Υποτροπή του καιρού και ενίσχυση των νοτιάδων / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σ/Κ 11-12/11/17

11-10-2017 12:00 / 5634 προβολές
Υποτροπή του καιρού και ενίσχυση των νοτιάδων / Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σ/Κ 11-12/11/17

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για Σ/Κ 11-12/11/17


Σάββατο 11/11/17


Πρωινές-μεσημβρινές ώρες: Αυξημένες νεφώσεις σχεδόν στο σύνολο της χώρας, εξαιρουμένων του κεντροανατολικού και του νότιου Αιγαίου όπου εκεί τα διαστήματα ηλιοφάνειας θα είναι σημαντικά. Ιδιαίτερα φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού στην βόρεια Ελλάδα, με πυκνές νεφώσεις να καλύπτουν το σύνολο του ουράνιου θόλου και υψηλά ποσοστά υγρασίας. Αρκετά χαμηλά νέφη θα παρελαύνουν σε βόρεια Ήπειρο, Μακεδονία (κυρίως κεντρική)και δυτική Θράκη δημιουργώντας κατά περιόδους περιορισμένη ορατότητα.

(Μωβ χρώμα: χαμηλές νεφώσεις)

Ασθενείς βροχοπτώσεις θα σημειώνονται σε Ιόνιο (ιδίως κεντροβόρειο, με εξαίρεση την Κέρκυρα στην οποία θα εκδηλωθούν και μπόρες ή τοπικές καταιγίδες στο πέρας της ημέρας), Μακεδονία, δυτική Θεσσαλία, δυτική και βόρεια Πελοπόννησο, δυτική Θράκη και δυτική Στερεά Ελλάδα. Πέρασμα ψεκάδων ή πρόσκαιρης ασθενούς βροχής ίσως σημειωθεί και στην ανατολική Στερεά.

(Κίτρινο & πράσινο χρώμα: τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες)

Απογευματινές-νυχτερινές ώρες: Βροχερό το σκηνικό του καιρού από το ύψος της Αιτωλοακαρνανίας και βορειότερα. Ασθενή και τοπικά τα φαινόμενα σε κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, Φθιώτιδα. Συμπαγείς νεφώσεις με βροχοπτώσεις διαρκείας θα εκδηλώνονται στην  Ήπειρο και το Ιόνιο (κατά βάση το κεντροβόρειο). Στα ανοιχτά του Ιονίου μάλιστα, θα σχηματίζονται οργανωμένα συμπλέγματα καταιγίδων, τα οποία θα κινούνται με το νοτιοδυτικό stream ανατολικά και τα απομεινάρια τους θα επηρεάζουν τα Ιόνια νησιά.Ατόφια καταιγίδα πιθανώς να επηρεάσει την Κέρκυρα.

(Βροχοπτώσεις)

Παροδικές βροχοπτώσεις θα σημειώνονται και σε Μακεδονία, βορειοανατολικό Αιγαίο και Θράκη. Την νύχτα, επιφανειακή σύγκλιση που θα λάβει χώρα στο τόξο ανατολική Χαλκιδική-Θάσος-νότια παραθαλάσσια Θράκη θα δώσει πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες στην περιοχή. Πέρασμα πρόσκαιρων ασθενών βροχοπτώσεων ή ψεκάδων πιθανώς να σημειωθεί και σε ανατολική Στερεά και Εύβοια. Στο κεντρονότιο Αιγαίο παροδικές νεφώσεις θα παρελαύνουν με σημαντικά ανοίγματα και απουσία φαινομένων.

 (Άνεμοι)

Oι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί στα 4-5 μποφόρ.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην κεντρονότια Ελλάδα θα αγγίζουν τους 21-23 κατά τόπους βαθμούς, ενώ στην βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσουν τους 18 βαθμούς. Στα νησιά το θερμόμετρο το μεσημέρι θα δείξει 18-20 βαθμούς –εξαίρεση το κεντρικό και βόρειο Ιόνιο όπου τα παρατεταμένα φαινόμενα θα ρίξουν τον υδράργυρο στο επίπεδο των 16 βαθμών-.


Κυριακή 12/11/17


 Πρωινές-μεσημβρινές ώρες: Στενή ζώνη παροδικών βροχοπτώσεων ή όμβρων θα σχηματιστεί στο νοητό τόξο Γαύδος-δυτική (κυρίως παραθαλάσσια Κρήτη)-νοτιοδυτική παραθαλάσσια Πελοπόννησος-νότιο Ιόνιο-ανοιχτά του βόρειου Ιονίου. Τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα. Παροδικές ασθενείς βροχοπτώσεις θα σημειώνονται και σε Μακεδονία και Θράκη με σταδιακή παύση. Στις προαναφερθείσες περιοχές, οι χαμηλές νεφώσεις των πρωινών ωρών θα προκαλέσουν περιορισμένη ορατότητα, κυρίως στο ημιορεινό και ορεινό κομμάτι.

(Νεφοκάλυψη)

Χαμηλές νεφώσεις που ίσως δώσουν τοπικές ψεκάδες κυρίως στις ημιορεινές ζώνες θα παρελαύνουν  και σε Κυκλάδες, Αττική και Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα βελτιωμένος καιρός, με μικρά όμως ανοίγματα του καιρού λόγω πυκνής νέφωσης στην ανώτερη τροπόσφαιρα.

Απογευματινές-νυχτερινές ώρες: Σταδιακά και βαδίζοντας προς τις βραδυνές ώρες η κυριαρχία του νοτιοανατολικού ρεύματος θα έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό χαμηλών νεφώσεων σε ανατολική Πελοπόννησο, Αττική, Εύβοια, Μακεδονία (κατά βάση κεντροανατολική) και Θράκη με την εκδήλωση τοπικών παροδικών βροχοπτώσεων ή ψεκάδων, κυρίως στην ημιορεινή και ορεινή ζώνη. Στα παραθαλάσσια τμήματα θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες ασθενούς εντάσεως, με ταχεία έναρξη και λήξη.

(Άνεμοι)

Επιπλέον, η ζώνη φαινομένων που αναφέραμε ανωτέρω από το ύψος της Γαύδου έως και το Ιόνιο θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Μικρή ανατολική της επέκταση θα δώσει ασθενείς βροχοπτώσεις ή όμβρους και στην υπόλοιπη Κρήτη (κυρίως στην νότια), ενώ μπόρες θα εκδηλώνονται στα ανοιχτά του Ιονίου με τάση να επεκταθούν και στα Ιόνια νησιά, στα παραθαλάσσια τμήματα της νότιας Πελοποννήσου και στον θαλάσσιο τομέα δυτικά των Κυθήρων

Οι άνεμοι στα Πελάγη θα πνέουν νότιοι-νοτιοανατολικοί στα 5-6 μποφόρ.

(Μέγιστες θερμοκρασίες)

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 23-25 βαθμούς σε βορειοδυτική Πελοπόννησο, κεντρική Στερεά και βόρεια Εύβοια. Στην υπόλοιπη χώρα οι μέγιστες θα κυμαίνονται στους 20-22 βαθμούς. Οι πιο χαμηλές τιμές θα εντοπίζονται σε Ήπειρο, δυτική Μακεδονία, βόρεια Θράκη και ημιορεινή Πελοπόννησο και Κρήτη.


Επιμέλεια: Σεμερτζίδης Δημήτρης για το Forecastweather.gr