Αναλυτικό δελτίο χιονοπτώσεων Παρασκευής & Σαββάτου σε Επικράτεια και Αττική.

01-04-2019 00:00 / 2399 προβολές
Αναλυτικό δελτίο χιονοπτώσεων Παρασκευής & Σαββάτου σε Επικράτεια και Αττική.

Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Παρασκευή σε αρκετές περιοχές της χώρας με χιονοπτώσεις, κατά τόπους πυκνές, ακόμα και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. 

Καθώς η πολική μάζα στροβιλίζεται στα βορειοδυτικά της χώρας μας , δημιουργεί διαταραχές, η πιο σημαντική από τις οποίες θα είναι ένα αβαθές χαμηλό που θα δημιουργηθεί αρχικά στο νότιο Ιόνιο και θα κινηθεί ενισχυόμενο προς το κεντρικό - βόρειο Αιγαίο. Σταδιακά, θα επέλθει επέλαση των πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Και πάλι το όριο των ψυχρών και των θερμών αερίων μαζών φαίνεται να είναι στη νοτιοανατολική Στερεά ( Αττική). 

Πρόγνωση καιρού επικράτειας : 

Για σήμερα Παρασκευή , αρχικά στην Πελοπόννησο , το Ιόνιο , την κεντρική-δυτική Στερεά , την δυτική και κεντρική Θεσσαλία και την Εύβοια περιμένουμε νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης στις περισσότερες πεδινές περιοχές και βροχή ή χιονόβροχο στα δυτικά παραθαλάσσια και τα παραθαλάσσια της Εύβοιας. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι και μετά θα επεκταθούν στην βόρεια Πελοπόννησο, στην ανατολική Στερεά , την ανατολική Θεσσαλία , την κεντρική Μακεδονία , τις Σποράδες και το κεντρικό και  βόρειο Αιγαίο , περιοχές στις οποίες αναμένεται να ενταθούν είτε πρόσκαιρα ( στα νοτιότερα αυτών) είτε για αρκετά μεγάλο διάστημα. Στην νοτιοανατολική Στερεά( Αττική) τα φαινόμενα θα πέφτουν κυρίως με τη μορφή βροχής ή χιονόβροχου στα πεδινά-παράκτια.

Πυκνές χιονοπτώσεις , ειδικά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες αναμένονται σε τμήματα της Χαλκιδικής , του νομού Θεσσαλονίκης, των Σποράδων , της ανατολικής Θεσσαλίας και της κεντρικής και ανατολικής Εύβοιας. Η συμπρωτεύουσα φαίνεται να έχει αξιόλογα χιόνια μέχρι και στα παράκτια. 

Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές στα περισσότερα ηπειρωτικά και στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Το Σάββατο θα συνεχιστούν οι τοπικές χιονοπτώσεις στην δυτική χώρα με τάση να εξασθενούν ή να σταματούν, ενώ αντίθετα στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις δείχνουν να είναι έντονες , με έμφαση στην βόρεια και ανατολική Εύβοια, την Χαλκιδική , την Μαγνησία και τις Σποράδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειώνονται επίσης στην ανατολική , κεντρική Μακεδονία και τη Θράκη. Γύρω στο μεσημέρι του Σαββάτου θα πρέπει τα φαινόμενα να έχουν αρχίσει να εξασθενούν στις περισσότερες περιοχές. Οι μόνες παράκτιες περιοχές που μπορεί να μη δουν καθαρό χιόνι, αλλά χιονόβροχο είναι στην νότια Εύβοια , την Σκύρο και στα ανατολικά των Σποράδων. Το Σάββατο θα επικρατήσει ολικός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. 

Πρόγνωση Αττικής για σήμερα Παρασκευή:

Αρχικά λίγες νεφώσεις και σχετική ηλιοφάνεια με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει τοπικά έως και στους 7-8 oC κυρίως από το κέντρο και νοτιότερα-ανατολικότερα. Περίπου από αργά το μεσημέρι ( δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι το μεσημέρι ή το απόγευμα) αναμένεται να εισβάλει συννεφιά από τα νότια- νοτιοδυτικά και προοδευτικά να βρέξει στα πεδινά και να χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα αναμένεται πρόσκαιρα να είναι ισχυρά .

Σε αυτό το "πέρασμα" , το οποίο δείχνει να διαρκεί για περίπου 3-4 ώρες, το πόσο χαμηλά θα χιονίσει θα εξαρτηθεί καθαρά από το "timing" της έλευσης του. Όσο πιο πολυ προς το βράδυ διέλθει η διαταραχή από την Αττική τόσο πιθανότερο είναι να χιονίσει και σε κάποιες περιοχές του Λεκανοπεδίου των Αθηνών. Σαν μέσο όρο αναμένεται να χιονίσει από τα 250-350μ μέσα στο Λεκανοπέδιο(όσο βορειοδυτικότερα τόσο χαμηλότερα), και από τα 150-200μ και πάνω στην δυτική και βόρεια Αττική. Αντίθετα, στη νότια και ανατολική Αττική οι χιονοπτώσεις δείχνουν να περιορίζονται από τα 450-500μ και πάνω. Η εστία των πιο αξιόλογων φαινομένων είναι πιθανότερο να είναι η ευρύτερη περιοχή του δυτικού και νότιου Λεκανοπεδίου , με τον Υμηττό να "ντύνεται" αρκετά στα λευκά. 

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί - βορειοανατολικοί ασθενείς που προς το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ανάλογη ένταση. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 2 έως 7 oC , αλλά στα βόρεια και δυτικά θα είναι 2-4 oC χαμηλότερη.