Τι είναι βομβογένεση?

12-01-2017 18:00 / 1248 προβολές
Τι είναι βομβογένεση?

Του  Alex Sosnowski, AccuWeather senior meteorologist  

Μπορεί να έχετε ακούσει ή να έχετε διαβάσει  για μια καταιγίδα που υφίσταται "βομβογένεση". Τι ακριβώς σημαίνει  όμως αυτή η μετεωρολογική έννοια;

Με απλά λόγια, η βομβογένεση είναι μια καταιγίδα που υφίσταται ταχεία ενίσχυση. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των καταιγίδων εμφανίζονται πάνω από τον ωκεανό. Η καταιγίδα μπορεί να είναι τροπική ή μη τροπική.

Άλλες συνηθισμένες φράσεις για τη βόμβογένεση  περιλαμβάνουν μετεωρολογική βόμβα ή απλά βόμβα.

Η εικόνα δείχνει μια καταιγίδα στη Βερίγγειο θάλασσα που υπεβλήθει σε βομβογένεση τον Μάρτιο του 2015.NOAA/University of Wisconsin-Madison/Satellite

Ο όρος βομβογένεση  προέρχεται από τη συγχώνευση δύο λέξεων: βόμβα και κυκλογένεση. Όλες οι καταιγίδες είναι κυκλώνες και η γένεση σημαίνει τη δημιουργία ή την αρχή. Σε αυτή την περίπτωση, η βόμβα αναφέρεται στην εκρηκτική ανάπτυξη. Συνολικά ο όρος σημαίνει εκρηκτική ενίσχυση της καταιγίδας.

Ένας κυκλώνας (μη τροπική καταιγίδα ή τυφώνας) είναι ουσιαστικά μια γιγάντια ανερχόμενη στήλη αέρα που περιστρέφεται αριστερόστροφα πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο.

Όταν ο αέρας ανεβαίνει, παράγει ένα φαινόμενο κενού που οδηγεί σε χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση.Όταν μια καταιγίδα δυναμώνει, η στήλη του αέρα ανεβαίνει με  όλο και ταχύτερο ρυθμό και η πίεση μέσα στην καταιγίδα μειώνεται. Οι μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν ένα βαρόμετρο για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η ατμοσφαιρική πίεση συχνά ονομάζεται βαρομετρική πίεση.

Ο μέσος όρος των καταγίδων  το χειμώνα έχουν μια  χαμηλή βαρομετρική  πίεση των 29,53 ίντσες υδραργύρου. Κάποιες από  τις πιο έντονες καταιγίδες μπορεί να έχουν τη βαρομετρική πίεση κάτω από 29,00 ίντσες. Ωστόσο, δεν είναι η χαμηλότερη πίεση που ορίζει τη βομβογένεση, αλλά  πόσο γρήγορα η πίεση μέσα στην καταιγίδα πέφτει. Όταν η βαρομετρική πίεση πέσει τουλάχιστον 0,71 της ίντσας (24 millibars) σε 24 ώρες, μια θύελλα έχει υποβληθεί σε βομβογένεση.

Για παράδειγμα, μια μη ισχυρή καταιγίδα που ξεκίνησε με βαρομετρική πίεση 29,98 ίντσες και κατέληξε με βαρομετρική πίεση 29,27 ίντσες σε 24 ώρες υποβλήθηκε σε βομβογένεση.

Η καταιγίδα του αιώνα το 1993 στις 12-13 Μαρτίου είναι ένα βασικό παράδειγμα μιας καταιγίδας που υποβλήθηκε σε βομβογένεση. Η καταιγίδα ενισχύθηκε από 29,41 ίντσες (996 mb) σε 28,45 ίντσες (963 mb) ή σχεδόν 1,00 ίντσες (33 mb), σε 24 ώρες. Μεγάλο μέρος αυτής της ενίσχυσης έγινε πάνω από τη ξηρά.

https://accuweather.brightspotcdn.com/dims4/default/2992553/2147483647/resize/590x/quality/90/?url=http%3A%2F%2Faccuweather-bsp.s3.amazonaws.com%2F13%2Fc5%2Fa4da65834d0996c393ad2c89b350%2Fstatic-animation-blizzard-of-1993.gif

Αυτή η κινούμενη εικόνα δείχνει την εξέλιξη της καταιγίδας του Αιώνα τον Μάρτιο του 1993.NOAA/satellite

Άλλα παραδείγματα καταιγίδων που υποβλήθηκαν σε βομβογένεση είναι ο τυφώνας Charley το 2004 και ο τυφώνας Wilma το 2005. Η χιονοθύελλα  το 2015 (26-27 Ιανουαρίου), η καταιγίδα  στη Βερίγγειο θάλασσα το Δεκέμβρη του 2015 και η καταιγίδα των βορειοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών στα τέλη  του Οκτώβρη του 2017 βίωσαν μια βομβογένηση .

Οι καταιγίδες που υποβάλλονται σε βομβογένεση είναι μεταξύ των πιο βίαιων καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν μια ευρεία περιοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή ο γρήγορα ανερχόμενος αέρας κοντά στο κέντρο της καταιγίδας πρέπει να αντικατασταθεί από τον αέρα που περιβάλλει την καταιγίδα. Καθώς οι άνεμοι αυτοί κινούνται προς το κέντρο της καταιγίδας με μεγάλη ταχύτητα, μπορεί να προκληθούν ζημιές στην ιδιοκτησία, τα δέντρα να πέσουν και να υπάρξει διακοπή ρεύματος.

Ο δυτικός Βόρειος Ατλαντικός είναι μια ευνοημένη περιοχή για τις καταιγίδες ώστε να  υποστούν μια βομβογένηση. Αυτή είναι μια περιοχή όπου ο κρύος αέρας από τη Βόρεια Αμερική συγκρούεται με το ζεστό αέρα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα ζεστά νερά του Κόλπου μπορούν επίσης να δώσουν ώθηση σε μια  καταιγίδα.

Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι, αλλά όχι όλοι οι κάτοικοι στα Βορειοανατολικά μπορούν να υποστούν μια  βομβογένηση. Οι έντονοι άνεμοι συχνά δημιουργούν έντονη θαλασσοταραχή και μπορεί να προκαλέσουν σημαντική διάβρωση στην παραλία.Όσον αφορά στις βροχοπτώσεις, πολύ έντονη βροχή  ή χιόνι μπορεί να πέσει στην πορεία της καταιγίδας που υφίσταται βομβογένεση.

Ο ρυθμός  της βροχόπτωσης  παράγεται από την ανερχόμενη στήλη αέρα. Όταν ο αέρας ανεβαίνει, κρυώνει και η υγρασία συμπυκνώνεται για να σχηματίσει σύννεφα και βροχή ή χιόνι. Όσο ταχύτερα ο αέρας ανεβαίνει και δροσίζει, τόσο πιο έντονη είναι η βροχόπτωση.

 

Πηγή  https://www.accuweather.com/en/weather-news/what-is-bombogenesis/70003393

 

Μετάφραση   Γιώργος Κυπραίος