Βαδίζοντας προς το χειμώνα. Ανάλυση και εκτίμηση καιρού για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

11-30-2017 00:00 / 9157 προβολές
Βαδίζοντας προς το χειμώνα. Ανάλυση και εκτίμηση καιρού για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

Καλημέρα φίλες και φίλοι. Με νοτιάδες , υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και πολλές βροχές στη δυτική Ελλάδα μας αποχαιρετάει το ημερολογιακό Φθινόπωρο , με ανάλογο μοτίβο μας υποδέχεται και ο ημερολογιακός χειμώνας. Αιτία για την εν λόγω καιρική εξέλιξη είναι η κάθοδος πολύ ψυχρών αερίων μαζών στην κεντρική Ευρώπη και η δημιουργία οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού στην κεντροδυτική Μεσόγειο , με κίνηση προς την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια του Σαβ/κου, τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην βορειοδυτική Ελλάδα θα επεκταθούν νότια και ανατολικά , επηρεάζοντας και την υπόλοιπη δυτική - νοτιοδυτική χώρα , ενώ πέρασμα βροχών και τοπικών καταιγίδων θα έχουν τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Η νέα βδομάδα (4-11/12) αναμένεται να ξεκινήσει με σταδιακή επικράτηση ψυχρότερων συνθηκών , ενώ, περίπου στα μέσα αυτής, τοποθετείται η πρώτη αξιόλογη επίσκεψη του χειμώνα στην χώρα μας , τουλάχιστον από θερμοκρασιακής άποψης. Το αν αυτή η διαφαινόμενη πτώση της θερμοκρασίας θα συνδυαστεί με φαινόμενα , ώστε να δούμε τα πρώτα χιόνια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, θα το αναλύσουμε στη συνέχεια του άρθρου. 

Ανάλυση κυκλοφορίας

Σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο επικρατεί μοτίβο μεσημβρινής κυκλοφορίας με τον πολικό στρόβιλο να έχει διαταραχθεί σημαντικά από διαδοχικά πεδία υψηλών πιέσεων και με τις αρκτικές αέριες μάζες να βρίσκουν διέξοδο προς τα μέσα γεωγραφικά πλάτη. 

Όσον αφορά στη γειτονιά μας: Εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων στον βόρειο Ατλαντικό εξαναγκάζει τμήμα του πολικού αεροχειμμάρου σε μεσημβρινή ταλάντωση, με αποτέλεσμα την κάθοδο πολύ ψυχρών αερίων μαζών σε όλο το βάθος της τροπόσφαιρας από την Σκανδιναβία προς την κεντρική, δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη.

Η κατερχόμενη short wave trough, καθώς συναντά τις Άλπεις, σχηματίζει βαρομετρική ύφεση στα υπήνεμα της οροσειράς , η οποία οργανώνεται στην θάλασσα της Κορσικής. Παράλληλα, στη μήτρα της short wave trough αποκόπτεται ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από τη βόρεια Θάλασσα, το οποίο κινείται ανατολικά κατά μήκος των νότιων απολήξεων των Ουραλίων και συνδυάζεται με τις υψηλές πιέσεις στην δυτική Ασία. Αυτή θα είναι και η βασική αιτία των πολύ θυελλωδών νοτιάδων  που αναμένεται να επικρατήσουν στα πελάγη μας το επόμενο 48ώρο.

Καθώς οργανώνεται και στροβιλίζεται το βαρομετρικό χαμηλό στα ανοιχτά της Κορσικής, σκάβει μεν θερμές αέριες μάζες στα ανατολικά του κράσπεδα, "στέλνει" δε διαδοχικές διαταραχές προς την περιοχή μας ,

οι οποίες θα εκφραστούν με τη μορφή προμετωπικών βροχών και καταιγίδων στην βορειοδυτική Ελλάδα και το βόρειο Ιόνιο , ενώ το ψυχρό μέτωπο του χαμηλού , κατά τη διάρκεια του Σαβ/κου θα κινηθεί ανατολικά , προκαλώντας περαιτέρω επιδείνωση του καιρού στη δυτική Ελλάδα και επέκταση των φαινομένων ανατολικότερα. Λόγω των θυελλωδών νοτιοδυτικών ανέμων σε μεγάλο βάθος της τροπόσφαιρας, κατά κύριο λόγο αναμένονται ορογραφικού τύπου καταιγίδες κατά μήκος της Πίνδου, οι οποίες στην Ήπειρο θα έχουν έντονο χαρακτήρα. 

Στις αρχές της νέας εργάσιμης εβδομάδας ( 4-6 /12) , παρατηρούμε την προσπάθεια του αντικυκλώνα στον βορειοανατολικό Ατλαντικό να εδραιωθεί ως εμποδιστής της ατλαντικής ροής , ενώ παράλληλα απουσιάζει πλήρως η συνοχή από το polar vortex. Ο διαφαινόμενος έντονος "κυματισμός" των ατμοσφαιρικών διαταραχών κατά τον άξονα βορρά -νότου σε ολόκληρη την περιοχή μεταξύ ανατολικών ΗΠΑ και δυτικής Σιβηρίας θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην σύγκρουση αερίων μαζών διαφορετικών χαρακτηριστικών στα μέσα πλάτη του βόρειου Ατλαντικού και στη δημιουργία διαδοχικών βαθέων υφέσεων στις δυτικές παρυφές του Αζορικού αντικυκλώνα. Η τροχιά και το μέγεθος αυτών των υφέσεων αναμένεται να καθορίσουν σε καταλυτικό βαθμό τον τρόπο επέκτασης και το σχήμα του αντικυκλώνα -εμποδιστή.

Σύμφωνα με την επικρατούσα τάση, το διαμορφωνούμενο πεδίο υψηλών πιέσεων αναμένεται να συμπιεστεί προς τα ανατολικά , χωρίς όμως να διακοπεί η τροφοδοσία του με θερμές αέριες μάζες από τον νότο , με αποτέλεσμα δευτερεύουσα μεσημβρινή ταλάντωση του πολικού αεροχειμμάρου στην βόρεια Ευρώπη . Η ταλάντωση αυτή θα πηδαλιουχίσει προς τα Βαλκάνια short wave trough Σκανδιναβικής προέλευσης , η οποία αναμένεται να κινηθεί ανατολικά. Αποτέλεσμα αυτής της δευτερεύουσας μεσημβρινής έξαρσης θα είναι η μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας και την Mικρά Ασία. Η ταχύτητα κίνησης και η ακριβής κλίση του αεροχειμμάρου , οι οποίες καθορίζονται από το σχήμα του αντικυκλώνα- εμποδιστή , θα καθορίσουν με τη σειρά τους την τελική έκβαση της short wave trough. 

Όπως γίνεται φανερό από την παραπάνω ανάλυση, η τελική έκβαση της ατμοσφαιρικής διαταραχής εξαρτάται από την συμπεριφορά των ατλαντικών υφέσεων , για τις οποίες επικρατεί τεράστια προγνωστική αβεβαιότητα μετά τις 5 μέρες. 

Βλέπουμε στους παρακάτω χάρτες στο πόσο εξαρτάτε,η πολική κατάβαση στην βαλκανική ,απο την απρόβλεπτη συμπεριφορά των ατλαντικών υφέσεων.

Eκτιμώμενο αποτέλεσμα της πιθανής κίνησης αυτής της διαταραχής : 40% αξιόλογη πτώση της θερμοκρασίας,κρύο με αρκετή ηλιοφάνεια,40% φαινομενα  ανατολικη χωρα και κυρίως  αιγαιο , 20% φαινομενα ολοκληρη ηπειρωτικη χωρα
και οσον αφορα τις χιονοπτώσεις  , αν επιτευχθεί υετός αναμένεται να χιονίσει και σε βόρεια πεδινά
για κεντρικα μεχρι 200-300μ και για αττικη μεχρι 600-700.Τα παραπάνω είναι απλά μια ενδεικτική τάση με βάση τα τωρινά δεδομένα,για να έχουμε μία γέυση για το περι τίνος πρόκειτε στο περίπου

Για το υπόλοιπο της επόμενης βδομάδας ( 7-11/12) , επικρατεί - 'οπως είναι φυσικό- ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ανασύνταξης του πεδίου υψηλών πιέσεων στον βορειοανατολικό Ατλαντικό με πιθανότερο αποτέλεσμα ακόμα μία μεσημβρινή έξαρση στην Ευρωπαική ήπειρο , της οποίας η τελική θέση είναι αδύνατον να εκτιμηθεί από τώρα.

Πάντως, τα περισσότερα σενάριαστα τελευταία τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων κατευθύνουν τις ψυχρές αέριες μάζες προς την δυτική Ευρώπη, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει. 

Επιμέλεια : Γιώργος Πολίτης

Επιμέλεια Χαρτών: Θεόδωρος Γκέσουρας