Τα Ανταρκτικά μοντέλα προβλέπουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας

12-16-2017 11:35 / 1163 προβολές
Τα Ανταρκτικά μοντέλα προβλέπουν άνοδο της στάθμης της θάλασσας

 Έκθεση του  Climate Central

Τα Ανταρκτικά μοντέλα πάγου  προβλέπουν διπλασιασμό  της αύξησης της στάθμης της θάλασσας που  αναμένεται  αυτό τον  αιώνα, αν οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπανσης από την παγίδευση της  θερμότητας παραμένουν υψηλές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήγαγε  ο Δρ Robert Kopp του Πανεπιστημίου Rutgers και  επιστήμονες του Κλιματικού  Κέντρου.

Η μέση παγκόσμια στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα πόδι μεταξύ του 2000 και του 2050 και κατά μερικά ακόμη πόδια στα τέλη του αιώνα  σύμφωνα με ένα σενάριο  υψηλής ρύπανσης λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις προβλέψεις  σε αυτή την νέα μελέτη. Δείχνει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στον 21ο αιώνα θα μπορούσε να περιοριστεί σε λιγότερο από δύο πόδια αν οι εκπομπές αερίων  του θερμοκηπίου μειωθούν δραστικά και άμεσα, οδηγόντας σε  ένα μεγαλύτερο χάσμα στις συνέπειες της  αύξησης της στάθμης της θάλασσας μεταξύ σεναρίων υψηλών και χαμηλών εκπομπών ρυπών, που προηγούμενη έρευνα έδειξε

https://stakes.climatecentral.org/index.html#13/36.8393/-76.2877?show=stakes&level=3&unit=feet&pois=hide

  Το παραπάνω λίνκ αφορά προβλέψεις για το Norfolk and Portsmouth, Virginia το 2100 υπό τις προβλέψεις για υψηλό επίπεδο μόλυνσης

Η μελέτη παρέχει μια μέση προβολή για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 146 εκ. κατά τον 21ο αιώνα κάτω από ένα σενάριο υψηλής ρύπανσης γνωστό ως RCP8.5 (βλέπε πίνακα παρακάτω), όταν προέκυψαν τα αποτελέσματα από τη νέα μοντελοποίηση του πάγου της Ανταρκτικής και συμπεριλήφθηκαν. Η πιο πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία δημοσιεύθηκε το 2014, η οποία υποθέτει ότι ο Ανταρκτικός Πάγος  θα παραμείνει  σταθερός, προέβλεψε μια μέση εκτίμηση για το ίδιο σενάριο στην ίδια χρονική  περίοδο της τάξεως των 74 εκατοστών (2'5 ")

Οι προηγούμενες προσπάθειες για  να προβλέψουμε το μελλοντικό  επίπεδο της στάθμης της θάλασσας είχαν συνδυαστεί με προβλέψεις για τα  μελλοντικά επίπεδα ρύπανσης αερίων του  θερμοκηπίου με ευρήματα από τις  έρευνες  για τις επιπτώσεις της ρύπανσης   που θα οδηγούσαν στη θέρμανση των ωκεανών και στο λώσιμο των παγετώνων. Αυτές οι προσπάθειες είτε απέκλεισαν την πιθανότητα  διάλυσης παγετώνων  στα σύνορα της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, αποκλείοντας τον επακόλουθο νέο μηχανισμό της αστάθειας των θαλάσσιων παγετώνων είτε βασίστηκαν σε γνώμες των εμπειρογνωμόνων σχετικά με αυτές τις πιθανές επιπτώσεις.

Η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική θα μπορούσε να κάνει περισσότερα ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα της θάλασσας σε σχέση με όλους τους άλλους παράγοντες και η πρόσφατη μοντελοποίηση πάγου που αναπτύχθηκε από τον Robert DeConto του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και του David Pollard του κρατικού πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανέφερε ότι τα αποθέματα πάγου της ηπείρου μπορεί να είναι λιγότερο σταθερά από ότι είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Η νέα μελέτη "Η εξελισσόμενη κατανόηση του πάγου της Ανταρκτικής και η ασάφεια στις πιθανολογούμενες προβλέψεις για τη στάθμη της θάλασσας" συνδοίασε τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης από τον DeConto και τον Pollard με προβλέψεις αύξησης της στάθμης της θάλασσας που δημοσιεύθηκαν το 2014 και από τότε υιοθετήθηκαν  από πολλές πόλεις  πολιτείες και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Kopp, δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Future of the Earth. Άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα συνεργάζονται  με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, το Κολέγιο της Βοστώνης και το Κλιματικό Κέντρο.

Η μελέτη προβλέπει ένα μεγάλο εύρος ανόδου τους επιπέδου της στάθμης της θάλασσας με  διάφορα σενάρια εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ακόμη και τα χαμηλότερα επίπεδα της προβλεπόμενης αύξησης της στάθμης της θάλασσας θα απαιτούσαν μεγάλες επενδύσεις στην  προσπάθεια  προσαρμογής και θα απαιτούσαν τη μετακίνηση των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Τα μεγαλύτερα επίπεδα αύξησης της στάθμης της θάλασσας αυξάνουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Ο μέσος όρος των υποθέσεων  για την αύξηση της στάθμης της θάλασσας από το 2000 έως το 2050 στη μελέτη ήταν περίπου 30 cm (ένα πόδι) κάτω από το RCP8.5. Η έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα της θάλασσας το 2050 θα επηρεαστούν ελάχιστα από την ποσότητα ρύπανσης που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και  που θα ελευθερωθεί κατά τα επόμενα χρόνια.

Οι νέες προβλέψεις προειδοποιούν για  τους κινδύνους που προβλέπονται για το δεύτερο ήμισυ του αιώνα, με αυτούς τους κινδύνους να είναι  σημαντικά υψηλότεροι εάν συνεχιστούν τα σημερινά επίπεδα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με το σενάριο RCP8.5 υψηλής ρύπανσης της μελέτης , ο μέσος όρος των υποθέσεων  για την περίοδο 2000 έως 2100 είναι  146 εκατοστά (4'9 ") της  αύξησης της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έρευνα, η τοπική άνοδος θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή κάτω από το ίδιο σενάριο και θα υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο για όλες τις ακτές του Κόλπου των Ηνωμένων Πολιτειών και των ακτών του Ατλαντικού, και κυμαίνονται μέχρι 225 cm (7'5 ") ή περισσότερο στη Λουιζιάνα.

Δύο από τους συντάκτες  αυτής της μελέτης  ήταν ο Benjamin Strauss του Κλιματικού Κέντρου και ο Scott Kulp. Για τη μελέτη, το ζευγάρι αντιστοιχούσε στις προβολές της τοπικής αύξησης της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως και υπολόγισε ότι, αν δεν δημιουργηθούν νέες προστασίες, το νερό θα μπορούσε να κατακλύσει μόνιμα τη  γη που σήμερα φιλοξενεί 153 εκατομμύρια ανθρώπους (δείτε τον πίνακα παρακάτω).Σαν προοπτική,  αυτό είναι δηλαδή σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ και περισσότερο από τρεις φορές τον εκτιμώμενο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως στο τέλος του 2016. Η αξιολόγηση αυτή χρησιμοποίησε τα διαθέσιμα δεδομένα παγκόσμιας ανόδου της θάλασσας  από τη NASA. Καθώς είναι γνωστό ότι αυτά τα στοιχεία ανόδου υποτιμούν σημαντικά την έκθεση των ακτών στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ο  πληθυσμός που μπορεί να πληγεί  είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

 

Το 90% των προσομοιώσεων της μελέτης διαπίστωσε ότι η παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα είναι μεταξύ 93 εκατοστών (3'1 ") και 243 εκατοστών (8 ') κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα υπό το RCP8.5. Σύμφωνα με το σενάριο  των  8 ποδών, οι επιπτώσεις θα ήταν ιδιαίτερα έντονες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, όπου η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί σημαντικά περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Λόγω των περιφερειακών επιδράσεων που οφείλονται κυρίως στην καθίζηση των εδαφών και στις βαρυτικές επιδράσεις που συνδέονται με την απώλεια μάζας πάγου από την Ανταρκτική, αναμένεται αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 9 έως 11 πόδια κατά μήκος των πυκνοκατοικημένων ακτών του Κόλπου και του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο, το οποίο είναι γνωστό ως RCP2.6, όπου οι εκπομπές μειώνονται δραστικά και άμεσα, η μελέτη προβλέπει μέση αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 56 εκατοστά (1'10 ") κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.

Η έρευνα δεν μπορεί ακόμη να αποδώσει πιθανότητες σε διαφορετικά αποτελέσματα σχετικά με το επίπεδο της θάλασσας, αλλά διερευνά ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, καθιστώντας τις μεσαίες (κεντρικές) τιμές σχετικά ισχυρές. Η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην ενσωμάτωση της φυσικής της Ανταρκτικής σε εκθέσεις σχετικά με το επίπεδο θάλασσας.

Για μια περαιτέρω προοπτική, διαβάστε το blog του Kopp στο εργαστήριο επιπτώσεων του κλίματος. ( http://www.impactlab.org/news-insights/kopp-ice-sea-level-rise-projections/)

 

Πηγή http://www.climatecentral.org/news/antarctic-modeling-pushes-up-sea-level-rise-projections-21776?utm_content=bufferd835c&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=

Μετάφραση Γιώργος Κυπραίος