Ρόδος-Δωδεκάνησα - Πρόγνωση καιρού για τα Θεοφάνεια - Προσοχή στο δεύτερο μισό της ημέρας!

01-06-2017 01:52 / 638 προβολές
Ρόδος-Δωδεκάνησα - Πρόγνωση καιρού για τα Θεοφάνεια - Προσοχή στο δεύτερο μισό της ημέρας!
Ρόδος-Δωδεκάνησα - Πρόγνωση καιρού για τα Θεοφάνεια - Προσοχή στο δεύτερο μισό της ημέρας!

- Με θαλασσοταραχή η κατάδυση του τιμίου σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων.
- Απότομη αλλαγή μέσα στην μέρα με ισχυρότατες καταιγίδες.

Αναλυτικά

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου - Θεοφάνεια 2017
Με αραιές νεφώσεις θα ξεκινήσει και θα κυλάει η μέρα σε όλα τα νησιά του νομού.
Λίγο πρίν τις προμεσημβρινές ώρες ο καιρός θα κλείνει πολύ γρήγορα στην Πάτμο και την Λέρο και θα ξεκινήσουν καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρότατες και θα συνοδεύονται απο χαλαζοπτώσεις και ηλεκτρικές εκκενώσεις !
Απο το μεσημέρι βαδίζοντας πρός το απόγευμα θα επηρεάζονται η Αστυπάλαια η Κάλυμνος και η Κώς αρχικά με μέτριας έντασης βροχές όμως απο το απόγευμα και μετά τα φαινόμενα θα γενικευθούν και θα έχουμε ισχυρότατες καταιγίδες συνοδεία χαλαζοπτώσεων και ηλεκτρικών εκκενώσεων.
Σειρά θα πάρουν τα νοτιότερα απο το απόγευμα και μετά και συγκεκριμένα Νίσυρος , Τήλος , Χάλκη που θα βιώσουν καταιγίδες με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε.
Η Ρόδος φαίνεται να επηρεάζεται απο την νύχτα λίγο πρίν τα μεσάνυχτα συγκεκριμένα όμως προσωπικά δεν αποκλείω να βγαίνουν απο το μεσημέρι όμβροι στα κεντρικά και τα παραθαλάσσια τμήματα.
Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά και στην Ρόδο και θα συνοδεύονται απο ηλεκτρικές εκκενώσεις και χαλαζοπτώσεις.
Να σημειώσουμε πως απο την στιγμή που θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα απο εκεί και πέρα θα βρέχει συνεχώς !
Κάσος , Κάρπαθος και Καστελλόριζο θα επηρεαστούν την νύχτα με καταγίδες όχι όμως της ίδιας δυναμικότητας χωρίς βέβαια να απουσιάζουν οι ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Τα μεσάνυχτα πρός ξημερώματα της 7ής Γενάρη θα πέφτουν και οι πρώτες νιφάδες στον Αττάβυρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν απο νοτιοδυτικές διευθύνσεις θυελλώδεις 7-8 και τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένησει απο βορρά πρός νότο βήμα βήμα. Δηλαδή θα εχουμε φαινόμενα και θα πέφτει η ένταση τους. Θα επανακάμτπουν γρήγορα στρεφόμενοι σε βοριάδες φτάνοντας και πάλι τα 5-6 και τοπικα 7 μποφόρ την νύχτα !
Οι θερμοκρασίες θα είναι καλές μέχρι το μεσημέρι , στην συνέχεια θα κάνουν βουτιά και θα κυμανθούν στα βορειότερα τμήματα απο 3.. έως 12°C και στα νοτιότερα απο 4.. έως 13°C βαθμούς.
Στα ορεινά απο 1 έως 9°C βαθμούς. 
Υγρασία : 65% - 70%
Σημείωσεις - Επισημάνσεις
1) Οι Ριπές του ανέμου θα πολλαπλασιάζονται την στιγμή των φαινομένων καθώς θα δημιουργηθεί γραμμής Λαίλαπας η οποία και θα πλήξει τα νησιά.
Επεξήγηση
Οι πολυκύτταρες καταιγίδες σχηματίζουν συχνά μια γραμμή καταιγίδων που αποκαλείται στη μετεωρολογία «γραμμή λαίλαπας» και αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες σε έκταση και σοβαρότητα καταιγίδες αυτής της κατηγορίας, οδηγώντας στην εκδήλωση πολύ ισχυρών φαινομένων σε όλο σχεδόν το μήκος της γραμμής. Όταν μάλιστα ο συγκεκριμένος αεροχείμαρρος που εξαπλώνεται βίαια και σε οριζόντια διεύθυνση εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα κατά μήκος της γραμμής λαίλαπας.
Χρόνια Πολλά
Γιάννης Μανωλάς
Cyclone of Rhodes 2012-2017