρκειας των φαινομένων. 

Επιμέλεια : Γιώργος Πολίτης