Το χρονικό της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την Βόρεια Ελλάδα.

07-11-2019 16:06 / 1516 προβολές
Το χρονικό της φονικής κακοκαιρίας που έπληξε την Βόρεια Ελλάδα.

Σε εθνική τραγωδία εξελίχθηκε η κακοκαιρία που έπληξε την Βόρεια Ελλάδα, από χθες το απόγευμα, έως σήμερα τα ξημερώματα. 

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, οι νεκροί στην Χαλκιδική φτάνουν τους 7, ενώ μία γυναίκα 72 ετών είναι σοβαρά τραυματισμένη.


Το χρονικό της κακοκαιρίας:

Σύμφωνα, με το δίκτυο εντοπισμού ηλεκτρικών εκκενώσεων, blitzortung.org, μέσα σε 17 ώρες ανιχθεύθηκαν τουλάχιστον 152.000 αστραπές και κεραυνοί, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ιταλίας. 

Ώρα 18:00

Στον Ελλαδικό χώρο, πριν την έλευση της σοβαρής κακοκαιρίας από την Ιταλία και την Αλβανία, σημειώθηκαν καταιγίδες κυρίως στον Έβρο και στην Ανατολική Θεσσαλία.

Στον Ν.Έβρου(e-evros.gr):

Το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε το απόγευμα της Τετάρτης την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια ενώ στα χωριά Δίκελλα, Μάκρη και Μεσημβρία σημειώθηκαν αρκετές ζημιές από τους θυελλώδεις ανέμους.

Χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του γκολφ

Για περισσότερο από 15 λεπτά, η χαλαζόπτωση ήταν έντονη και το χαλάζι είχε το μέγεθος μπάλας του γκολφ (ή αυγού). Πρωτοφανές για τα χρονικά όπως αναφέρουν οι κάτοικοι των Δικέλλων και της Μάκρης οι οποίοι έχουν υποστεί πολλές υλικές ζημιές. 

Οι μαρτυρίες αλλά και οι εικόνες που ακολουθούν, κάνουν λόγο για μεγάλες καταστροφές.

Σπίτια και οικήματα με τρύπιες σκεπές πλημμυρίζουν ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος της κακοκαιρίας.

Καταστράφηκαν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και οι σοδειές τους.

Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο νησί της Σαμοθράκης όπου καταγράφονται εξίσου έντονα καιρικά φαινόμενα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Καταστροφές και στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης(xanthinews.gr):

-Χαλάζι σε μέγεθος αυγού στην Ροδόπη

Ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες αλλά και αγροτικό εξοπλισμό, αυτοκίνητα και εξοπλισμό αφήνει πίσω της η μεγάλη χαλαζόπτωση. 90 στρέμματα βαμβάκι καταστράφηκαν ολοσχερώς από το χαλάζι στη Νέα Πέτρα Κομοτηνής.Στο 1,5 μέτρο ύψους έφτασε το νερό που «έπνιξε» στον Ίασμο, κατεβαίνοντας με ορμή από το βουνό, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι δρόμοι. Από τις χθεσινές πλημμύρες έγιναν αρκετές υλικές καταστροφές, όπως παράσυρση αυτοκινήτων και τοπικές πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

-Πλημμύρες στην Ξάνθη

Στην πεδινή περιοχή της Ξάνθης σημειώθηκαν καταστροφές καλλιεργειών ενώ διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων από Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη.

Στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης υπήρχανε σημεία όπου έγιναν κατολισθήσεις λόγω του μεγάλου όγκου νερού, η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι μέσα από την Μύκη:

Θεσσαλία:

Από τις χαλαζοπτώσεις δεν γλίτωσε ούτε η Θεσσαλία το απόγευμα. Εικόνες αλλά και βίντεο από τις καταστροφές μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ώρα 20:00
Όπως παρατηρούμε και από τις δορυφορικές εικόνες, η τεράστια καταιγίδα στην Αλβανία εισέρχεται στον Ελλαδικό χώρο, επηρεάζοντας πρώτα την Φλώρινα.

Ν.Φλώρινας(floriniotika.gr):

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε την πόλη της Φλώρινας λίγο μετά τις 20.00 το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019.

Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν περίπου σαν καρύδι ...και ευτυχώς κράτησε περίπου 1 λεπτό....ενώ συνοδεύτηκε για αρκετή ώρα από έντονη βροχόπτωση με αστραπόβροντα.

Ένα από τα 2 πλατάνια της πλατείας του χωρίου Κέλλη ξερίζωσε το μπουρίνι που συνοδεύτηκε από χαλάζι λίγο μετά τις 8 το απόγευμα.

Το ευτύχημα ήταν όπως περιγράφει ο πρόεδρος του χωριού Αθανάσιος Τάσκας ότι δεν προκάλεσε κάποιο ατύχημα αφού πριν 15 λεπτά παίζανε στο σημείο εκείνο 50 παιδάκια του χωρίου 

Ν.Καστοριάς(svouranews.gr):

Χωρίς ρεύμα βρίσκονται πολλές περιοχές του Νομού Καστοριάς λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Πτώση δέντρου προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στην πόλη της Καστοριάς. 

Συγκεκριμένα, στην βόρεια παραλία στα «ψαράδικα» δίπλα από το άγαλμα του Γερμανού Καραβαγγέλη. Ευτυχώς από την πτώση του δέντρου δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ζημιές σε σταθμευμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Ώρα 21:00

Η ισχυρή καταιγίδα έχει εισέλθει στα ενδονότερα της Μακεδονίας, φτάνοντας στα πρόθυρα της Θεσσαλονίκης. Επίσης, έντονη καταιγίδα, προερχόμενη από την Θράκη, χτύπησε την Σαμοθράκη. 

Πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων στον Ν.Κοζάνης(kozan.gr):

Πτώση δένδρου, λόγω των δυνατών ανέμων, που επικρατούσαν στην περιοχή, το βράδυ της Τετάρτης 10/7, σημειώθηκε στον αύλειο χώρο του Ι. Ν. Αγίας Μαρίνης Τσοτυλίου. Συγκεκριμένα το δέντρο  έπεσε πάνω στην σκεπή του Ιερού Ναού, προκαλώντας ζημιές στα κεραμίδια και στο λούκι. Αν και τη στιγμή της πτώσης του δέντρου διεξαγόταν γενική καθαριότητα, ενόψει του πανηγυριού, ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός, παρά μόνο υλικές ζημιές.

H κακοκαιρία κατέστρεψε και δέντρο στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργιες στην Ημαθία(pliroforiodotis.gr):

Τεράστιες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν σε επιχείρηση στην Ημαθία από το μπουρίνι της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, δεν πίστευσαν στα μάτια τους ο ιδιοκτήτης και οι εργαζόμενοι της εταιρείας ALU-SUN στο ύψος του "66" έξω από τη Νέα Νικομήδεια.Τμήματα από την στέγη ξηλώθηκαν και έπεσαν μέσα στην μονάδα προκαλώντας μεγάλες ζημιές ενώ ο χώρος μέσα πλημμύρισε.Και να φανταστεί κανείς ότι το καιρικό φαινόμενο κράτησε λίγα λεπτά.  Δείτε εικόνες:

Τεράστιες ζημιές και στα δένδρα των ροδακινοπαραγωγών:

 

Έπεσαν δέντρα σε χωριά της Έδεσσας(pellanews.gr):

Ώρα 21:45

Η μεγάλη καταιγίδα εισέρχεται στον Θερμαϊκό και ενισχύεται βίαια, χτυπώντας σφοδρότατα την Χαλκιδική και τμήματα της Θεσσαλονίκης.

Εντυπωσιακά και συγχρόνως επικίνδυνη καταιγίδα χτύπησε την Θεσσαλονίκη(seleo.gr):

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για κοπή δέντρων στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Ζημιές σε αυτοκίνητα από δέντρα που ξεριζώθηκαν από τους δυνατούς άνεμους αλλά και από τους κάδους

που παρασυρθήκαν σημειώθηκαν κυρίως στη ανατολική Θεσσαλοννίκη

Στην Καλαμαριά αλλα και στο Αγγελοχώρι καθως και στην Επανωμη και Μηχανιώνα χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής και την κοπή και απομάκρινση των δέντρων από το οδόστρωμα

Κλήσεις και στη ΔΕΗ γιά κολώνα που έπεσε  καλώδια που κόπηκαν και κρέμονται στην περιοχή της Επανομής.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Χαλκιδική. 7 νεκροί, ανυπολόγιστες ζημιές(protothema.gr):

Ανεβαίνει η λίστα θανάτου στη Χαλκιδική, καθώς εντοπίστηκε ένας ακόμη νεκρός. Σύμφωνα με μέλος της ομάδας των διασωστών, μια σορός ενός άντρα εντοπίστηκε 6 ναυτικά μίλια από την ακτή, ανάμεσα στη Σωζόπολη και στη Νέα Καλλικράτεια. Έτσι οι νεκροί αυξάνονται στους επτά.


Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σορός δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα, συνεπώς δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για τον 62χρονο ψαρά που αγνοείται από το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική. Στην περιοχή στην οποία είχαν χαθεί τα ίχνη του ψαρά επιχειρούν ένα ρωσικό σκάφος και το πλωτό του Λιμενικού Σώματος.


Αρκετοί είναι και οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής. Το σκηνικό συνθέτουν ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.


Οι έξι ταυτοποιημένοι νεκροί είναι: Μία γυναίκα από τη Ρουμανία, 54 ετών και ο 8χρονος γιος της, οι οποίοι έτρωγαν σε ταβέρνα στη Νέα Πλάγια, όταν ο τυφώνας παρέσυρε το στέγαστρο κάτω από το οποίο βρίσκονταν στην παραλία. Αποτέλεσμα η γυναίκα να καταπλακωθεί από το στέγαστρο ενώ μαρτυρίες θέλουν τον 8χρονο να έχασε τη ζωή του όταν ο αέρας τον σήκωσε ψηλά και τον πέταξε με δύναμη στην απέναντι τζαμαρία ενώ προσπαθούσε να τρέξει για να σωθεί! Ένας Ρώσος πατέρας και ο μόλις δύο ετών γιος του περνούσαν σε περιοχή που είχε δέντρα στη Νέα Ποτίδαια και καταπλακώθηκαν. Και δύο ηλικιωμένοι από την Τσεχία, ηλικίας 72 και 70 ετών, που σκοτώθηκαν μέσα στο τροχόσπιτό τους, το οποίο σήκωσε ο αέρας!


Μία γυναίκα 72 ετών είναι η πιο σοβαρά τραυματισμένη. Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου και σύμφωνα με πληροφορίες η κατάστασή της είναι κρίσιμη, καθώς φέρει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Συνολικά, το πρωί της Πέμπτης, 23 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους και πέντε παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Γεννηματάς.  Πρόκειται για τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, όλα Ελληνόπουλα εκτός από ένα κορίτσι από τη Σερβία, που τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα λόγω της θεομηνίας και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλάγιων Χαλκιδικής.

Ενα παιδί χρειάστηκε να χειρουργηθεί λόγω τραύματος στο κεφάλι, αλλά πλέον νοσηλεύεται όντας εκτός κινδύνου. Τα υπόλοιπα παιδιά έχουν θλαστικά τραύματα και δεν αντιμετωπίζουν κάτι σοβαρό.

Δείτε επίσης: 

Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» την Χαλκιδική – Καταστροφές σε ξενοδοχεία, καταστήματα και σπίτια

Σοκαριστικές ΦΩΤΟ από το τραγικό τροχόσπιτο που βρήκαν τον θάνατο δυο άνθρωποι στη Σωζόπολη.


Ώρα 23:05

Η φονική καταιγίδα χτυπάει και την  υπόλοιπη Χαλκιδική(πιο εξασθενημένη όμως) και εισέρχεται στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα νέος γύρος καταιγίδων πλησιάζει την βορειοδυτική Ελλάδα. 

Μπουρίνια και χαλάζια, μεταμεσονύχτιες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Καβάλα- Έπεσαν δέντρα στην Χρυσούπολη (φωτογραφίες: kavala-portal.gr):

Μια ξαφνική, αλλά πολύ δυνατή καταιγίδα έπληξε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πολλές περιοχές του νομού Καβάλας -από τα παράλια του δήμου Παγγαίου ως και τον κάμπο της Χρυσούπολης, και από ορεινά χωριά του δήμου Καβάλας ως και τα νότια της Θάσου (με βάση μαρτυρίες αναγνωστών μας). Το κυριότερο χαρακτηριστικό της καταιγίδας αυτής (η οποία αναμενόταν να ξεσπάσει εντός της ημέρας αλλά όχι μέσα στη νύχτα) ήταν οι πολύ δυνατοί άνεμοι (εντάσεως ως και 8 μποφόρ!), οι οποίοι σε συνδυασμό και με την ισχυρή βροχόπτωση είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμα και να πέσουν δέντρα -κυρίως μέσα στην Χρυσούπολη (μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, έπεσαν ακόμα και λαμαρίνες σε μπαλκόνια σπιτιών) αλλά και σε καλλιέργειες στον κάμπο του Νέστου.

Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο Facebook από τις χρήστες Μαρία Τσίγκοφ και Νικολέτα Ταχτατζή

Ξημερώματα Πέμπτης 11/7:

Ώρα 00:30

Καταιγίδες χτυπούν την Βορειοδυτική Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους και τις έντονες βροχοπτώσεις μικρής διάρκειας. Καταιγίδες σημειώθηκαν και στην Λέσβο. 


Χαλαζοπτώσεις και διακοπές ρεύματος στην Κέρκυρα:

Απρόσμενη καταιγίδα έπληξε και τον νομό Κέρκυρας τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Σε αρκετές περιοχές, κυρίως της Βόρειας Κέρκυρας, σημειώθηκε χαλαζόπτωση με συνοδεία ισχυρών ανέμων. Πολυάριθμες ήταν οι αστραπές και οι κεραυνοί.

Η κακοκαιρία προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε πολλά χωριά του νομού, αλλά τα προβλήματα μέχρι το ξημέρωμα, είχαν αποκατασταθεί. 

Μικροπροβλήματα από τις καταιγίδες και στα Ιωάννινα:

Προβλήματα  μικρής έκτασης δημιούργησε εχτές στα Γιάννενα το μπουρίνι που ξέσπασε λίγο μετά τις 12.40 το βράδυ. Εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων, αρκετά δέντρα έπεσαν.Τα συνεργεία εργάστηκαν πυρετωδώς.για την αποκατάσταση και την απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων. Πολλές περιοχές στο Ζαγόρι,την Κόνιτσα  και  στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, είχαν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Έως τα ξημερώματα:

Οι καταιγίδες πέρασαν με σχετική ευκολία την οροσειρά της Πίνδου και επηρέασαν εκ νέου, τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και των Σποράδων. Τα φαινόμενα κατά τόπους είχαν ένταση, με μεγάλο αριθμό αστραπών, αλλά μικρή διάρκεια. 

Η κακοκαιρία ολοκληρώθηκε δίνοντας κάποιες τελευταίες καταιγίδες στην Εύβοια, το κεντρικό Αιγαίο και την Λέσβο, ενώ οι καταιγίδες στην συνέχεια εισήλθαν στην Τουρκία. 

Ώρα 2:15

Ώρα 4:15

Ώρα 6:30