Επιδείνωση του καιρού με τοπικές καταιγίδες-χαλαζοπτώσεις / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σάββατο 09/09/17

09-08-2017 14:00 / 3757 προβολές
Επιδείνωση του καιρού με τοπικές καταιγίδες-χαλαζοπτώσεις /  Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σάββατο 09/09/17

Εκτίμηση καιρού Ελλάδας - Σάββατο 09/09/17


Πρωινές ώρες (06.00-12.00πμ): Σημαντικά επιδεινωμένος ο καιρός σε όλο σχεδόν το κομμάτι της βορειοδυτικής Ελλάδας. Καταιγίδες κατά περιόδους θα εκδηλώνονται στο κεντροβόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και την κεντροδυτική Μακεδονία. Ήδη από τα ξημερώματα εκτιμούμε να σχηματίζονται μικρές γραμμές λαίλαπας (κατ’ουσίαν καταιγίδες οργανωμένες κατά μήκος μίας νοητής γραμμής) μεταξύ της Κέρκυρας και της Λευκάδας, στα ανοιχτά του Ιονίου με τάσεις προσέγγισης των νησιών και της ηπειρωτικής ενδοχώρας, λόγω επιφανειακών ανεμολογικών συγκλίσεων. Η τροφοδότηση αυτών των καταιγίδων θα είναι ισχυρή, επομένως τα φαινόμενα θα έχουν τοπικά διάρκεια, ενώ το ύψος των νεφών θα αγγίξει τροπόπαυση. Ως εκ τούτου, τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εκδηλώνονται στα κεντρικά και βόρεια Ιόνια νησιά και στα παράκτια της Ηπείρου. Πιθανώς να εκδηλωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις στα προαναφερθέντα μέρη. Βαδίζοντας προς το μεσημέρι μπόρες ή διάσπαρτες ασθενείς καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στην Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία. Νεφώσεις θα επικρατούν στο μεγαλύτερο τμήμα της δυτικής και βόρειας Πελοποννήσου, με τοπικές ψεκάδες στα βόρεια παράκτια. Στην υπόλοιπη χώρα αίθριες συνθήκες με αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι στα 3-4 μπόφορ. Κατά την διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων θα ενισχύονται σημαντικά.

Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι στα 4 μπόφορ, ενώ στο νότιο δεν θα ξεπερνούν τα 2 μπόφορ, με εξαίρεση την Ρόδο όπου θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 3-4 μπόφορ.


Μεσημβρινές/απογευματινές ώρες (12.00πμ.-18.00μμ): Ασθενείς καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στο κεντροβόρειο Ιόνιο με σταδιακώς μειούμενη ένταση. Όμβροι θα επηρεάζουν και την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία που το απόγευμα θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα σταματήσουν. Toπικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται σε ανατολική Θεσσαλία, κεντροανατολική Μακεδονία και δυτική Στερεά Ελλάδα. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Πιο αραιές οι νεφώσεις σε Θράκη και βόρειο Αιγαίο, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίου θα απολαμβάνουν σχεδόν αίθριες συνθήκες με σποραδικές μόνο νεφώσεις.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί στα 3 μπόφορ.

Στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι στα 2-3 μπόφορ (στην Ρόδο βορειοδυτικοί στα 4-5 μπόφορ), ενώ στο βόρειο Αιγαίο νότιοι στα 5 μπόφορ.

Oι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 30 βαθμούς στην βόρεια Ελλάδα και το νότιο   Ιόνιο, τους 33 στην Πελοπόννησο, τους 34 στο ανατολικό Αιγαίο, τους 35 στην ανατολική Στερεά, τους 33 στην Θεσσαλία, τους 26 στην Ήπειρο, τους 30 στις Κυκλάδες και τους 32 στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.


Νυχτερινές ώρες (18.00μμ-00.00πμ): Σημαντική και καθολική βελτίωση του καιρού. Ξάστερες συνθήκες σχεδόν σε όλη την χώρα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις στα 2 μπόφορ

Στο Αιγαίο νότιοι-νοτιοανατολικοί στα 3-5 μπόφορ (εξαίρεση και πάλι η Ρόδο στην οποία θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 4-5 μπόφορ)

Επιμέλεια: Σεμερτζίδης Δημήτρης