Το παράδοξο του χιονιού λόγω lake effect:Η παγκόσμια θέρμανση θα μπορούσε να φέρει περισσότερο στις Μεγάλες Λίμνες,τουλάχιστον για λίγο

02-06-2017 17:00 / 3937 προβολές
Το παράδοξο του χιονιού λόγω lake effect:Η παγκόσμια θέρμανση θα μπορούσε να φέρει περισσότερο στις Μεγάλες Λίμνες,τουλάχιστον για λίγο

Του Tom Di Liberto

Προηγούμενα, συζήτησα ένα lake effect  που έθαψε πολλά μέρη γύρω από την περιοχή των  Μεγάλων Λιμνών*(Great Lakes). Η ροή του χιονιού ανοικτά αυτών  των λιμνών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κατά τα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα, καθώς ο κρύος χειμωνιάτικος αέρας από το Βορρά αρχίζει να φιλτράρετε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις σχετικά ζεστές  Μεγάλες Λίμνες. Αλλά τι  μας επιφυλάσσει το μέλλον για αυτό το χιόνι λόγω lake effect καθώς οι επιφανειακές θερμοκρασίες συνεχίζουν να θερμαίνονται και το κλίμα μας αλλάζει λόγω της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου; Θα πιστεύατε ότι θα μπορούσε να σημαίνει στην πραγματικότητα περισσότερη επίδραση του lake effect σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Δορυφορική εικόνα που λήφθηκε στις 6 Γενάρη 2017  στις Μεγάλες Λίμνες κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης χιονιού lake effect. Τα σύννεφα απομακρύνονται  από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, με  δέσμη νεφών χιονιού lake effect να είναι ορατά κατά μήκος της νότιας ακτής της λίμνης Erie και του ανατολικού άκρου της λίμνης Οντάριο. NASA / NOAA εικόνα από τoν Suomi NPP-Satellite.

Η ποσότητα ή η σοβαρότητα του αποτελέσματος του lake effect  χιονιού σε όλη την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών είναι συνδεδεμένο με το, πόσο χωρίς πάγο και ζεστές είναι οι λίμνες καθώς και η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στις λίμνες και τον αέρα που φυσά από  πάνω τους. Σε έναν πλανήτη που συνεχώς ζεσταίνεται όχι μόνο η θερμοκρασία των λιμνών θα αυξηθεί αλλά και η περίοδος που θα είναι χωρίς πάγο θα αυξηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εφόσον θα υπάρχει αρκετός κρύος αέρα να φυσάει πάνω από τις λίμνες, θα μπορούσε να σημάνει την αύξηση των lake effect χιονιών, ακόμη και σε έναν κόσμο όπου οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Διαβάστε για μια βαθύτερη εξήγηση.

Παρατηρούμενη ανάλυση χιονοπτώσεων από 30 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, 2017. Οι περιοχές κατά μήκος των Μεγάλων Λιμνών επηρεάζονται συχνά από lake effect  χιόνια. Climate.gov εικόνα

Πώς λειτουργεί το lake effect πάλι ;

Αυτό είχε αναλυθεί στην τελευταία δημοσίευση , αλλά ας  πάμε γρήγορα ξανά τους μηχανισμούς .Το χιόνι του lake effect είναι το  αποτέλεσμα του κρύου αέρα που περνά  πάνω από σχετικά ζεστές, και χωρίς πάγους λίμνες. Ο ψυχρός αέρας που ταξιδεύει πάνω από το νερό για αρκετά μεγάλη απόσταση, όχι μόνο θα ζεσταθεί αρκετά ώστε να αρχίσει να ανυψώνεται αλλά θα αρπάξει αρκετή υγρασία από τις λίμνεςv ώστε να αρχίσει να σχηματίζει σύννεφα και τελικά χιόνι.

Μόλις οι λίμνες αρχίζουν να παγώνουν ξανά και η πηγή της υγρασίας απενεργοποιείται, η εποχή του χιονιού λόγω του lake effect τελειώνει. Αν άλλες ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι ίδιες, εφόσον έχουμε ζεστό νερό και κρύο αέρα,  θα συνεχίσουμε να έχουμε χιόνι λόγω lake effect

Δορυφορική εικόνα που λήφθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2014 με τις κατά πολύ καλυμμένες με πάγο Μεγάλες Λίμνες. Καλυμμένες από πάγο λίμνες μειώνουν δραστικά το ποσό του lake effect χιονιού που παράγεται. NASA / NOAA εικόνα από τον Suomi NPP-Satellite.

Η γωνιά της κλιματικής αλλαγής του Τομ

Έχουμε ήδη δει  αλλαγές στα  χιόνια του lake effect ; Ναι, κατά πάσα πιθανότητα, αν και η βεβαιότητα μας σε αυτές τις τοπικές και περιφερειακές τάσεις είναι λιγότερες από ό, τι για πολλές άλλες περιφερειακές τάσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αντίθεση με τις θερμοκρασίες, οι οποίες μπορούν να μετρηθούν απλά διαβάζοντας ένα ψηφιακό θερμόμετρο, το χιόνι συνήθως μετριέται με το χέρι-κυριολεκτικά με ένα χάρακα. Αυτή η τεχνική  αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο πώς γίνονται οι μετρήσεις από άτομο σε άτομο, τόπο σε τόπο, ή γεγονός σε γεγονός. Ως αποτέλεσμα, τα ιστορικά αρχεία χιονοπτώσεις είναι γενικά λιγότερο αξιόπιστα από τα αρχεία της θερμοκρασίας. (Αυτό καλύπτεται εκτενέστερα από  τον Deke Arndt σε Beyond the Data blog post)

Με αυτό δηλωμένο, οι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συνολικά αποτελέσματα του χιονιού λόγω lake effect κατά μήκος της λίμνης Superior και της λίμνης Μίτσιγκαν έχουν αυξηθεί από το 1927 στο 2007 (Kunkel et. Al 2009). Η έλλειψη μετεωρολογικών σταθμών γύρω από τις άλλες λίμνες οι οποίοι πληρούσαν  τις υψηλές προδιαγραφές της μελέτης σήμαινε ότι οι τάσεις εκεί ήταν πιο αβέβαιες. Ωστόσο, προηγούμενη έρευνα (Burnett et. Al 2003), η οποία δεν χρησιμοποίησε τόσο αυστηρά πρότυπα ποιότητας των στοιχείων, βρήκε αυξήσεις για ολόκληρη την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών μεταξύ του 1931 και 2001.

Δορυφορική απεικόνιση στις 22 του Ιανουαρίου 2014 των Μεγάλων Λιμνών και Finger Lakes(Φίνγκερ Λέικς)** κατά τη διάρκεια εκδήλωσης χιονιού lake effect. Τα σύννεφα απομακρύνονται  από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, ενώ ισχυρές ζώνες χιονιού lake effect είναι  ορατά νότια των  Finger Lakes  στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης. NASA εικόνα από το TERRA / MODIS Satellite.

Τι πιστεύουν τα  κλιματικά μοντέλα;

Ίσως να σκέφτεστε (αν και ελπίζω να μην είναι) "Εεε; Αν το χιόνι αυξάνεται, η αλλαγή του κλίματος θα πρέπει να είναι μια φάρσα! "Αλλά η αύξηση της χιονόπτωσης δεν είναι σε αντίθεση με μια αύξηση της θερμοκρασίας της γης. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, καθώς οι θερμοκρασίες του αέρα ζεσταίνονται, οι Μεγάλες Λίμνες αναμένεται να θερμανθούν και να παραμείνουν χωρίς πάγο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Θεωρητικά, αυτό θα αυξήσει την χιονόπτωση κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και θα επεκτείνει τη σεζόν του χιονιού λόγω lake effect (Burnett et al 2003, Andresen et al. 2012) για όσο χρονικό διάστημα ο αέρας παραμένει αρκετά ψυχρός για  χιόνι.

Και υπάρχει ένα τσαλάκωμα σε αυτή την απλή υπόθεση: ο κρύος αέρας που περνάει πάνω από τις λίμνες θα ζεσταθεί με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που θα ευνοήσει λιγότερο για χιόνι λόγω lake effect. Είναι σαν ένα επικό παιχνίδι της κλιματικής αλλαγής.

Τι  λένε τα κλιματικά μοντέλα  ότι θα συμβεί μακροπρόθεσμα; Για ποιον τραβάνε; Μπορεί να είναι εξαιρετικά αβέβαιο. Σε ορισμένα μοντέλα του κλίματος, οι Μεγάλες Λίμνες δύσκολα προβλέπονται, και είναι δύσκολο να μιμηθεί το ατμοσφαιρικό περιβάλλον  που είναι ευνοϊκό για χιόνια λόγω lake effect. Ωστόσο, αρκετές μελέτες που χρησιμοποιούν διαφορετικά μοντέλα και τις τεχνικές του κλίματος έχουν προσπαθήσει να διερευνήσουν το θέμα.

Στο Vavrus et. al 2013, συνδυάστηκε ένα κλιματικό μοντέλο  και ένα μοντέλο λίμνης για να δείξει ότι η πλήρης κάλυψη πάγου των λιμνών μειώνει δραστικά την χιονόπτωση λόγω lake effect.Στο Notaro et. al 2015 διαπιστώθηκε ότι όσο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ζεσταίνονται, μειώνεται η κάλυψη του πάγου των λιμνών. Σύμφωνα με τα μοντέλα αυτά, μέχρι  το 2050, χιονοθύελλες λόγω lake effect θα είναι πιο  συχνές γύρω από τη λίμνη Superior. Το κλίμα γύρω από τη λίμνη Superior είναι ψυχρότερο από ότι από τα άλλα Μεγάλων Λιμνών, το οποίο την καθιστά περισσότερο σε θέση να υποστηρίξει χιονοπτώσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες είναι ζέστες. Τελικά, όμως, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, τα χιόνια λόγω lake effect τείνουν να μετατραπούν σε βροχή.

Χάρτης που δείχνει την προβλεπόμενη μεταβολή της μέσης θερμοκρασίας του αέρα επιφάνειας (° F) στο τελευταίο μέρος αυτού του αιώνα (2071-2099) σε σχέση με το τελευταίο μέρος του περασμένου αιώνα (1970-1999) κάτω από ένα υψηλότερο σενάριο εκπομπών που περιλαμβάνει τη συνεχή αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών (Α2). NOAA Climate.gov εικόνα.

Εν τω μεταξύ, όταν καιρικά μοντέλα μεγαλύτερης ανάλυσης έτρεξαν για να προσομοιώσουν την βροχόπτωση του lake effect σε θερμότερες λίμνες και  με λιγότερη παγοκαλυψη, το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια αύξηση στην επίδραση του χιονιού λόγω lake effect


Έτσι, μια αύξηση στο χιόνι λόγω lake effect είναι δυνατόν ... για λίγο. Φυσικά, στο τέλος, κάθε περίοδος αυξημένου αποτελέσματος χιονιού λόγω lake effect θα είναι προσωρινό. Τελικά, το χιόνι μετατρέπεται σε βροχή, καθώς τα θερμόμετρα συνεχίζουν να βαδίζουν προς τα πάνω με τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου.

 

Πηγή: https://www.climate.gov/news-features/event-tracker/paradox-lake-effect-snow-global-warming-could-bring-great-lakes-more-it

 

Γιώργος Κυπραίος (Γιωργος77/George George)

 

Διευκρινίσεις

*Μεγάλες Λίμνες ονομάζονται συνολικά οι λίμνες Σουπήριορ, Χιούρον, Μίσιγκαν, Ήρι και Οντάριο που αποτελούν μέρος των συνόρων μεταξύ Η.Π.Α. και Καναδά.

Η συνολική έκταση των λιμνών είναι 244.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο όγκος των υδάτων που περιέχουν είναι 23.000 κυβικά χιλιόμετρα, περίπου το 18% της παγκόσμιας προμήθειας νερού. Οι Μεγάλες Λίμνες είναι το μεγαλύτερο σύστημα γλυκού νερού στη Γη, και μόνο οι πολικοί παγετώνες έχουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Οι λίμνες δημιουργήθηκαν πριν περίπου 5.000 χρόνια, εξαιτίας της δράσης παγετώνων.

Οι αμερικανικές πολιτείες που βρέχονται από αυτές τις λίμνες είναι: το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, η Μινεσότα, η Ιντιάνα, το Οχάιο, η Πενσυλβάνια και η Νέα Υόρκη.. Στον Καναδά, όλες οι λίμνες βρέχουν το Οντάριο

**Η περιοχή Φίνγκερ Λέικς της Νέας Υόρκης πήρε το όνομά της από τις 11 λίμνες που βρίσκονται σε διάταξη αποτυπώματος χεριού μεταξύ της λίμνης Οντάριο και του συνόρου με την Πενσιλβανία. Το τοπίο είναι διάσπαρτο με πίστες για σκι και μονοπάτια πεζοπορίας ή ποδηλασίας. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν τα εκλεκτά κρασιά, τυριά ή τις μπύρες της περιοχής. Η περιοχή προσφέρει άφθονες γαστρονομικές απολαύσεις, με έμφαση στην κουζίνα με ολόφρεσκα υλικά, κατευθείαν από τις ντόπιες φάρμες. Η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής είναι έκδηλα παντού και κάθε αξιοθέατο είναι πιο ενδιαφέρον από το προηγούμενο.

Φωτογραφία των Φίνγκερ Λέικς