Αναμενόμενη χιονο-έξαρση τις επόμενες ώρες - Nowcast Αττικής (ισχύει για βράδυ Σαββάτου-ξημερώματα Κυριακής 07-08/01/17)

01-07-2017 12:00 / 3044 προβολές
Αναμενόμενη χιονο-έξαρση τις επόμενες ώρες - Nowcast  Αττικής (ισχύει για βράδυ Σαββάτου-ξημερώματα Κυριακής 07-08/01/17)

Επιμέλεια: Σεμερτζίδης Δημήτρης


Nowcast επόμενων ωρών στην Αττική (ισχύει για 07-08/01/17 18.00μμ Σαββάτου έως 08.00 Κυριακής)

Η εμμονή του επιφανειακού βορειοδυτικού μέχρι στιγμής δεν επέτρεψε δυστυχώς εξάρσεις στο Νομό, οπότε και οι ορογραφικές νεφώσεις κυριολεκτικά “κολλούσαν σαν μαγνήτης” στην προσήνεμη Εύβοια. Από το απόγευμα όμως αυξάνονται κάποιοι δείκτες αστάθειες, ταυτόχρονα ενεργοποιούνται συγκλίσεις στο ύψος του κεντροανατολικού τόξου στο στρώμα 950-900 μιλιμπάρ. Επίσης διαφαίνεται αύξηση της υγρασίας στα 925 μιλιμπάρ (αρκετά σημαντικό στρώμα για είσοδο των φαινομένων στο λεκανοπέδιο) σχεδόν στα όρια του κορεσμού, ενώ η νεφική ζώνη από τις Σποράδες θα αποκτήσει πιο ευδιάκριτο σχηματισμό. Το βράδυ λοιπόν , η κατάσταση θα διευκολυνθεί αρκετά ώστε πλέον τα φαινόμενα να εισδύσουν και εντός της Αττικής. επιφανειακή ροή του ανέμου θα λάβει περίεργη κλίση, τείνοντας να αποκτήσει μια πιο βόρεια συνιστώσα -βέβαια όπως παρατηρείται το βασικό πεδίο της επιφανειακής σύγκλισης παρατηρείται ανατολικά της Αττικής. Τέλος η κατακόρυφη διάτμηση, θεωρώντας την ως αποτρεπτικό παράγοντα, δείχνει να μειώνεται σε σημαντικό βαθμό. Λαμβάνοντας υπ'όψιν τα ανωτέρω εκτιμούμε τα εξής:

-η θερμοκρασία θα σημειώσει προοδευτική πτώση και από το βράδυ θα επικρατεί έντονη παγωνιά. Στα παραθαλάσσια τμήματα αναμένουμε θερμοκρασία που θα αγγίζει τον 1 βαθμό (σε περιόδους χιονοπτώσεων το θερμόμετρο θα πέφτει στους 0 ή και σε αρνητική θερμοκρασία), στο κέντρο της Αθήνας 0.5 βαθμο προς τα μεσάνυχτα (αγγίζοντας αρνητικές τιμές σε περιόδους χιονόπτωσης), ενώ στα βόρεια προάστια θα κατρακυλύσει στους -3 βαθμούς. Τις πρώτες πρωινές ώρες σεόλο το Νομό θα επικρατήσουν συνθήκες παγετού, με θερμοκρασίες που στα βόρεια του νομού θα αγγίξουν τους -5 βαθμούς!

-Βαδίζοντας προς τις απογευματινές ώρες οι νεφικές ζώνες στην Αττική θα τείνουν να εξαπλώνονται. Μετά το σούρουπο αναμένουμε τα πρώτα τοπικά χιονοκύματα να εμφανισθούν στην βορειοανατολική Αττική, ένδειξη των πρώτων συγκλίσεων που θα επιτευχθούν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σταδιακά η μεταβολή θα γίνει αισθητή μέσω χιονοκυμάτων που θα σημειώνονται σε τμήματα των βορείων και βορειοδυτικών τμημάτων της Αττικής. Κατά περιόδους οι χιονοπτώσεις θα είναι ισχυρές, ιδίως στα βόρεια τμήματα. Χιονοκύματα θα εξαπλωθούν και εντός του Λεκανοπεδίου των Αθηνών όπως και στα δυτικότερα των προαστίων με τοπικές χιονοστρώσεις. Χιονοστρώσεις θα σημειωθούν, επίσης, ταχέως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα. Τη νύχτα και βαδίζοντας προς τα μεσάνυχτα χιονόστρωση θα σημειωθεί και σε τμήματα του λεκανοπεδίου, κυρίως στα βόρεια-ανατολικά και βορειοδυτικά του κράσπεδα. Μετά τα μεσάνυχτα θα σχηματιστεί παγετός στο σύνολο σχεδόν του Νομού, κάτι που θα μετατρέψει τους δρόμους σε παγοδρόμιο. Τα χιονοκύματα βαδίζοντας προς τις πρωινές ώρες θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα παύσουν

-Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 4-6 μπόφορ με εξασθένιση κατά τις νυχτερινές ώρες, οπότε και θα επικρατήσει βορειοανατολικό ρεύμα στα ανατολικά παράλια και βόρειο στο εσωτερικό του Νομού.


Όσοι πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί :

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση,  συνθήκες παγετού)