Σαν σήμερα: Ο φονικός ανεμοστρόβιλος του Joplin των Η.Π.Α.

05-22-2018 19:36 / 700 προβολές
Σαν σήμερα: Ο φονικός ανεμοστρόβιλος του Joplin των Η.Π.Α.

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Μαΐου του 2011, όταν ένας καταστροφικός ανεμοστρόβιλος κατηγορίας EF-5(της κλίμακας Φουτζίτα) έπληξε την πόλη Joplin της πολιτείας Missouri, των Η.Π.Α., κατά τις απογευματινές ώρες.

 

Υπόβαθρο: Την περίοδο 21-26 Μαΐου 2011, σημειώθηκε ένα από τα ισχυρότερα ξεσπάσματα ανεμοστρόβιλων στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στις μεσοδυτικές και νότιες πολιτείες. Το 6ήμερο αυτό σημειώθηκαν τουλάχιστον 241 ανεμοστρόβιλοι που συνολικά οδήγησαν σε 181 θανάτους. Ο ανεμοστρόβιλος στην πόλη Joplin ήταν ο ισχυρότερος και ο φονικότερος όλων.

 

Η καταστροφική του πορεία: Στις 5:34 το απόγευμα(τοπική ώρα), ο ανεμοστρόβιλος κάνει touch-down("ακουμπά" στο έδαφος), στα σύνορα των πολιτειών Missouri και Kansas με πορεία ξεκάθαρα ανατολική προς την πόλη Joplin. Στην πόλη οι σειρήνες ηχούν τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έλευση του ανεμοστρόβιλου, ωστόσο πολλοί κάτοικοι δεν τις ακούν. Στα προάστια της πόλης ενισχύεται σε EF-1 και κατευθύνεται προς τα νοτιοδυτικά, οπού είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Joplin, ενώ παράλληλα ενισχύεται σε EF-2(ταχύτητες ανέμου πάνω από 180 χλμ/ώρα) καταστρέφοντας μερικά σπίτια.

Δορυφορική εικόνα του supercell που προκάλεσε τον ανεμοστρόβιλο:


Η πορεία του είναι καταστροφική, καθώς εκτινάσσει αυτοκίνητα πάνω σε κατοικίες ενώ θα αναβαθμιστεί βίαια σε κατηγορία EF-3 και πολύ γρήγορα σε EF-4. Εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις, κέντρα υγείας ισοπεδώνονται. Ο ανεμοστρόβιλος συνεχίζει την ανατολική του πορεία κυριολεκτικά εξαφανίζοντας από τον χάρτη τα νότια τμήματα της πόλης, αφού πλέον έχει αναβαθμιστεί στην ανώτατη κατηγορία της κλίμακας Φουτζίτα(EF-5). Κανένα σπίτι δεν έμεινε όρθιο στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο "St. John's", το οποίο επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ το διασωστικό ελικόπτερο στην σκεπή του νοσοκομείου επίσης καταστράφηκε. Φορτηγά παρκαρισμένα στο parking του νοσοκομείου εκτοξεύτηκαν έως και 100 μέτρα μακριά. Λίγο ανατολικότερα, εκατοντάδες κατοικίες, ένα σχολείο και μία εκκλησία καταστρέφονται ολοσχερώς ενώ στο κέντρο νοσηλείας του Greenbriar σκοτώνονται 21 άνθρωποι από την κατάρρευση του.

Το νοσοκομείο "St. John's", μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου:


Το καταστροφικό του έργο συνεχίστηκε με μανία στα κεντρικότερα σημεία της νότιας πόλης με εκατοντάδες ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους και χιλιάδες άλλους να τραυματίζονται και να χάνουν τις περιουσίες τους. Ο ανεμοστρόβιλος μόνο όταν έφτασε στα ανατολικά προάστια της πόλης ξεκίνησε να εξασθενεί. Παρόλα αυτά όταν εισήλθε στον αυτοκινητόδρομο εκτόξευσε εκατοντάδες μέτρα μακριά, διάφορα αυτοκίνητα που βρέθηκαν στο διάβα του. Στην συνέχεια, εμφανώς αποδυναμωμένος, εισήλθε στις κομητείες του Newton και του Jasper, όπου και σημειώθηκαν μικρές ζημιές. Ανατολικά του χωριού Diamond στις 6:12 πλέον το απόγευμα, ο ανεμοστρόβιλος έπαψε να έχει επαφή με το έδαφος και διαλύθηκε.

Ισοπεδωμένες κατοικίες στο Joplin, λίγες ημέρες μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου:  

 

Συνέπειες και διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία: Ο ανεμοστρόβιλος-τέρας, διάνυσε μία απόσταση 35,6 χιλιομέτρων, με μέγιστο πλάτος κώνου στα 1,6 χιλιόμετρα, σκοτώνοντας συνολικά 158 ανθρώπους(ο πιο φονικός στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1947 και ο 7ος φονικότερος στην ιστορία τους), τραυματίζοντας άλλους 1150, ενώ περίπου 7000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι άνεμοι του έφτασαν τα 320 χλμ/ώρα, ωστόσο θεωρείται πιθανό οι ριπές να άγγιξαν και τα 360-400 χλμ/ώρα. Το 25% της πόλης Τζόπλιν καταστράφηκε, αν και το ποσοστό αυτό αμφισβητείται. Το κόστος της καταστροφής άγγιξε τα 2,8 δις δολάρια, καθιστώντας την, ως τον πιο δαπανηρή καταστροφή από ανεμοστρόβιλο στην ιστορία των Η.Π.Α.. Αποτελεί τον δεύτερο ανεμοστρόβιλο κατηγορίας EF-5 που χτυπάει την πολιτεία του Missouri από το 1950(ο πρώτος το 1957), ενώ τέλος για πρώτη φορά από το 1953, ανεμοστρόβιλος στις Η.Π.Α. οδήγησε στον θάνατο πάνω από 100 ανθρώπους.

Η απόλυτη καταστροφή σε μία γειτονιά της πόλης:

Επιμέλεια: Θοδωρής Κοντός

Πηγή: Αποσπάσματα από την αγγλική έκδοση της wikipedia.

Φωτογραφία άρθρου: Ο ανεμοστρόβιλος λίγα λεπτά πριν μπει στην πόλη του Joplin.