Σημαντική υποτροπή του καιρού / Δείτε αναλυτικά πού θα χιονίσει / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 23/02/19

02-22-2019 14:00 / 3993 προβολές
Σημαντική υποτροπή του καιρού / Δείτε αναλυτικά πού θα χιονίσει / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας 23/02/19

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ / 23-02-19


->Θράκη: Χιονοπτώσεις κατά περιόδους σε μηδενικό υψόμετρο. Αυξημένη χιονόστρωση θα σημειωθεί στον Νομό Ροδόπης και τα κεντρικά τμήματα του Έβρου.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς, ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα.

 

->Μακεδονία: Έναρξη χιονοπτώσεων πριν το ξημέρωμα άνω των 500-700μ. Γρήγορα εντός των πρωινών ωρών χιονοπτώσεις θα πολιορκήσουν το σύνολο της Μακεδονίας σε μηδενικό υψόμετρο. Τα πλουσιότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στους Νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής (κυρίως βόρειας). Xιονοπτώσεις με διάρκεια θα σημειωθούν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα φαινόμενα γρήγορα θα μεταφερθούν και στην δυτική Μακεδονία, όπου το μεσημέρι όλες οι πόλεις της θα έχουν ντυθεί στα λευκά. Από το μεσημέρι κι έπειτα θα σημειωθεί σημαντική βελτίωση στο σύνολο της Μακεδονίας. Πλέον οι χιονοπτώσεις θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και θα περιοριστούν κυρίως στους Νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

 

->Θεσσαλία: Εναρξη χιονοπτώσεων πριν το ξημέρωμα άνω των 800-1000μ. Μέσα στο πρωινό θα γενικευτούν οι χιονοπτώσεις άνω των 200μ κατά μέσο όρο. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλο το δυτικό καθώς κι ανατολικό κομμάτι. Σταδιακά στο πέρας της ημέρας τα χιόνια θα κατέβουν σε μηδενικό υψόμετρο. Οι μόνες περιοχές που θα δέχονται βροχόπτωση λόγω ανεπαρκών θερμοκρασιών είναι οι παραθαλάσσιες της νοτιοανατολικής Μαγνησίας και του νότιου Παγασητικού Κόλπου.

Η θερμοκρασία στην πεδιάδα θα φτάσει τους 3-4 βαθμούς τις μεσημεριανές ώρες.

 

->Ήπειρος: Αστατος καιρός με τοπικές βροχές στα παραθαλάσσια τμήματα και τοπικές χιονοπτώσεις στην ανατολική Ήπειρο άνω των 700μ.

 

->Ιόνιο: Αρχικά βροχοπτώσεις και τοπικές καταιγίδες, κυρίως ανατολικά και νότια της Λευκάδας. Χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται άνω των 800μ. Το μεσημέρι θα επιμείνουν τα φαινόμενα στο νότιο Ιόνιο, με ισχυρές μπόρες κατά περιόδους. Γρήγορη βελτίωση αναμένεται το απόγευμα με τοπικά φαινόμενα και πάλι στα νότια τμήματα.

 

->Στερεά Ελλάδα: Αρχικά, κατά το ξημέρωμα θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται ασθενείς βροχοπτώσεις και χιόνια άνω των 800-900μ. Γρήγορα τα υψόμετρα χιονοπτώσεων θα κατέβουν και το μεσημέρι πλέον από το ύψος της Βοιωτίας και δυτικότερα θα εκδηλώνονται πυκνές χιονοπτώσεις άνω των 200-300μ. Τα πιο ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλώνονται σε κεντροβόρεια Εύβοια, κεντροδυτική Βοιωτία και Φθιώτιδα όπου πολλές πόλεις αναμένεται να ντυθούν στα λευκά (όπως η Λιβαδειά). Στην Αττική θα εκδηλώνονται παροδικές βροχοπτώσεις στα πεδινά, κυρίως στα βορειότερα τμήματα, και χιονοπτώσεις άνω των 700-800μ τις πρωινές ώρες και το μεσημέρι άνω των 600μ. Το βράδυ αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις με ένταση άνω των 200-300μ., κυρίως στην βόρεια και ανατολική Αττική.  Οσον αφορά στην υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα τα χιόνια θα κατέβουν σε μηδενικό υψόμετρο στο εσωτερικό των Νομών, ενώ στα παραθαλάσσια τμήματα θα σημειώνονται κατά βάση ασθενείς βροχοπτώσεις (εξ’αιτίας της επίδρασης των θερμών νερών). Στην Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα είναι πιο ισχυρές, άνω των 300μ στα κεντρικά της τμήματα κι άνω των 700μ. στη νότια.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη νότια Αττική και τη νότια Εύβοια, όπου θα φτάσουν τους 10-11 βαθμούς.

 

->Πελοπόννησος: Αρχικά άστατος καιρός με τοπικές βροχές. Σταδιακή επιδείνωση από το μεσημέρι, με εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, κυρίως στα νότια, κι χιονοπτώσεων στην βόρεια, κεντρική κι ανατολική Πελοπόννησο άνω των 600μ. Το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα σημειώνονται από τα 200μ.

 

->Αιγαίο: Άστατος καιρός με παροδικές βροχές. Καταιγίδες θα σημειώνονται στο ανατολικό Αιγαίο (καθώς και τα νοτιοδυτικά τμήματα, στα Κύθηρα και πέριξ). Στα λευκά θα ντυθούν τα νησιά από το ύψος της Λήμνου και βορειότερα. Παροδικές βροχοπτώσεις και στην Κρήτη, κατά βάση στα νότια τμήματα.


Οι άνεμοι βορειοανατολικής διεύθυνσης στο κεντροβόρειο Αιγαίο θα φτάνουν σε ένταση τα 9-10 μποφόρ και τα 8-9 στο κεντροβόρειο Ιόνιο.


Η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)

Επιμέλεια: Σεμερτζίδης Δημήτριος

ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΕΔΩ

ΜΕΤΣΟΒΟ 1

ΜΕΤΣΟΒΟ 2

ΕΛΑΤΗ

ΠΕΡΤΟΥΛΙ

ΦΛΩΡΙΝΑ ΚΕΝΤΡΟ

ΠΙΣΟΔΕΡΙ

ΝΥΜΦΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 

ΚΟΖΙΑΚΑΣ 

ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 

ΧΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ 1

ΧΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ 2

ΑΓΟΡΙΑΝΗ

ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΘΕΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΖΑΡΟΥΧΛΑ ΑΧΑΙΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΣΠΗΛΙΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

ΣΥΡΡΑΚΟ

ΠΑΡΝΗΘΑ1

ΠΑΡΝΗΘΑ 2

ΒΙΛΙΑ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ