Τοπικές καταιγίδες σε ηπειρωτικά τμήματα / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Παρασκευή 04/05/18.

05-03-2018 15:00 / 3630 προβολές
Τοπικές καταιγίδες σε ηπειρωτικά τμήματα / Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Παρασκευή 04/05/18.
Διάσπαρτες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην κεντρική και δυτική Ελλάδα. Σημαντικά διαστήματα ηλιοφάνειας στην νότια, βόρεια-βορειοανατολική και ανατολική Ελλάδα. Αρχικά τις πρωινές ώρες μία λεπτή δέσμη νεφώσεων θα κινείται προς τα Ιόνια νησιά που ενδέχεται να δώσει πρόσκαιρες ψιχάλες ή ασθενείς βροχές. Σε Κυκλάδες, νότιο Σαρωνικό και νότιο Ευβοϊκό θα σχηματίζονται χαμηλές νεφώσεις που ενδέχεται να δημιουργήσουν τοπικά περιορισμένη ορατότητα.
Το μεσημέρι και το απόγευμα έως και τις πρώτες βραδυνές ώρες επιδείνωση θα παρουσιάσει  επιλεκτικά ο καιρός, οπότε και θα εκδηλωθούν μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες:
στην Πίνδο, 
την δυτική και νοτιοδυτική Θεσσαλία,
την κεντρική Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα),
τα ανατολικά ορεινά του Νομού Ιωαννίνων,
την δυτική Μακεδονία
και τα ορεινά Ροδόπης, Δράμας και Ξάνθης.
Ενδέχεται να σημειωθούν τοπικά φαινόμενα και στα ορεινά της βόρειας Πελοποννήσου και σε τμήματα του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως τη Μυτιλήνη) τις απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 5-6 μποφόρ αρχικά, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτιοδυτικούς μέχρι 5 μποφόρ.
Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί στα 5 μποφόρ. Στις Κυκλάδες μεταβλητοί στα 3-4 μποφόρ, στο Κρητικό Πέλαγος δυτικοί στα 5-6 ενώ στα Δωδεκάνησα αρχικά νοτιοανατολικοί στα 4-5 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς.
Η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 28 βαθμούς στην ανατολική Στερεά, τους 29 στην κεντρική Μακεδονία, τους 31 στην Θράκη, τους 27-28 στην ανατολική και νοτιοανατολική Πελοπόννησο, τους 25 στην υπόλοιπη (στην δυτική παραθαλάσσια δεν θα ξεπεράσει τους 23-24 βαθμούς), τους 23-25 στην Κρήτη (στα παραθαλάσσια τμήματα της βόρειας και δυτικής Κρήτης το θερμόμετρο θα δείχνει κατά 3-4 βαθμούς πιο χαμηλά), τους 27 στα Δωδεκάνησα, τους 23 στις Κυκλάδες, τους 25 σε Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο, τους 22 στο Ιόνιο και τους 27-28 την Θεσσαλία.

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται σημαντική επιδείνωση σε μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας με την εκδήλωση καταιγίδων και τοπικών χαλαζοπτώσεων. Η ομάδα του forecastweather θα εκδόσει αναλυτική ενημέρωση την Παρασκευή 04/05/18

Σεμερτζίδης Δημήτρης