Έκτακτο δελτίο χιονοπτώσεων σε Μακεδονία & Θράκη-Αναλυτική πρόγνωση ν. Θεσσαλονίκης.

02-25-2018 00:00 / 6713 προβολές
Έκτακτο δελτίο χιονοπτώσεων σε Μακεδονία & Θράκη-Αναλυτική πρόγνωση ν. Θεσσαλονίκης.

Βαρομετρικό χαμηλό από τον κόλπο της Σύρτης κινείται βορειοανατολικά και βαθαίνει σημαντικά εισερχόμενο στο Ιόνιο, στη συνέχεια ακολουθεί βορειοανατολική τροχιά προς το βόρειο Αιγαίο . Παράλληλα, πολύ ψυχρές αέριες μάζες βρίσκονται στην περιοχή των Βαλκανίων και με την συγκεκριμένη κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού επεκτείνονται νοτιότερα . Εκτεταμένη σύγκλιση ανατολικού - βορειοανατολικού ρεύματος στο βόρειο Αιγαίο και βόρειου - βορειοδυτικού στην κοιλάδα του Αξιού θα είναι η αιτία για την εκδήλωση ισχυρών φαινομένων με τη μορφή χιονιού στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας χώρας κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας. 

Ακολουθεί αναλυτική πρόγνωση Μακεδονίας - Θράκης και Θεσσαλονίκης:

Γενική πρόγνωση Μακεδονίας -Θράκης 

Επόμενες ώρες έως και σήμερα τη νύχτα: Σταδιακή πύκνωση των νεφώσεων από τα δυτικά προς τα ανατολικά , βροχές στα πεδινά - παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Αρχικά, θα ντυθούν στα λευκά οι πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, τα ημιορεινά της Ημαθίας, της Δράμας και της Ροδόπης και τα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών. Στην ανατολική Πέλλα, το Κιλκίς και στα βόρεια-βορειοδυτικά του νομού Θεσσαλονίκης αναμένονται τις αμέσως επόμενες ώρες οι πρώτες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές , αρχικά χωρίς ιδιαίτερη ένταση. Μέσα στη νύχτα , τα φαινόμενα σε δυτική Μακεδονία, Ημαθία και Πιερία θα αποκτήσουν σταδιακά αξιόλογο χαρακτήρα και θα αρχίσει να χιονίζει σε περιοχές με υψόμετρο έως και 200μ. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί - βορειοανατολικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί και από την κοιλάδα του Αξιού και δυτικότερα βόρειοι- βορειοδυτικοί με μικρότερη ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από -4 έως 1oC, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία από -1 έως 5 oC και στη Θράκη από 0 έως 6oC.

Αύριο Δευτέρα: Περαιτέρω επιδείνωση του καιρού αναμένεται στις περισσότερες περιοχές και ειδικά- όσον αφορά το πρώτο μισό της Δευτέρας- στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, με πυκνές χιονοπτώσεις και βροχή ή χιονόνερο μόνο στα πεδινά-παράκτια τμήματα της νότιας Χαλκιδικής. Στη δυτική Μακεδονία αναμένονται παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες στα ανατολικότερα τμήματα θα είναι ισχυρές , αλλά βαδίζοντας προς το μεσημέρι θα έχουν την τάση να εξασθενήσουν. Στην ανατολική Μακεδονία & τη Θράκη , στα βόρεια τμήματα θα χιονίζει και στα νότια τμήματα θα εκδηλώνονται βροχές ή χιονόνερο , με τα φαινόμενα να καθίστανται ισχυρά κυρίως στο δεύτερο μισό της Δευτέρας. Σημαντικές χιονοπτώσεις αναμένονται στον Έβρο, την Ροδόπη, τη Δράμα και την Καβάλα(βόρεια της πόλης). Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις στην κεντρική Μακεδονία, μετά το μεσημέρι της Δευτέρας, θα αποκτήσουν προοδευτικά μικρότερη ένταση και θα περιοριστούν στα ανατολικότερα τμήματα. Νέος γύρος χιονοπτώσεων στην δυτική και κεντρική Μακεδονία αναμένεται αργά το βράδυ, με τον χαρακτήρα μπορών χιονιού , δηλαδή με διαδοχικές εξάρσεις και υφέσεις. 

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι - βορειοδυτικοί μέτριοι και ανατολικά της Θεσσαλονίκης βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και στο βόρειο Αιγαίο πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από -6 έως -2 οC, στη κεντρική Μακεδονία από -3 έως 2oC, στην ανατολική από -3 έως 3 oC και στη Θράκη από -3 έως 2 oC. Oι θερμοκρασίες αφορούν κατοικημένες περιοχές , ημιορεινές, πεδινές ή παράκτιες. 

Τρίτη : Θα συνεχιστούν οι τοπικές χιονοπτώσεις στη κεντρική και δυτική Μακεδονία, αν και χωρίς ιδιαίτερη ένταση. Περισσότερες θα είναι οι χιονοπτώσεις σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κυρίως από το ξημέρωμα έως και νωρίς το πρωί. Στη συνέχεια αναμένεται παύση των φαινομένων και άνοδος της θερμοκρασίας, ωστόσο θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση με πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία. 

Συνοπτικά, αναμένεται να ντυθούν στα λευκά πόλεις όπως η Έδεσσα, η Βέροια, η Φλώρινα, η Κοζάνη , ο Πολύγυρος τα Γρεβενά, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κατερίνη , η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Δράμα, η Ορεστιάδα. Στην Καβάλα αναμένεται χιονόπτωση χωρίς χιονόστρωση, με εξαίρεση τα ημιορεινότερα τμήματα. Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται χιονόνερο , αλλά είναι πιθανό να χιονίσει την Τρίτη για λίγες ώρες κανονικά. Στην Ξάνθη και την Κομοτηνή αναμένονται μεν χιονοπτώσεις, αλλά είναι πιθανό να μην έχουν την απαιτούμενη ένταση για αξιοσημείωτη χιονόστρωση. Τα ύψη χιονιού φαίνεται να είναι σημαντικά και να δημιουργούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε Φλώρινα, Κοζάνη , Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Κιλκίς, Δράμα , Ορεστιάδα και Αρναία. 

Ακολουθεί ο χάρτης συνολικης χιονόστρωσεις σύμφωνα με τα τρεξίματα του μοντέλου μας:


Πρόγνωση νομού Θεσσαλονίκης σήμερα 25/02 και αύριο 26/02.

Επόμενες ώρες έως και σήμερα τη νύχτα: Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα πεδινά - παράκτια και τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά στα βόρεια του νομού και τα γύρω ορεινά της συμπρωτεύουσας. Από το βράδυ(πιθανόν και λίγο νωρίτερα) θα ξεκινήσει να χιονίζει στα προάστια της πόλης, πρώτα στο Φίλυρο και το Ωραιόκαστρο και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα ημιορεινά προάστια. Στον αστικό ιστό της συμπρωτεύουσας θα σημειώνεται βροχή και στη συνέχεια χιονόνερο , με τα φαινόμενα να έχουν γενικά ασθενή έως μέτρια ένταση. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί - βορειοανατολικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στον αστικό ιστό από 3 έως 5 oC , ενώ στα ημιορεινά προάστια θα είναι 2-3 oC χαμηλότερη. 

Αύριο Δευτέρα: Αρχικά νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα προάστια της πόλης , τα γύρω ορεινά και τα πεδινά τμήματα βόρεια της πόλης και βροχή ή χιονόνερο στις υπόλοιπες περιοχές. Μέσα στο ξημέρωμα θα αρχίσει να χιονίζει και μέσα στην πόλη.  Νωρίς το πρωί τα φαινόμενα θα γενικευτούν και θα ενταθούν και οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι έντονες ακόμα και μέσα στη πόλη.  Το κύμα αυτό των έντονων χιονοπτώσεων αναμένεται να διαρκέσει περίπου έως και νωρίς το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά του νομού και μέσα στη πόλη οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν. Έως και το βράδυ της Δευτέρας φαίνεται να σημειώνονται κατά διαστήματα χιονοπτώσεις , αλλά με μικρότερη ένταση από αυτή των πρωινών- προμεσημβρινών ωρών. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί - βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά του νομού βορειοανατολικοί ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη συμπρωτεύουσα από -1 έως 1oC, στα δε προάστια της πόλης από -3 έως 0 oC. 

Συνοπτικά, αναμένεται χιονόστρωση σχεδόν σε όλο το νομό αλλά και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά , εκτιμώνται 5-10 cm χιονιού μέσα στον αστικό ιστό και 15-30 cm στα γύρω προάστια, ενώ , στο Φίλυρο και το Ασβεστοχώρι, εκτιμώνται έως και 40 cm χιονόστρωσης. Επαναλαμβάνεται πως τα νούμερα είναι ενδεικτικά, καθώς η χιονόστρωση είναι η πιο δύσκολη παράμετρος για να προβλεφτεί. Γενικότερα, είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω του πάγου και του χιονιού. 

Aκολουθεί ενδεικτικός χάρτης χιονοπτώσεων - χιονοστρώσεων βορείου Ελλάδος

Δείτε Live εικόνα από την Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 

 ΝΥΜΦΑΙΟ

 ΠΙΣΟΔΕΡΙ

Eπιμέλεια άρθρου: Γιώργος Πολίτης

Επιμέλεια χαρτών: Θοδωρής Γκέσουρας