Σταδιακή επιδείνωση του καιρού / Από τις βροχές βορείου ρεύματος στις καταιγίδες του νοτιά - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Τρίτη & Τετάρτη 09-10/01/18.

01-08-2018 13:39 / 3401 προβολές
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού / Από τις βροχές βορείου ρεύματος στις καταιγίδες του νοτιά - Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Τρίτη & Τετάρτη 09-10/01/18.
Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Τρίτη 09/01/18

Περιοχές νεφώσεων
Γενικά νεφελώδης καιρός σχεδόν στο σύνολο της χώρας καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας. Εξαίρεση θα αποτελέσουν η Κρήτη και εν μέρει τα Δωδεκάνησα, όπου και τα διαστήματα ηλιοφάνειας τις μεσημεριανές ώρες θα είναι σημαντικά.
 
Περιοχές περιορισμένης ορατότητας ή πιθανής ομίχλης
Αργολικός Κόλπος
Κόλπος Επιδαύρου
Βόρεια Άνδρος & Τήνος
Νοητό θαλάσσιο τρίγωνο «ανατολικές Σποράδες-νότια Λήμνος-βορειοδυτική Λήμνος»
 
Περιοχές βροχοπτώσεων
Ασθενείς πρόσκαιρες βροχοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στις Σποράδες. Εν συνεχεία, καθώς θα ενισχύεται σταδιακά το βορειοανατολικό ρεύμα, θα αυξηθούν σημαντικά οι χαμηλές νεφώσεις στους Νομούς Κορίνθου και Αττικής καθώς και σε Θεσσαλία και κεντροδυτική Μακεδονία. Την νύχτα ασθενή φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην ανατολική Θεσσαλία, την βόρεια προσήνεμη στον βορειοανατολικό άνεμο Εύβοια καθώς και στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, όπως και στον θαλάσσιο χώρο του Θερμαϊκού. Ενδέχεται πρόσκαιρες ψεκάδες να σημειωθούν σε Κόρινθο, Αττική και ανατολική Χαλκιδική, άνευ ιδιαίτερης σημασίας.
Oι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 4-5 μποφόρ. Aπό το βράδυ, θα αγγίξουν οι εντάσεις τα 6 και τοπικά στα νότια 7 μποφόρ.
Στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, που από το απόγευμα θα ενισχυθούν και στα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα τα 5 μποφόρ.
Η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 14-16 βαθμούς στα ηπειρωτικά, στους 17-18 στα νησιωτικά τμήματα.

 
Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Τετάρτη 10/01/18

 
Πρωινές-μεσημβρινές ώρες
Aυξημένες νεφώσεις στο σύνολο της χώρας. Στην δυτική Ελλάδα και το νοτιοανατολικό Αιγαίο θα υπάρξουν πρόσκαιρα διαστήματα ηλιοφάνειας.  Aσθενείς βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται σε Θεσσαλία (δυτική και ανατολική παραθαλάσσια κατά βάση), δυτική Μακεδονία, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Φθιώτιδα και Σποράδες. Ενδέχεται ψεκάδες να σημειωθούν σε Βοιωτία και ανατολική Αρκαδία και Λακωνία, ανατολικά του όρους Πάρνωνα.

 
Aπογευματινές-βραδυνές ώρες
Σταδιακή υποτροπή σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Στις περιοχές που εκδηλώνονταν φαινόμενα, θα συνεχίσουν να σημειώνονται κατά τόπους και κατά περιόδους. Βαρομετρικό χαμηλό στα ανοιχτά του νότιου Ιονίου, έχοντας βορειοανατολική κατεύθυνση θα μεταβάλλει τις καιρικές συνθήκες, αρχής γενομένης από την Πελοπόννησο, όπου και θα γενικευτούν σταδιακά στα ανατολικά και νότια τμήματα και έπειτα στα υπόλοιπα. Τα κυρίως φαινόμενα θα αφορούν τη νοητή ζώνη «Κύθηρα-Λακωνικός/Μεσσηνιακός Κόλπος-Μεσσηνία-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά». Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο τα φαινόμενα θα είναι ασθενή. Στα ανοιχτά της νότιας Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν και διάσπαρτες καταιγίδες.
Παράλληλα, δευτερεύουσα μετωπική ζώνη θα σχηματιστεί ανατολικά των Κυθήρων, θα διατρέχει Κυκλάδες και ανατολική Στερεά και η ισχύ της θα φθάνει έως και την Χαλκιδική.  Κατά μήκος αυτής της ζώνης θα εκδηλώνονται τοπικοί όμβροι. Μάλιστα, ανοιχτά του Μυρτώου θα σχηματιστεί τοπική καταιγίδα που θα επηρεάσει  Ύδρα-Πόρο και ενδέχεται να εισέλθει τμήμα της στον Σαρωνικό επηρεάζοντας πρόσκαιρα την νότια Αττική.
Βροχοπτώσεις θα εκδηλώνονται και στην νότια Κρήτη. Κατά τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα θα γενικευτούν σε σημαντικό βαθμό με ασθενείς κατά βάση βροχοπτώσεις στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Σχετικά ανεπηρεάστες θα μείνουν η Μακεδονία και η Θράκη ενώ δεν θα επηρεαστούν από αξιοσημείωτα φαινόμενα η Ήπειρος και η κεντροδυτική Στερεά.
Oι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 6 μποφόρ
Οι άνεμοι στο Αιγαίο αρχικά δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ (νοτιοανατολικοί στα κεντρονότιο, βορειοανατολικοί στο βόρειο), από το μεσημέρι όμως θα ενισχυθούν και θα φθάνουν τα 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε πτώση κατά 2 βαθμούς ως προς τις μέγιστες τιμές.

Σημείωση! Την Τετάρτη θα εκδοθεί νέο αναλυτικό δελτίο για το δεύτερο μισό της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε κι αναμένουμε αξιόλογη επιδείνωση του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας

Σεμερτζίδης Δημήτρης