Κύκνειο άσμα φθινοπωρινής Άνοιξης.Απότομη έλευση καλοκαιριού τελευταίο δεκαήμερο του Μάη 2019

05-12-2019 11:23 / 1013 προβολές
Κύκνειο άσμα φθινοπωρινής Άνοιξης.Απότομη έλευση καλοκαιριού τελευταίο δεκαήμερο του Μάη 2019

Aπο τις τελευταίες προσπάθειες να κρατηθεί το φθινοπωρινό μοτίβο θα δούμε αυτήν την εβδομάδα.Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις,το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη θα είναι άκρως καλοκαιρινό.


Aνώτερη ψυχρή λίμνη αποκόπτεται στην κεντρική μεσόγειο ,με μηχανισμό που βλέπουμε και τον χειμώνα.Το σύστημα διατηρεί μεγάλα ποσά στροβιλισμού,οπότε θα δημιουργηθεί και αρκετά οργανωμένο επιφανειακό χαμηλό για την εποχή που θα συνοδέυεται απο αρκετές δευτερέυουσες ατμ.διαταραχές .


Η χώρα μας θα βρίσκεται ανατολικά αυτού του συστήματος.Πράγμα που σημαίνει αρκετές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια,συννεφιές μεταφορά σκόνης,όμως επειδή υπάρχει μεγάλη βαροβαθμίδα απο την μέση τροπόσφαιρα και πιο ψηλά δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις για θερμική σοβαρή αστάθεια όπως συνηθίζεται αυτήν την εποχή.

Εν ολίγοις οργανωμένες ζώνες βροχοπτώσεων σε δυτικά κεντρικά και βόρεια θα υπάρχουν μάλιστα και ισχυρά επισόδεια κατα τόπους με αυτές τις βροχές ,λασποβροχές δεν θα λείψουν ανατολικά ,οι καταιγίδες όμως δεν αναμένεται να είναι πολλές και κυρίως θα αφορά το Ιόνιο και την Κεντροδυτική και βόρεια χώρα.Στην ΒΔκή χώρα στα ψηλά ορεινά θα δούμε και χιονοπτώσεις.
Προς τα τέλη εβδομάδος δείχνει η αν.λίμνη να εξασθενεί και να κινείτε ανατολικότερα όμως καθώς χάνει τα οργανωμένα χαρακτηριστικά θα μπορεί να δώσει περισσότερες καταιγίδες και επεισόδια αστάθειας.
Για Αττική :Μουντό σκηνικό με πολλές συννεφιές διαστήματα με βροχές που θα εμπεριέχουν και σκόνη,τέλη εβδομάδος περισσότερη αστάθεια.
Προοπτική τελευταίου δεκαημέρου Μαϊου:
Kαθώς οργανωμένος αυλώνας θα εισχωρήσει στην ΒΔκή Ευρώπη προς την Ιβηρική υπάρχει έντονη τάση να απλωθεί αφρικάνικος αντικυκλώνας προς την ανατολική μεσόγειο με έντονη θερμή μεταφορά.Η ακριβή θέση του αντικυκλώνα θα κρίνει και το πόσο θερμή θα είναι και η επιφανειακή μεταφορά και σε ποιές περιοχές περισσότερο.

Με τα πρώτα στοιχεία σίγουρα θα δούμε εντυπωσιακή επέλαση του καλοκαιριού με τα 30άρια να κάνουν την εμφανισή τους στα πεδινά σε μεγάλη έκταση.Υπάρχει μάλιστα τάση να δούμε και πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή 33-36οC σε πιο ευαίσθητες περιοχές κυρίως,απο την άλλη η απότομη θερμή μεταφορά μπορεί να συνοδεύεται με σκόνη και με υψισυννεφιές  ενδεχομένως και με ομίχλες μεταφοράς,οπότε σε αυτήν την περίπτωση  θα μετριαστεί και θα περιοριστεί η επιφανειακή θερμή μεταφορά.Σίγουρα πάντως το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη θα ανήκει στο καλοκαίρι πόσο μάλλον δε περισσότερο ,όταν αυτην την εαρινή σεζόν δυσκολέυτηκε να δώσει θερμοκρασίες ακόμη και στους 25οC ,θα δώσει μια άκρως καλοκαιρινή αίσθηση.

Eπιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας