Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 27/6/2018 – Η Νεφέλη παραμένει παραμένει πάνω από την χώρα.

06-26-2018 22:52 / 5647 προβολές
Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 27/6/2018 – Η Νεφέλη παραμένει παραμένει πάνω από την χώρα.

Η Τετάρτη θα ξεκινήσει με κακοκαιρία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μπόρες και τοπικά πολύ ισχυρές καταιγίδες θα έχουμε στην βόρεια Ελλάδα με έμφαση την Χαλκιδική και τις περιοχές περιμετρικά του Θερμαϊκού κόλπου, καταιγίδες θα εκδηλωθούν όμως και στην υπόλοιπη κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα με έμφαση την Πελοπόννησο αλλά και την Αττική.

Μπόρες και διάσπαρτες καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στην περιοχή του Αιγαίου, στις Κυκλάδες και το ΒΑκο Αιγαίο, ενώ πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στα Δωδεκάνησα. Η Τετάρτη θα ξεκινήσει χωρίς φαινόμενα αλλά με κατά τόπους συννεφιές στην δυτική Στερεά, στην Ήπειρο και στο κέντρο-βόρειο Ιόνιο, ενώ και η Κρήτη θα έχει μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Βαδίζοντας προς τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες οι μπόρες και οι τοπικά αρκετά έντονες καταιγίδες θα γενικευτούν σε όλα τα ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην δυτική κυρίως Κρήτη.

Το Ιόνιο, η ανατολική Κρήτη, το ΒΑκο και τα πολύ ΝΑκα τμήματα του Αιγαίου θα εξακολουθήσουν να έχουν διάσπαρτες νεφώσεις με μικρές πιθανότητες τοπικών όμβρων. Τέλος στις βραδινές ώρες οι καταιγίδες αν και θα περιοριστούν σε σχέση με το μεσημέρι, θα εξακολουθήσουν να εκδηλώνονται στην δυτική χώρα (και στο Ιόνιο αυτή τη φορά), στις Κυκλάδες, στην δυτική Κρήτη, στην Θεσσαλία (πιο τοπικά εδώ), και στις περισσότερες περιοχές της βόρειας χώρας. Στην βόρεια χώρα μάλιστα περιμένουμε μια ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του υετού με επίκεντρο την κεντρική Μακεδονία κυρίως.

Η θερμοκρασία στα βόρεια από 11 έως 25 βαθμούς, στα δυτικά από 13 έως 28 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά από 14 έως 25 βαθμούς, ενώ στο Αιγαίο και στην Κρήτη από 16 έως 30 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Ιόνιο ΒΔκοι στα 5-6 και πολύ τοπικά έως 7 μποφόρ και στο Αιγαίο από νότιες γενικά διευθύνσεις στα 6 μποφόρ. Στα βόρεια του Αιγαίου ωστόσο θα επιμείνει το ΑΒΑκο ρεύμα στα 5-6 μποφόρ.


*ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ*

Στις περιοχές που αναφέρθηκαν με έντονα καιρικά φαινόμενα περιορίστε τις μετακινήσεις σας στο ελάχιστο καθώς το οδικό δίκτυο θα αντιμετωπίσει πολύ πιθανόν προβλήματα. Μην οδηγείτε κοντά σε χειμάρρους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος απότομης υπερχείλισης (flash floods). Αναβάλετε οποιαδήποτε εξωτερική δραστηριότητα η αν είστε ήδη έξω βρείτε μέρος να καλυφτείτε μέχρι να περάσουν τα έντονα φαινόμενα. Μεγάλη προσοχή παντού καθώς το έδαφος είναι κορεσμένο από νερό και δεν απορροφάει τίποτε, με αποτέλεσμα τα νερά να συσσωρεύονται. Καθαρίστε υδρορροές και φρεάτια για να διευκολύνετε την αποστράγγιση των υδάτων και κυρίως μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας έναντι της φύσης... η φύση είναι πιο δυνατή και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Τέλος θυμηθείτε το ρητό ''Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν''.