Έλευση βαρυχειμωνιάς Aνδρομάχη -Τάση καιρού Ελλάδος μέχρι τις 25 Γενάρη 2018,περιληπτική ανάλυση

01-08-2018 22:18 / 26196 προβολές
Έλευση βαρυχειμωνιάς Aνδρομάχη -Τάση καιρού Ελλάδος μέχρι τις 25 Γενάρη 2018,περιληπτική ανάλυση

Aρκετά ήπιος συνεχίζεται ο χειμώνας στην χώρα μας μας,παρόλα αυτά αποτράπηκε έντονη θερμή μεταφορά και στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας ,παρά την αρκετά ισχυρή θερμή ανωμεταφορά λόγω της έλευσης του θερμού αντικυκλώνα πάνω απο την χώρα.Φαίνεται πάντως ότι όλα αυτά φαίνονται να αλλάζουν και ο χειμώνας να επιστρέφει στην χώρα μας όπως σας είχαμε προϊδοποιήσει αρκετές ημέρες πρίν για την καρδιά του χειμώνα.

Άς δούμε την ροή της κυκλοφορίας της Ατμόσφαιρας:

Aποκομένη ανώτερη ψυχρή λίμνη στην Ιβηρική χερσόνησο,αναμένεται να ξαναμπεί στην κυκλοφορία απο τον ατλαντικό,μια που κομάτι του αμερικάνικου πολικού λωβού θα εκταθεί εώς την Μ.Βρετανία.

Έτσι αναμένεται να ξαναμπεί στην κυκλοφορία απο την  ατλαντική ροή,μια που κομάτι του αμερικάνικου πολικού λωβού θα εκταθεί εώς την Μ.Βρετανία και θα μετατραπεί σε αυλώνα,ο οποίος εκτείνεται εώς τα ΒΔκά της Αφρικής.

Την Τετάρτη αναμένεται καθώς ο αυλώνας θα ανηφορήσει προς τον κόλπο της Σύρτης και θα πυροδοτήσει  κυκλογέννεση

Το χαμηλό αυτό αναμένεται να δώσει αρκετές βροχές ,καταιγίδες σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές.Ταυτόχρονα ,όλο το σύστημα θα ανατροφοτηθεί με ψυχρή ανωμεταφορά απο τον Ατλαντικό.

Το χαμηλό αναμένεται να εγκλωβιστεί στο Ιόνιο όμως short wave τις πρώτες ημέρες της πέμπτης θα ανηφορίσει προς το Β.Αιγαίο και θα δώσει και δευτερέυουσα ύφεση.

Άς δούμε τι συμβαίνει γενικότερα στην ατμόσφαιρα :

Αντικυκλώνας,προς τις βαλτικές χώρες ,με τάση να επεκταθεί προς την Σιβηρία,εξαναγκάζει μετά απο αρκετό καιρό την σηβιρική περιοχή του πολικού λωβού να απλωθεί,προς την μάυρη θάλασσα. 

Βλέπουμε και μια τάση για ανάπτυξη πολικού αεροχειμάρρου να σκάβει σιβηρικές πολικές αέριες μάζες(cP),προς την μάυρη θάλασσα.

To βαρομετρικό χαμηλό,στο Ιόνιο που αναμένεται το Σάββατο να κινηθεί ανατολικά προς το Ν.Αιγαίο,καθώς θα κινηθεί ανατολικά το επιφανειακό ψύχος απο την Μάυρη θάλασσα θα έχει τάση να προσεγγίσει την βόρεια χώρα.

Στην συνέχεια φαίνεται να πέρνει την σκυτάλη για τα καλά ο ατλαντικός και πάλι,τρομερά ισχυρός αεροχείμαρρος ,αναπτύζεται απο την ΒΑκή Αμερική,με βλέψεις προς την μεσόγειο,αυτή η τρομερή ισχύ του θα βοηθήσει ώστε πολύ βίαια να κατηφορίσει καρφί ΝΑκά,εκτενέστατος πολικός αυλώνας,προς την κεντρική μεσόγειο,όμως η διέλευση του αυλώνα απο την κατα πολύ θερμότερη θάλασσα του Ατλαντικού,θα εκφυλίζει θεαματικά το επιφανειακό ψύχος.

Όσον αφορά την χώρα μας αναμένεται η προϋπαρξη και ο εγκλωβισμός ψύχους στην κεντροβόρεια χώρα και κυρίως προς την Κεντροδυτική Μακεδονία και Δυτική Θεσσαλία,καθώς αναμένεται να εισβάλει ο ατλαντικός αυλώνας,προς την κεντρική μεσόγειο αναμένεται κυκλογέννεση,οι  υγρές και θερμές αέριες μάζες ,απο τα νότια του ιονίου αναμένεται να συγκρουστούν με τις εγκλωβισμένες κατα πολύ ψυχρότερες αέριες μάζες απο τα ανατολικά κράσπεδα της πίνδου,έτσι αναμένουμε εντυπωσιακό θερμό μέτωπο.Χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας και της δυτικής Θεσσαλίας αναμένονται με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Απο τις 17-22 Γενάρη 2018

H βίαιη έλευση του ατλαντικού αεροχείμαρρου με ΒΔκή συνιστώσα θα φέρνει διαδοχικές κυκλογεννέσεις προς την μεσόγειο που θα αφορά και την χώρα μας,διαρκείς εναλλαγές πολλές βροχές καταιγίδες,αλλά και χιονοπτώσεις που θα αφορούν κυρίως τα ορεινά αλλά κατα διαστήματα και χαμηλά υψόμετρα σε ΒΔκά τμήματα.

23-25 Γενάρη 2018

Διακρίνεται τάση επέκτασης του αζορικού αντικυκλώνα προς την μεσόγειο και περίοδο καλοκαιρίας στην χώρα μας.

Συμπεράσματα

Υγρός και μουντός καιρός μέχρι την Τετάρτη ο καιρός αλλάζει με αρκετές βροχές και καταιγίδες τοπικά σε θάλασσες,πιο χειμερινή με περισσότερα φαινόμενα κακοκαιρία αναμένεται το διήμερο Παρασκευής -Σαββάτου,με πολύ κρύο να ακολουθεί στην συνέχεια απο τα ΒΑκά με την Θράκη κατα κύριον λόγω να καταλαβαίνει το ψύχος.Απο Δευτέρα προς το βράδυ κυρίως  15 Γενάρη διακρίνεται αλλαγή και πάλι του καιρού που θα ξεκινήσει με χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και ΒΔκής Θεσσαλίας.Ακολουθεί μια περίοδος με συχνή διέλευση βαρομετρικών συστημάτων με πολύ καλή ανώτερη υποστήριξη ,και πολλές συχνές βροχές καταιγίδες,και χιόνια κυρίως στα βουνά.

Διευκρίνηση: Το Forecastweather.gr σε συνεργασία με το northmeteo.gr υιοθετεί την ονοματοδοσία κακοκαιριών στην χώρα,απο τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους μέσα απο ψηφοφορία εντός των διαδυκτιακών ομάδων στο Facebook

Επιμέλεια : Θεόδωρος Γκέσουρας