Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στα κεντροβόρεια, καταιγίδες σε θαλάσσια τμήματα, χειμερινές βροχές σε ηπειρωτικά και θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για 04/01/18

01-03-2018 19:50 / 3988 προβολές
Πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στα κεντροβόρεια, καταιγίδες σε θαλάσσια τμήματα, χειμερινές βροχές σε ηπειρωτικά και θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για 04/01/18
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 04/01/18

Πρωινές-μεσημβρινές ώρες
Τα ξημερώματα και τις πρώτες πρωινές ώρες ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο, ιδίως στο κεντρικό και βόρειο με πρόσκαιρο πέρασμα έντονων καταιγίδων. Παράλληλα, σημαντικά φαινόμενα θα σημειώνονται σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και κεντρική, νότια και (κυρίως) δυτική Πελοπόννησο. Στην Ήπειρο και την δυτική Αιτωλοακαρνανία οι όμβροι και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα λάβουν έντονο χαρακτήρα. Στην Δυτική Μακεδονία θα εκδηλώνονται πυκνές χιονοπτώσεις. Ασθενείς τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν σε Μακεδονία και Θράκη με χιονοπτώσεις άνω των 500-600μ.
Όσον αφορά στην Στερεά Ελλάδα νωρίς τα ξημερώματα θα εκδηλώνονται φαινόμενα από το ύψος της δυτικής Βοιωτίας και δυτικότερα, όμως ταχέως θα εξαπλωθούν ανατολικά υπό την μορφή ασθενών όμβρων στην κεντροανατολική Στερεά (περισσότερο κατά μήκος μίας νοητής γραμμής που θα αποτελείται από τον άξονα «Γαλαξίδι-Θήβα-Βορειοανατολική Αττική»). Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Θεσσαλία, όπου ταχέως εντός του πρωινού τα φαινόμενα θα γενικευτούν. Όσον αφορά στο Αιγαίο, τις πρώτες πρωινές ώρες δεν αναμένονται αξιόλογα φαινόμενα. Παροδικές ψεκάδες θα απασχολούν τις Κυκλάδες, ενώ ασθενή με διάρκεια φαινόμενα θα σημειώνονται βόρεια της Λήμνου, στις Σποράδες και την Χαλκιδική.
Γρήγορα εντός του πρωινού και βαδίζοντας προς τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθεί αξιόλογη υποτροπή του καιρού σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου. Tα κυρίως φαινόμενα θα ξεσπάσουν στις Κυκλάδες, με πρόσκαιρο πέρασμα ισχυρών καταιγίδων. Σημαντικές βροχές και ισχυρές μπόρες παράλληλα θα σημειωθούν σε δυτική Μυτιλήνη και κεντροβόρεια Δωδεκάνησα. Επιπλέον, ισχυρά κατά περιόδους φαινόμενα θα σημειώνονται κατά μήκος δύο αξόνων. Ο ένας άξονας θα αφορά την περιοχή «Εύβοια-βόρειες Κυκλάδες» και άλλος  την περιοχή «Σαμοθράκη-Λήμνος-θαλάσσιος χώρος δυτικά της Χίου και της Μυτιλήνης».
Παράλληλα αρκετά φαινόμενα θα διατρέχουν την Κρήτη με επίκεντρο τον Νομό Χανίων καθώς και τα νότια τμήματα των υπόλοιπων Νομών. Οσον αφορά στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα καταστεί άστατος. Σημαντική βελτίωση θα σημειωθεί σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία και μόνο στα ανατολικά ορεινά των συγκεκριμένων Νομών να εκδηλώνονται παροδικές χιονοπτώσεις ασθενούς εντάσεως. Στην Πελοπόννησο τα φαινόμενα πλέον θα εντοπίζονται κυρίως στα ορεινά τμήματα της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αρκαδίας με χιονοπτώσεις άνω των 1000-1200μ. Στα πεδινά, λίγες παροδικές βροχοπτώσεις θα σημειώνονται σε Ηλεία και Αχαΐα που σταδιακά θα σταματήσουν.
Πρόσκαιρη βροχή θα εκδηλωθεί και στην βόρεια Κόρινθο, ενώ πρόσκαιρες μπόρες θα απασχολήσουν την ανατολική Στερεά και την Αττική. Στο Ιόνιο θα επέλθει παύση των φαινομένων, πέραν των κεντρικότερων τμημάτων, όπου κι ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες ψεκάδες. Το ίδιο θα ισχύσει και για την βόρεια Ελλάδα, με μοναδική παραφωνία την ανατολική Θράκη όπου και θα εξακολουθούν να εκδηλώνονται διάσπαρτα φαινόμενα, ενώ όσον αφορά στην Θεσσαλία, γενικά τα φαινόμενα αργά το μεσημέρι θα παύσουν, πέραν της Μαγνησίας στην οποία και θα εκδηλώνονται πρόσκαιρες βροχοπτώσεις, μέχρι να παύσουν κι εκεί.


 Απογευματινές-βραδυνές ώρες

Αρκετοί άξονες φαινομένων θα απασχολούν την χώρα. Ο ένας θα αφορά στην περιοχή «Κρητικό Πέλαγος (και κατ’επέκταση βόρεια Κρήτη)-Κάρπαθος-Δωδεκάνησα» με βροχές, όμβρους και τοπικές καταιγίδες (κυρίως στα Δωδεκάνησα λόγω συγκλίσεων). Καταιγίδα θα αναπτυχθεί και στην Ρόδο που θα επηρεάσει κυρίως τα ανατολικά και βόρεια τμήματα. Ο δεύτερος άξονας θα αφορά το τρίγωνο «νότια Εύβοια-Λήμνος-Χίος». Στην νότια Εύβοια αναμένονται σταθερά φαινόμενα πλησίον των ορεινών όγκων και χιονοπτώσεις άνω των 800μ. Στην Λήμνο οι μπόρες θα είναι παροδικές, ενώ στην Χίο θα ξεσπούν όμβροι.
Αργά την νύχτα τα φαινόμενα πλέον θα έχουν περιοριστεί. Νεφώσεις θα εκκινούν από τον θαλάσσιο χώρο νότια της Τενέδου και θα διατρέχουν σχεδόν το σύνολο του κεντρονότιου Αιγαίου. Ασθενή φαινόμενα θα εκδηλώνονται στις κεντροανατολικές Κυκλάδες (κυρίως στα βόρεια προσήνεμα της Άνδρου, της Τήνου, της Μυκόνου, της Νάξου και της Αστυπάλαιας), στην βόρεια και (κυρίως) ανατολική Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Δυτικά-βορειοδυτικά της Καρπάθου ενδέχεται να σχηματιστούν όμβροι ή και πολύ πρόσκαιρη καταιγίδα.
*Χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται άνω των 800-900μ στην Κεντρική Ελλάδα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί στα 7-8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένιση από το βράδυ.
Στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά δυτικοί-νοτιοδυτικοί στα 6-7 μποφόρ, ενώ στο βόρειο βοριάδες με την ίδια ένταση. Από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους παντού στα 7 μποφόρ. Oι ριπές θα φθάνουν τα 9-11 μποφόρ στο κεντρονότιο Αιγαίο!
Η θερμοκρασία σε πτώση.

Μπορείτε να δείτε live τις καιρικές συνθήκες ανά την Ελλάδα μέσα από το δίκτυο καμερών που διαθέτουμε. Πατήστε επάνω στην περιοχή ενδιαφέροντος
Πάρνηθα 1 & Πάρνηθα 2
Τρίκαλα Κορινθίας
Μέτσοβο 1 & Μέτσοβο 2
Πισοδέρι Φλώρινας
Λίμνη Πλαστήρα
Κόζιακας-Περτούλι
Νεραϊδοχώρι
Νυμφαίο 1 & Νυμφαίο 2
Ορεινή Ναυπακτία

Σεμερτζίδης Δημήτρης