Τάση καιρού μέχρι και Χριστούγεννα 2017-Περιληπτική ανάλυση

12-11-2017 10:18 / 12550 προβολές
Τάση καιρού μέχρι και Χριστούγεννα 2017-Περιληπτική ανάλυση

Η Ευρώπη χωρισμένη τις τελευταίες ημέρες με την κεντροδυτική Ευρώπη υπο κλοιό κακοκαιρίας με πυκνές χιονοπτώσεις ,σε αντίθεση με τα Βαλκάνια και μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης όπου κυριαρχούν ήπιες καιρικές συνθήκες.

Στους χάρτες βλέπουμε πολικό αυλώνα μεγάλης έκτασης να απλώνεται μέχρι την ιβηρική χερσόνησο. Τις επόμενες ημέρες φαίνεται πάντως βαθμιαία πως ο αυλώνας εξ ατλαντικού θα απλωθεί ανατολικότερα, όπως βλέπουμε και στον δεύτερο χάρτη πολύ ενισχυμένος αεροχείμαρρος ,νότια της Γροιλανδίας με ζωνική συνιστώσα προς τα ανατολικά θα εξαναγκάσει τον πολικό αυλώνα να κινηθεί ανατολικότερα και να του αλλοιώσει την έντονη ψυχρή μεταφορά προς τον νότο.

Έτσι στην χώρα μας δεν αναμένεται να μας επηρεάσει η πολική κατάβαση στην κεντροδυτική Ευρώπη, μια που αεροχείμμαρος αυτός θα τείνει να ζωνικοποιήσει πρόσκαιρα την κυκλοφορία, χωρίς να καταφέρει κάν να μεταβάλει τον καιρό της χώρας μας, δηλαδή θα παραμείνουν οι ήπιες σχεδόν ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες κυρίως στα ανατολικά με αρκετή ηλιοφάνεια. Με εξαίρεση την Δυτική-ΒΔκή Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη όπου πρόσκαιρα ψυχρό μέτωπο θα μεταβάλει τον καιρό εκεί με βροχές.

Προς το τέλος της εβδομάδος καθώς Ridge που απλώνεται απο τις Αζόρες προς την Ισλανδία,θα καταφέρει να σκάψει νέο πολικό αυλώνα, στην κεντροδυτική Ευρώπη με νέες πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές ξανά. Αυτήν την φορά πάντως στην χώρα μας αναμένουμε μεταβολή του καιρού μια που αυλώνας θα καταφέρει να προλάβει προέκταση εώς την Ιταλία με αποτέλεσμα κυκλογέννεση.

Όλα δειχνουν το Σαββατοκύριακο 16-17 Δεκεμβρίου και κυρίως την Κυριακή αναμένουμε κακοκαιρία με πολλές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά κεντρικά και βόρεια καθώς και πολλές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές,πιθανόν και σε περιοχές της Ηπείρου και της Δυτ.Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

Η επόμενη εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα,αναμένεται τάση αποκοπής και μετατόπισης του πολικού αυλώνα προς την ανατολική Ευρώπη.Η χώρα μας φαίνεται,να βρίσκεται στην άκρη του που χονδρικά αυτό σημαίνει, τάση για κυκλογεννέσεις, εντος μεσογειακού χώρου. Σαν πιο πιθανή εξέλιξη φαίνονται αρκετές βροχές, κρύο κυρίως στην βόρεια χώρα και χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα εντός βόρειας Ελλάδας. Τα πράγματα είναι εντελώς ακαθόριστα, στο πώς θα αποκοπεί ο αυλώνας και τι πορεία θα ακολουθήσει, η προγνωσιμότητα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι εξαιρετικά κακή, όμως η τάση δείχνει ψυχρή με αρκετά χειμερινό ενδιαφέρον που περισσότερο ευνοεί την βόρεια χώρα, για χιονοπτώσεις χαμηλά. Εν ολίγοις, σε αυτό το διάστημα μπορεί να προκύψει και κακοκαιρία με χειμερινό ενδιαφέρον, χιόνια δηλαδή να πολιορκούν μεχρι και ημιπεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, όμως και με ενδοδιαστήματα με πιο ήπιο καιρό, το διάστημα ειδικα 21-23 του μηνός.

Για το τετραήμερο των Χριστουγέννων

Βρισκόμαστε εξαιρετικά μακριά, παρόλα αυτά θα τολμήσουμε να δώσουμε μια πρώτη πρόγευση ώς τάση, φαίνεται ο καιρός να ευνοεί ψυχρή μεταφορά στην ανατολική Ευρώπη, αντικυκλωνικές συνθήκες περισσότερο στην δυτική, υπάρχουν πιθανότητες για ψυχρή εισβολή εντός του διαστήματος, χωρίς να μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε συμπεριφορά .Εν ολίγοις μετά την ενδιαφέρουσα εβδομάδα με χειμερινό καιρό θα κορυφωθεί με μιά πιο εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας αυτο το διάστημα και με πιθανή πολιορκία χιονοπτώσεων χαμηλότερα.

Επιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας