Πρόγνωση Ελλάδος αύριο Τετάρτη by Νίκος Γκίκας

06-08-2016 00:30 / 1672 προβολές
Πρόγνωση Ελλάδος αύριο Τετάρτη by Νίκος Γκίκας
Επικράτεια
Για το υπόλοιπο του 24ώρου, έως και την αλλαγή της ημέρας, οι καταιγίδες θα εξασθενήσουν από τις εξής περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας: δυτική Μακεδονία, εσωτερικές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, εσωτερικές και ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς ενώ, αντιθέτως, τα φαινόμενα θα επιμείνουν σε παράκτιες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, με έμφαση τις περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό και τον Αργοσαρωνικό.
Αττική
Τις αμέσως επόμενες ώρες ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και στην Αττική με τα φαινόμενα να επηρεάζουν περισσότερο τα τμήματα της δυτικής και της νότιας Αττικής καθώς και τις περιοχές γύρω από τον Σαρωνικό με τάση για εξασθένηση των φαινομένων όσο προχωρούμε προς τα μεσάνυκτα.
Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας και ο άστατος καιρός, το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας. 
  • Επικράτεια: καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν το δυτικό ηπειρωτικό πεδινό και ορεινό άξονα της χώρας (Ήπειρος, περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και νοτιοδυτική Πελοπόννησος) από τις μεσημβρινές ώρες και μετά όπου στα νοτιοδυτικά αναμένονται ισχυρές. Πάντως έως το μεσημέρι, αρκετά κλειστός και φθινοπωρινός θα είναι ο καιρός στην ανατολική Θεσσαλία, στη βορειοανατολική Στερεά με βροχές τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Σταδιακά όμως, οι συνθήκες θα βελτιωθούν. Αυξημένες νεφώσεις στο πρώτο μισό της ημέρας και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας καθώς και σε βόρειο Αιγαίο, ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι οποίες αργότερα θα περιοριστούν. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός, με εξαίρεση τα Επτάνησα, όπου αναμένονται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις, αναπτύξεις νεφών και βροχές / καταιγίδες.
    Η θερμοκρασία σε πτώση στις περισσότερες περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 24-26 βαθμούς στα περισσότερα ηπειρωτικά καθώς και το νοτιοανατολικό Αιγαίο και τους 20-22 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά.
    Οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες και ενισχύονται, φτάνοντας τα 7 και κατά τόπους τα 8 μποφώρ σε κεντρικό, ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Καρπάθιο και νότια Κρήτη και τα 6-7 μποφώρ στα υπόλοιπα πελάγη.
  • Αττική, Ανατολική και Νότια Εύβοια: Κατά διαστήματα νεφώσεις τη νύχτα και τις πρωινές ώρες, πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως σε περιοχές της βόρειας/βορειοδυτικής/βορειοανατολικής Αττικής και της Εύβοιας, οι οποίες όμως θα περιοριστούν μέσα στην ημέρα και θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια.
    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας και από 19 έως 23 βαθμούς στην Κάρυστο.
    Το κυριότερο χαρακτηριστικό του καιρού οι ισχυροί βοριάδες, οι οποίοι θα φτάσουν και τα 8 μποφώρ στην Καρυστία μέσα στη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, τα 6-7 μποφώρ στις υπόλοιπες περιοχές της Εύβοιας και στην ανατολική και βορειοανατολική Αττική / κόλπο των Πεταλιών, ενώ στα 5-6 μποφώρ θα είναι η ένταση των ανέμων στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής και στο λεκανοπέδιο, κατά τόπους έως και τα 7 από το πρωί και μετά.
Επόμενες ημέρες

Τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας το κύριο χαρακτηριστικό της Πέμπτης 9/6 και της Παρασκευής 10/6 με τα φαινόμενα να επικεντρώνονται σε ηπειρωτικές και δυτικές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ενώ οι βοριάδες εξασθενούν σημαντικά. Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν το Σαββατοκύριακο 11-12/6, για να επανέλθουν τη Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Ιουνίου με μεγαλύτερες εντάσεις και σε περισσότερες περιοχές.
Προοπτική του καιρού
Ακόμη και οι λάτρεις της καλοκαιρίας θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη γνώμη τους για τον καιρό αυτών των ημερών. Οι συνθήκες αυτών των ημερών, μπορεί να δυσκολεύουν την καθημερινότητα τόσο στις μεγάλες πόλεις και δη την Αθήνα, όσο και στην επαρχία, ωστόσο φαίνεται πως είναι οι τελευταίες δροσερές ημέρες αυτής της περιόδου που όσον αφορά το σύνολο της χώρας, θα κρατήσει έως και την Τρίτη 14/6. Σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά δεδομένα θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο οτι θα μας επισκεφθεί ένα κύμα ζέστης στη συνέχεια, ενώ με πιθανότητες που προσεγγίζουν το 70%, αυτό θα αποτελέσει και το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα (*). Σύμφωνα με μια δέσμη προγνωστικών σεναρίων, αυτό το κύμα καύσωνα ενδεχομένως να είναι έντονο (πιθανότητα στο 30%). Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης πως, από τις 14/6 και μετά, εισερχόμαστε σε μια παρατεταμένα θερμή περίοδο, εάν λάβουμε υπόψιν οτι, για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας (τουλάχιστον έως 22/6) όλα τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού ακόμη κι αν το αρχικό κύμα ζέστης υποχωρήσει. Συνεπώς, οι κάτοικοι στις πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα, θα πρέπει να οπλιστούμε με αρκετή υπομονή καθώς κύριο χαρακτηριστικό αυτών των συνθηκών είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και τις νυχτερινές ώρες λόγω της συσσώρευσης της θερμότητας.

(*) Ο ορισμός του καύσωνα δεν είναι σαφής και ποικίλει από χώρα σε χώρα. Επιστημονικός ορισμός δεν υπάρχει και ο όρος "θερμό επεισόδιο" είναι ακριβέστερος. Για τις ανάγκες αυτού του κειμένου, "καύσωνας" θεωρείται εκείνο το διάστημα κατά το οποίο η μέγιστη θερμοκρασία στα 2μ, μετρημένη από αξιόπιστους, αεριζόμενους μετεωρολογικούς σταθμούς ξεπερνάει τους 37 βαθμούς σε μια περιοχή για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Επιμέλεια άρθρου Νίκος Γκίκας