Στο κατώφλι μίας ισχυρής κακοκαιρίας τα Δυτικά! Αναλυτική πρόγνωση.

06-23-2016 20:19 / 6657 προβολές
Στο κατώφλι μίας ισχυρής κακοκαιρίας τα Δυτικά! Αναλυτική πρόγνωση.
Καλησπέρα σας.

Η καυτή περίοδος στην Δυτική χώρα δείχνει να φτάνει επιτέλους στο τέλος της. Αύριο θα είναι η τελευταία μέρα των υψηλών θερμοκρασιών και από το Σάββατο και ύστερα, ο υδράργυρος θα σημειώνει πτώση μέρα με την μέρα.

Πιο αναλυτικά:

Αύριο Παρασκευή 24 Ιουνίου, ο καιρός θα είναι καλός στην Δυτική χώρα τις μεσημεριανές ώρες θα αναπτυχθούν κάποιες νεφώσεις στο βόρειο Ιόνιο, οι οποίες τοπικά θα είναι πυκνές. Υπαρκτό το ενδεχόμενο για κάποια ασθενή μπόρα στην Ήπειρο. Καθαρός ο καιρός τις βραδινές ώρες, αλλά και πάλι στο βόρειο Ιόνιο θα σχηματίζονται νεφώσεις.

Οι άνεμοι στο βόρειο και κεντρικό Ιόνιο θα είναι αρχικά Ανατολικοί-Βορειοανατολικοί και από το μεσημέρι βόρειοι-βορειοδυτικοί 2-3 μποφόρ και τοπικά 4-5. Στο νότιο Ιόνιο θα είναι μεταβλητοί κυρίως Δυτικοί στα 2-4 μποφόρ. Ισχυροί ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στην Ηπειρωτική χώρα φτάνοντας τα 4-5 μποφόρ, ενώ στην οροσειρά της Πίνδου και ιδιαιτέρως στα Νότια τμήματα της, δεν αποκλείονται άνεμοι της τάξεως των 6-7 μποφόρ, ενώ οι ριπές τους ίσως αγγίξουν και τα 8!!

Θερμοκρασία: Σε πτώση

-Νησιά Ιονίου: 19-35

-Ήπειρος: 16-36 τοπικά και 37

-Δυτική Στερεά: 17-37 ίσως και 38  

-Δυτική Πελοπόννησος: 19-36

-Οροσειρά Πίνδου: 11-31

Η υγρασία τις πρωινές ώρες στο 50-80% στην Πίνδο και στα Νησιά του Ιονίου και στο 50-60% στα υπόλοιπα. Τις μεσημεριανές ώρες θα πέσει στο 40-60% στα νησιά του Ιονίου και στο 20-60% στα υπόλοιπα. Τέλος το βράδυ θα παρατηρηθεί παντού αύξηση της υγρασίας και ειδικά στα Νοτιοδυτικά.

Θερμοκρασία θαλασσών:

-Βόρειο Ιόνιο:22-23
-Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο:24-25 
-Παράλια Πελοποννήσου:23-24

Ιδανικές οι συνθήκες για κολύμπι και μόνο τις μεσημεριανές ώρες θα είναι τοπικά λίγο πιο έντονος ο κυματισμός.

 Το Σάββατο ο καιρός θα σημειώσει σημαντική αλλαγή. Όπως βλέπουμε το χαμηλό στην Σικελία έχει αυτήν την στιγμή αργή Νοτιοανατολική κίνηση.

 

Το Σάββατο όμως θα αλλάξει πορεία και θα κινηθεί σταδιακά βορειοανατολικά χτηπώντας αρχικά τα Νοτιοδυτικά της χώρας.

Αρχικά ο καιρός θα είναι καλός, όμως από τις προμεσημβρινές ώρες θα σχηματιστούν πυκνές νεφώσεις κυρίως στα νοτιοδυτικά.
Τις απογευματινές ώρες θα αρχίσουν να σημειώνονται βροχοπτώσεις στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο. Γρήγορα θα αποκτήσουν έντονο χαρακτήρα και υπάρχει πιθανότητα να συνοδεύονται και από χαλάζι ή υδροστρόβιλους. 
Μεγάλη θα είναι η συχνότητα των ηλεκτρικών στο Νότιο Ιόνιο, λόγω της αξιόλογης υγρασίας στα νέφη, των υψηλών δεικτών αστάθειας και του καύσωνα που έχει προηγηθεί στην χώρα. Υπαρκτό το ενδεχόμενο δημιουργίας γραμμής λαίλαπας με βορειοανατολική κίνηση.
Έτσι λοιπόν τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται στους νομούς: Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Αχαϊας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Η Πελοπόννησος θα δει τον περισσότερο υετό. Δείξτε προσοχή τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι πολύ ισχυρά.
Στα υπόλοιπα, θα έχουμε αραιές νεφώσεις οι οποίες το απόγευμα θα γίνουν πιο πυκνές και λίγο αργότερα θα σημειωθούν βροχοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης. 
Γενικά όσο βορειότερα, τόσο πιο λίγα τα φαινόμενα.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά Ανατολικοί-Βορειοανατολικοί 2-4 τοπικά και 5 μποφόρ στο Βόρειο Ιόνιο και Κεντρικό Ιόνιο(έως 6 μποφόρ στα ανοικτά) και στο Νότιο Ιόνιο Δυτικοί-Βορειοδυτικοί ασθενείς.

Το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο θα γίνουν Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ και το βράδυ θα είναι παντού βόρειοι-βορειοδυτικοί 2-4 μποφόρ.

Θα διατηρηθούν οι ισχυροί ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι στην Πίνδο μέχρι τις μεσημεριανές ώρες φτάνοντας τα 6-7 μποφόρ, ενώ στην συνέχεια θα εξασθενήσουν. 

Θερμοκρασία:
-Νησιά Ιονίου: 19-33(Στο Κεντρικό και Νότιο Ιόνιο πολύ χαμηλότερες)
-Ήπειρος: 15-34
-Δυτική Στερεά: 19-31 
-Δυτική Πελοπόννησος: 20-28
-Οροσειρά Πίνδου: 12-29
Η κίνηση του χαμηλού σύμφωνα με το Αμερικανικό Προγνωστικό Μοντέλο(GFS):
Η κίνηση του χαμηλού σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Προγνώσεων(ECMWF):

Κυριακή: Την νύχτα τις Κυριακής τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν την περιοχή της Δυτικής Στερεάς και τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου, λίγο πιο εξασθενημένα όμως. Στην συνέχεια θα γίνει εξασθένηση των φαινομένων.

Τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες θα λάβουν χώρα κάποιες αστάθειες στην Ήπειρο και ίσως και στην Κέρκυρα. Τις βραδινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι Δυτικοί-Βορειοδυτικοί 2-4 και τις μεσημεριανές ώρες στο βόρειο Ιόνιο έως 5 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Σε νέα πτώση.
-Νησιά Ιονίου: 18-32 
-Ήπειρος: 17-29
-Δυτική Στερεά: 17-28
-Δυτική Πελοπόννησος: 18-30
-Οροσειρά Πίνδου: 12-26

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση: Αστάθειες κατά τις θερμές ώρες τις ημέρας στα Ηπειρωτικά θα σημειωθούν το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη, ενώ από την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα αρχίσουν να περιορίζονται.

Οι άνεμοι θα διατηρηθούν βορειοδυτικοί και μάλιστα κάθε μέρα τις μεσημεριανές ώρες θα ενισχύονται στο Βόρειο Ιόνιο φτάνοντας τα 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα και σε μικρή άνοδο από την Τετάρτη και ύστερα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Κοντός(Theocorfu)